Dok Rivers (©AFP)
Dok Rivers (©AFP)

Dok Rivers upozorava Amerikance: Vodite računa, evropski igrači će vas ostaviti bez posla

Vreme čitanja: 3min | čet. 23.11.23. | 11:32

Iskusni stručnjak, trenutno bez angažmana, kritikovao američki sistem za razvoj igrača i istakao da treba da se ugleda na evropski

Sve je veći uticaj stranih košarkaša u NBA ligi. Internacionalaca sa svih meridijana. To je već neko vreme kristalno jasno, ali kako vreme odmiče sve je veća i dominacija igrača koji nisu iz SAD. Dovoljno govori podatak da je pet poslednjih MVP titula završilo u rukama stranaca, a čini se da bi mogla i šesta uzastopna.

Koliko god se Amerikanci uzdali u svoje igrače, NBA analitičar i bivši košarkaš Džej Vilijams je, recimo, prilično neosnovano istakao da će se MVP trka voditi između Kevina Duranta i Džejsona Tejtuma, jasno je da glavnu reč vode momci poput Nikole Jokića, Džoela Embida, Janisa Adetokunba i Luke Dončića. Sve su bolji i Domantas Sabonis, Alperen Šengun, a tu je od ove sezone i Viktor Vembanjama. Dakle, uticaj, pre svega evropskih košarkaša, nastavlja da raste. Zato i Dok Rivers upozorava.

Izabrane vesti

"Mladi američki igrači moraju da vode računa, jer evropski košarkaši dolaze bolje pripremljeni u NBA. Takmičarski su nastrojeni, a mnogi naši mladi momci nisu. Igraju po šest utakmica dnevno, dolaze u ligu da bi pravili šou", jasno ističe bivši NBA šampion i trener Orlanda, Bostona, Los Anđeles Klipersa i Filadelfije.

Istakao je i kako je uvek govorio svojim igračima da "ovo nije šou, već takmičenje" i da kod njega nema mesta za one koji žele da "zabavljaju holivudske glumce". Govoreći o stranim igračima, istakao je i koliko su napredovali od njegovih igračkih dana.

"Bili su mekani. Kada si video stranca, znao si da ćeš odigrati dobar meč. To je bilo kao ono od Lerija Birda: 'Ovog stavljaš da me čuva? Sramota'", nastavio je priču Rivers i nastavio da obrazlaže tezu da Evropljani dolaze bolje pripremljeni u NBA.

Kaže da deca u Americi igraju previše utakmica.

"Jedan tip koji je radio za zapisničkim stolom na mečevima mi je rekao da američki igrači preko leta, klinci iz srednje škole, igraju po šest utakmica nedeljno, a da imaju jedan trening. Evropski igrači imaju jednu utakmicu, ali i šest treninga. Sa svim tim utakmicama, prestaneš da budeš takmičarski nastrojen".

Šta mu još smeta u američkom pristupu mladim igračima? A dobro se sa njim upoznao prateći razvoj sina Ostina.

"Gledao sam ga kako igra dok je rastao. Sve to mu je škodilo. Najpre, glupa rangiranja, koji je igrač na kojem mestu u zemlji... Koga to može da zna u tom trenutku? Drugo, igrali su po tri-četiri utakmice dnevno. Ludeo sam zbog toga. Ostin za poluvreme ne bi uzeo ni šut. Samo bi sedeo. Jednog dana sam ušao na teren, iako nisam taj tip roditelja: 'Hoćeš da izvedeš neka slobodna bacanja? Da se zagreješ'. Rekao mi je da ima još pet utakmica do kraja dana. Sada je još gore", tvrdi Rivers.

Zbog svega što je rekao, veruje da Amerikanci treba da se ugledaju na Evropu kada je u pitanju rad sa mladim igračima.

"To mora da se sredi jer imamo mnogo talenta. Momci su sada mnogo talentovaniji nego što smo mi bili, ali ne znaju da igraju. Tačnije, ne znaju da igraju timsku košarku. Svi imaju trenere za individualni rad. U Evropi, imaju timske trenere. Rade tri na tri i mi moramo da se vratimo na to ili će Američki igrači sve više ostajati bez posla, verujte mi. Pa, ko je osvojio poslednjih pet MVP nagrada?", zaključio je Dok Rivers.


tagovi

Dok Rivers

Obaveštavaj me

NBA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara