Derbi u Beogradu, Sloboda bi da konačno obezbedi Superligu

Vreme čitanja: 5min | sub. 02.03.19. | 11:33

Dinamik i OKK Beograd se sastaju u dvorani “Ranko Žeravica” na Novom Beogradu

Preostale su još tri runde u Košarkaškoj ligi Srbije nakon čega će šest timova otići na odmor, a najboljih osam će takmičenje nastaviti u Superligi. Nije još sve rešeno, mnoge kombinacije su otvorene i borba za plasman u Superligu i na Jadran biće otvorena do samog kraja.

Za sada, gotovo sa sigurnošću možemo da potvrdimo da će Borac biti šampion Košarkaške lige Srbije i sledeće sezone ponovo zaigrati u ABA2 ligi. Za njim bi mogao da pođe i Dinamik, ali dosta toga će zavisiti od meča protiv Novog Pazara u Pendiku u poslednjem kolu gde bi Pazarci u slučaju trijumfa mogli da ih preteknu u foto-finišu.

Izabrane vesti

Poznato je i šest učesnika ovogodišnjeg izdanja Superlige – pored Borca, Dinamika i Novog Pazara tamo će zaigrati OKK Beograd, Zlatibor iz Čajetine i Tamiš iz Pančeva. Ostale su još dve ulaznice, a već nakon ovog kola mogli bismo da dobijemo još jednog učesnika, pošto bi Sloboda trijumfom protiv Spartaka iz Subotice mogla da i matematički reši svoje pitanje učešća u kvalitetnijem takmičenju.

Za preostala mesta konkurišu još Mladost iz Zemuna, Metalac i Vojvodina. Favorit da ode dalje iz ove grupe timova su svakako “Partizanove bebe”, ali uzimajući u obzir njihovu promenljivu formu u poslednjih nekoliko kola, borba će se voditi do poslednje lopte.

Iz lige je definitivno ispao Beovuk, a za njim će i Spartak ukoliko izgubi na teškom gostovanju u Užicu. Paralelno sa Košarkaškom ligom Srbije igra se i drugi rang takmičenja, a trenutno najveći favoriti da zamene ova dva tima su Napredak iz Aleksinca i Kolubara iz Lazarevca.

Prvi meč ovog kola biće odigran u subotu u “Srpskoj Atini” gde će domaća Vojvodina dočekati Zlatibor. Gosti su u strašnoj formi i vezali su čak pet pobeda, a poslednja je izvojevana u velikom lokalnom derbiju protiv užičke Slobode. Bio je to poslednji meč trenera Vanje Guše na klupi Zlatiboraca, pošto će nastavak sezone provesti na angažmanu u Bahreinu, kao pomoćnik njihove mlade reprezentacije. Novi trener Čajetinaca je Strajin Nedović, još jedan velikan zlatiborske košarke. Sa druge strane, Vojvodini ne cvetaju ruže i igraju veoma loše - zabeležili su svega jednu pobedu u poslednjih pet duela, a ona je takođe došla protiv užičkih “Rosonera” nakon produžetka.

Zlatiborci su odigrali timski protiv Slobode, pa je čak sedam igrača zabeležilo dvocifren broj poena. Nema sumnje da će biti veliki favoriti ukoliko ponove igre iz poslednjih pet kola.

Kolo se nastavlja u nedelju, a prvi će na teren istrčati igrači Novog Pazara i Metalca u Pendiku. Tim iz grada sa reke Jošanice nastavlja da juri plasman na Jadran, a sredinom nedelje su u zaostalom meču 22. kola Košarkaške lige Srbije demolirali Mladost iz Zemuna na svom parketu. Valjevci su doživeli pravu katastrofu na svom parketu u prethodnom kolu protiv ekipe Dinamika, pošto su primili 111 poena i neće želeti da se debakl ponovi u Pazaru. Metalac je oslabljen, pošto trenutno za njih ne nastupa Đukan Đukanović zbog povrede.

U hali sportskog centra “Šumice” na Konjarniku, očekuje nas duel poslednjeplasiranog i prvoplasiranog tima na tabeli – Beovuk će pokušati da pruži dostojanstven otpor Borcu iz Čačka. U prvom delu sezone, Čačani su slavili sa “plus 37”, ali ruku na srce, Vukovi su ove sezone doživeli i teže poraze od pomenutog. Trener gostiju, Jovica Arsić će gotovo sigurno promešati karte i odmoriti ključne igrače pred važne borbe u završnici ABA2 lige gde Čačani još uvek konkurišu za plasman na fajnal for. Beograđani su nanizali devet poraza, pa će biti pravo čudo ukoliko uspeju da iznenade odlični Borac.

Sloboda je nakon odlične serije od pet pobeda kada su padali vodeći timovi lige, upala u manju krizu rezultata i još uvek nije i matematički obezbedila plasman u Superligu. Nakon četiri vezana poraza, imaju priliku da u nedelju pred svojim navijačima proslave ulazak među najbolje i pošalju Spartak iz Subotice u niži rang takmičenja. Trener domaće ekipe Vladimir Lučić nema kadrovskih problema pred ovaj susret i može da računa na sve igrače – najveća opasnost po koš Subotičana će sigurno biti Markus Lovet koji je na lokalnom derbiju protiv Zlatibora pokazao šta ume, postigavši 27 poena. Sa druge strane, Subotičane će predvoditi Grasin Bakumanja koji je veoma dobar na skoku, pa će sigurno zadavati glavobolje centrima Užičana, Petru Mariću i Davidu Kadiriju.

Tamiš dočekuje Vršac u duelu koji nema prevelik rezultatski značaj – Pančevci su već obezbedili učešće u Superligi, dok bi gosti samo velikim čudom mogli da napuste društvo najboljih timova u Srbiji. Borba na dva fronta je ove sezone uzela danak u gostujućoj ekipi, koji nisu uspeli da se konsoliduju i ponovo obezbede plasman u Superligu kao što su to činili ranijih sezona.

U Staroj Parzovi, Dunav i Mladost igraju meč koji bi bitno mogao da utiče na rasplet u borbi za Superligu. Ukoliko domaći dobiju, izjednačiće se sa Zemuncima po broju pobeda, ali će imati meč više od njih, dok bi Mladost u slučaju pobede gotovo izvesno obezbedila plasman dalje. U tom slučaju, bila bi im potrebna još samo jedna pobeda u poslednja dva kola ili po jedan kiks Vojvodine i Metalca. Osloniće se “Partizanove bebe” na Aleksu Novakovića, braću Tanasković i Uroša Trifunovića na ovom susretu, pa nema sumnje da će ovaj mladi i talentovani tim pružiti dobru borbu.

Za kraj je ostavljeno najslađe – na Novom Beogradu će biti odigran veliki derbi ove runde, pošto će Dinamik dočekati OKK Beograd. Znaju i čelnici Košarkaške lige Srbije kolika je važnost ovog susreta, pa su za delioce pravde delegirani arbitri koji već godinama sude u ABA ligi – Ilija Belošević i Ivan Stefanović.

Klonferi su od dolaska Kostje Mušidija ponovo zaigrali dobro, pa se gotovo i ne oseća odsustvo Novaka Musića koji će nastupati za ekipu Igokee do kraja sezone na Jadranu. Sa druge strane, Dinamik je u odličnoj seriji u Košarkaškoj ligi Srbije gde su vezali šest pobeda i poslednji put su poraženi od Slobode u Užicu u fenomenalnoj košarkaškoj predstavi. Domaći su ipak sredinom nedelje doživeli debakl u derbiju ABA2 lige, pošto je Borac iz Čačka slavio na domaćem terenu sa “plus 30”! Ko zna kako bi se sve završilo da Čačani nisu povukli ručnu u poslednjoj deonici…

KOŠARKAŠKA LIGA SRBIJE – 24. KOLO

Subota
20.00: (2,70) Vojvodina (14,50) Zlatibor Čajetina (1,55)

Nedelja
18.00: Novi Pazar – Metalac
18.30: Beovuk – Borac
19.00: Sloboda – Spartak
19.30: Tamiš – Vršac
20.00: Dunav – Mladost Zemun
20.00: Dinamik – OKK Beograd

*** kvote su podložne promenama

Piše: Srđan TODOROVIĆ


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara