©AFP
©AFP

Dok su Lejkersi tražili recept za Srbina, probudili se Denverovi šuteri: Sjajni Mari i novi Jokićev tripl-dabl za 2-0

Vreme čitanja: 3min | pet. 19.05.23. | 05:12

Nagetsi se sa dve pobede sele u Los Anđeles, novi trijumf obeležio neverovatan šuterski učinak domaćina u poslednjoj deonici (108:103)

Tražili su Lejkersi recept za Nikolu Jokića i pre prve i uoči druge utakmice, a ne samo da ga nisu našli već su usmerivši fokus na Srbina iz vidokruga izgubili ostale igrače Denvera na čelu sa Džamalom Marijem što ih je skupo koštalo u četvrtoj četvrtini kada su šuteri Nagetsa najzad namestili nišanske sprave. Impresivna poslednja deonica ispostavila se kao ključni period, a uprkos neverovatnom učinku Marija, uz podršku Portera i Brauna, nisu Jezerdžije bile daleko od brejka u Bol Areni za koji su ih na kraju uskratili njihovi asovi Entoni Dejvis i Lebron Džejms katastrofalnim reakcijama u olučujućim napadima - 108:103.

Pamtiće se i prepričavati neverovatna poslednja deonica Denvera sa večerašnjeg susreta i 12 minuta koji bi vrlo lako mogli da predstavljaju pravagu u konačnom raspletu finala Zapada. Paralelno, šuterska serija Nagetsa i poenterska kriza gostiju uticali su da temperatura u Bol Areni dostigne tačku ključanja u završnim minutima, a u takvoj situaciji čak i najbolji igrači Lejkersa pokazali su da nisu imuni na vodu u ušima usled koje su ostali bez već viđene pobede.

Izabrane vesti

Momente dezorijentisanog lutanja rivala tokom poslednje deonice Džamal Mari je umeo surovo da kazni i da sa 23 poena samo u poslednjem kvartalu povede saigrače ka drugoj pobedi, međutim neverovatan učinak protivnika u prelomnim trenucima predstavljao je znatno manji problem za klub iz Los Anđelesa u odnosu na činjenicu da su Entoni Dejvis i Lebron Džejms, lideri ovog tima, pružili partije daleko ispod svog nvoa. Za razliku od Dejvisa koji tokom čitavog susreta nije uspevao da pronađe ritam Džejms je uz oscilacije imao svoje momente, ali će sve dobro što je uradio ostati u senci promašenih zicera u prelomnim momentima i podatka da je promašio svih šest šuteva za tri.

Na drugoj strani, Denver je prve tri četvrtine preživeo praktično isključivo zahvaljujući Jokiću. Srpski centar još jedom je bio praktično nerešiva enigma za rivale, iako je Rui Hačimura uspevao da mu parira tokom značajnog dela utakmice, posebno u drugoj četvrtini. Dueli pod obručima dugo su bili u prvom planu imajući u vidu da ni Nagetse ni Lejkerse nije služio šut spolja. Neretko su gosti udvajali Jokića ne štedeći ga u duelima, ali i uz takav tretman Srbin je početkom poslednje deonice stigao do tripl-dabl učinka,sedmog u aktuelnom plej-ofu.

Trudio se centar Denvera da zadrži priključak, a u kojoj meri je i ovaj put imao važnu ulogu najbolje oslikava početak druge deonice. Meloun je odlučio da odmori Jokića i taj period otvori sa njim na klupi, što je ekspresno rezultiralo dvocifrenim plusom rivala. Uspeo je u nastavku domaćin da istopi minus i odgovori na nalet protivnika koji je sličnu seriju imao i u trećoj četvrtini, ali su tada Jezerdžije same vratile protivnika u igru serijom od 10 promašaja i pet minuta bez koša iz igre.

Konjica za srpskog reprezentativca stigla je u pravi čas, te su u poslednjih 12 minuta njegovi saigrači preuzeli poenterske uloge i odgovornost i tako sprečili eventualni brejk. Na kraju, impresivna poslednja deonica doprinela je da Mari utakmicu završi kao najefikasniji sa 37 poena i deset skokova, dok je Jokić susret završio sa 23 poena uz 17 skokova i 12 asistencija.

Na drugoj strani, najefikasniji su bili Lebron Džejms i Ostin Rivs sa po 22 poena, dok je jedan manje postigao Hačimura. Ipak, učinak pomenutog trija, uz Dejvisov doprinos od 18 poena ispostavio se nedovoljan za pobedu, te će Lejkersi sa dva poraza u seriji dočekati prvi meč pred svojom publikom u finalu konferencije. Naredni duel ova dva tima zakazan je za dva dana, u noći između subote i nedelje od 2.30 časova.

FINALE ZAPADNE KONFERENCIJE - DRUGA UTAKMICA

DENVER NAGETS - LOS ANĐELES LEJKERS 108:103 (27:27, 21:26, 28:26, 32:24)

Dvorana: Bol Arena (Denver)

Sudije: Toni Braders, Pet Frejher, Dejvid Gutri, Brajan Fort.

Denver: Porter 16, Gordon 10, Jokić 23 (17 sk, 12 as), Koldvel Poup 8, Mari 37 (10 sk), B. Braun 12, K. Braun, Grin 2, Džekson;

Bez mintua: Brajant, Čančar, Džordan, Nadži, Smit, Votson

LA Lejkers: Rivs 22, Džejms 22 (9 sk, 10 as), Dejvis 18 (14 sk), Rasel 10, Šruder 4, Voker 2, Hačimura 21, Vanderbilt 4, Tompson;

Bez minuta: Bizli, Braun, Kristi, Gabrijel, Herison


tagovi

DenverDenver NagetsLos Anđeles LejkersNikola JokićNBA ligaNBA plej-of

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara