Pauliju Motiejunas (©Printscreen)
Pauliju Motiejunas (©Printscreen)

Direktor Evrolige: Večiti imaju po 20 odsto šansi da se presele u Evrokup

Vreme čitanja: 5min | sub. 04.05.24. | 12:22

“Nažalost, neko će u krugu sa večitima, Valensijom, Albom i Virtusom morati da otpadne“, rekao je Paulijus Motiejunas

Šanse da oba beogradska večita rivala igraju Evroligu naredne sezone jesu velike, ali ništa nije zagarantovano, niti unapred dogovoreno.

To je u velikom intervjuu za AS potvrdio direktor Evrolige Paulijus Motiejunas koji ističe da postoji krug timova bez licence od kojih će jedan morati da se preseli u Evrokup. Razlog je ulazak Pariza kao osvajača drugorangiranog klupskog takmičenja.

Izabrane vesti

“Nažalost, neko će u krugu sa večitima, Valensijom, Albom i Virtusom morati da otpadne jer Pariz ulazi. Svi imaju po 20 odsto šansi da ne igraju Evroligu sledeće sezone. Svi su jednaki i partneri će odlučiti. Valensija je igrala dobro u prvom delu sezone i gradi novu, atraktivnu dvoranu. Veliki korak za klub. Rade velike, pozitivne stvari. Valensija je klub sa budućnošću u Evroligi. Ali je istina da će neko od ovih klubova morati da otpadne“, izjavio je Motiejunas za madridski AS.

Kada će odluka biti poznata?

“Obično se spisak učesnika zna posle Fajnal fora, sredinom juna“.

Koja su tržišta u fokusu?

“Trenutno smo fokusirani na Berlin, Pariz i London u Evropi. Nemačka, Velika Britanija i Francuska. To su najzrelija tržišta“.

Koliko je teško kontrolisati situaciju Makabija koji igra u Beogradu?

“Veoma teško, ali mislim da su tu svi uradili veliki i dobar posao kako bi se stvorili uslovi za igru, pre svih srpska Vlada koja je omogućila da Makabiju Beograd postane centrala, kao i drugim klubovima. Nije lako, ali se iskreno nadamo da će konflikt da se završi uskoro. Naš cilj je da se Makabi vrati svojoj kući i tamo igra evropske utakmice. Prioritet je ipak sigurnih svih članova i da se rat završi“.

Šta se dešava sa Dubaijem? Ušli su u ABA ligu, da li je to prvi korak ka Evroligi?

“Još pregovaramo sa njima i organizacija takođe razgovara sa klubovima. Želimo da vidimo širu sliku i pratimo situaciju jer bi to bio veliki korak za Evroligu. Moramo da vidimo da li imamo dovoljno hrabrosti za ovaj korak i da li pre svega ima smisla. Znamo da je to drugačije tržište, drugi kontinent. Razumemo i kompleksnost problema. Zato smo i uzeli vreme kako bismo analizirali situaciju. Ono što smo govorili pre, ovo je tržšte kojem su svi sportovi okrenuti, od golfa, preko tenisa, do borilačkih sportova. NBA se okrenula tom tržištu, fudbal takođe. Mi kao Evroliga ne možemo da zatvorimo oči na to. Analiziraćemo situaciju i pratimo događaje, jer verujemo da je ovo zanimljivo tržište, posebno bi bilo ako otključamo njegov kompletni potencijal u pogledu biznisa i košarke“.

Koliko je teško govoriti o tome, usred teške geopolitičke krize sa Izraelom? Da li bi bio problem da se zaključi dogovor?

“Ako me pitate samo o Makabiju, onda ne. Kao što rekoh, pažljivo analiziramo situaciju. Jedna stvar je politika, drugo je logistika. Putovanja, publika, sve druge stvar jer jedno je ono što posmatramo iz političkog, drugo iz uglova klubova. Makabi je jedan od problema, ali ne i jedini. To je problem koji zahteva da svi sednemo za osto i odlučimo u kojem smeru želimo da idemo“.

Kolike su šanse da Dubai već sledeće sezone vidimo u Evroligi?

“Rekao bih 50-50. Prerano je reći da ćemo ih videti“.

Da li postoje pregovori sa NBA ligom?

“Na ovoj poziciji sam kratko vreme, ali bilo je sastanaka sa čelnicima NBA. Uvek želim da čujem od njih kako razmišljaju. Bio sam na Ol staru i znam da će neko iz NBA doći u Berlin na Fajnal for. Potrebno je vreme da se izgradi odnos sa NBA. Otvoreni smo za to. Naša glavna ideja je da nastavimo da rastemo. U Evropi imamo jaku bazu, u SAD je mnogo evropskih košarkaša, Vembanjama, Dončić... Obojica su prošli Evroligu. Gledamo kako možemo da pomognemo jedni drugima. U pregovorima smo i diskusiji sa NBA, ali put do partnerstva zahteva vreme“.

Kako NBA može da pomogne Evroligi?

“Nije u pitanju kako može dapomogne, jer su oba takmičenja jaka. Već kako da učinimo lakšim da navijači mogu da gledaju evropske utakmice tamo. Uvek volim da kažem da je ova priča kao torta. Morate da napravite veću tortu, ne da se borite sa drugima da vidite ko ima više gledalaca i čije je takmičenje bolje“.

NBA i Evroliga, a gde je tu FIBA?

“Napravili smo korak napred u odnosima sa FIBA. Prošle godine smo postigli dogovor, istorijski. Stalno smo u razgovorima kako da podignemo saradnju na viši nivo. Baš kao i sa NBA, potrebno je vreme. Mogu da kažem da idemo napred i verujemo u plodonosni ishod pregovora“.

Šta će biti sa terminima za reprezentativne kvalifikacije, da li će i sledeće godine biti dogovora?

“To je jedna od opcija“.

Da li će Liga šampiona i Evrokup da se spoje?

“To je takođe jedna od opcija. I dok se govori o tome, ne mogu da kažem da li će nešto da se dogodi ili ne. Mnogo je stvari koje treba da se reši. Naravno, to je jedna od tema, kao i reprezentativni 'prozori' i druge stvari“.

Treneri se žale na format Evrolige i umor igrača.

“Zadovoljni smo sa formatom. Verujem da je isti ključ uspeha Evrolige. Svaka utakmica je bitna. Interesantno je za navijače i ne razmišljamo o smanjenju broja utakmica. To je deo posla. Nećemo da smanjimo broj. Ako pitate igrače, oni će vam reći da žele da igraju više“.

CSKA je jedan od vlasnika A licence i još ne može da se takmiči. Postoji li neki rok kada će biti poznato hoće li CSKA igrati Evroligu?

“Dok se rat ne završi neće biti šanse da sednemo i pričamo sa njima. Moraju da postoje sigurnosne mere i garancije pre nego što bi se CSKA vratio. Oni jesu vlasnici A licence i suspendovani su, ne postoji rok do kada bi moglo da se odluči. Samo kada se rat završi, onda može da se priča. Pre toga ništa“.

Koliko je važno što se igrači iz NBA vraćaju u Evroligu?

“Proveo sam 20 godina radeći u klubu, znam igrače i njihove agente. Katastrofa je da igrači iz Evrolige idu u NBA da bi sedeli na klupi. Pogledajte Micićev primer. Kada je otišao, sedeo je na klupi, a otišao je kao MVP. Kada ih sretnem, svima im kažem da ne dozvoljavam da idu u NBA da bi sedeli na klupi, jer mi je kao navijaču draže da ih vidim kako koriste svoj talenat. Razumem da im je svima san da igraju NBA, ali ako odeš tamo da bi sedeo i zarađivao pare, niko neće videti tvoj talenat. Zato je bolje da, kao na primer Kampaco, dođe ovde i bude lider Reala, nego da sedi u NBA na klupi. Vidite Rikija koji se selio iz tima u tim. Lepo je videti igrače poput Rikija ili Paua Gasola da dođu u Evropu i tu završe karijeru“.

USKORO OPŠIRNIJE...


tagovi

KK Crvena zvezdaKK PartizanPartizan Mozzart BetPaulijus MotijejunasEvroliga

Obaveštavaj me

Evroliga
KK Crvena zvezda
KK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara