Gabrijel Dek (Foto: Shutterstock)
Gabrijel Dek (Foto: Shutterstock)

Drama u Monaku, povratnik Dek prekinuo seriju Obradovićeve ekipe u drugom produžetku

Vreme čitanja: 3min | pet. 28.01.22. | 21:44

Argentinac se razigrao u ključnim trenucima i pogurao Real Madrid ka novom trijumfu

Spektakl u Monaku. Vodila se lavovska borba, prožeta fantastičnim potezima u sudaru Monaka i madridskog Reala. Regularnih 40 minuta nisu bili dovoljni da se pronađe pobednik, nije pomogao ni prvi produžetak, da bi u drugom predvođen Gabrijelom Dekom četa Pabla Lasa slomila otpor rivala i upisala 18. trijumf u sezoni - 90:84 (66:66).

Bilo je veoma tvrdo, sve do produžetaka, kada se utakmica otvorila. U poslednjem kvartalu viđeno je samo 19 poena, a Dvejn Bejkon je propustio priliku da pogotkom u poslednjim sekundama kruniše sjajnu partiju i obezbedi Kneževima peti vezani trijumf u Evroligi.

Izabrane vesti

U prvom produžetku se činilo da su Alfa Dijalo i Majk Džejms serijom 7:0 uspeli da donesu kontrolu domaćinu, delovalo je da su na pragu trijumfa. Ipak, uporni Vensan Poarje je najpre pogodio pod faulom (realizovao i bonus bacanje), a onda je posle promašaja Džejmsa, Valter Tavares nakon ofanzivnog skoka poravnao rezultat na 15 sekundi do kraja. Ostalo je Monaku 15 sekundi da dođe do poena i pobede, a lopta je očekivano završila u Džejmsovim rukama, iako nije imao svoje veče. Bila je to ipak greška, jeste Amerikanac dobio mismeč, preuzeo ga je Tavares, ali nije uspeo preko diva sa Zelenortskih ostrva ni da pošalje loptu ka košu - dobio je monstruoznu rampu.

U junaka Kraljevskog kluba je izrastao Dek. Argentinac se nedavno vratio u Madrid iz NBA, večeras konačno dobio adekvatnu minutažu, a iako se tokom regularnih 40 minuta i u prvom produžetku nije isticao (ni upisao u listu strelaca) u drugom produžetku je ubacio sedam poena. Prvo je doneo dva poena prednosti Realu sa linije penala na četiri minuta do kraja. Monako je poravnao, da bi Argentinac dvojkom ponovo doneo višak gostima. Imao je priliku na minut i po do kraja da zapečati sudbinu Obradovićevoj četi - ukrao je loptu, istrčao kontru, ali se na kraju sapleo i završio u autu. Ipak, iskupio se verovatno i ključnim potezom na meču, kada je na 36 sekundi do kraja nekako pogodio uz faul Majka Džejmsa posle prodora. Realizovao je i bacanje za +7.

Dek je imao i šest skokova i dve asistencije, a iako je izrastao u junaka, daleko od toga da je bio najbolji igrač Reala na utakmici. Geršon Jabusele je još jednom zablistao i susret okončao sa 18 poena i 10 uhvaćenih lopti (indeks 27). Toma Ertel je bio na asistenciju od dabl-dabla (10 poena), dok je dvocifren učinak u dve kolone poput Jabuselea upisao i Vensan Poarije (10 poena i 14 uhvaćenih lopti). Tavares je dodao osam poena, šest skokova, ali i četiri blokade.

Kod Monaka su po 19 poena ubacili Dvejn Bejkon i Alfa Dijalo, s tim što je potonji bio daleko korisniji. Amerikanac koji je u klub nedavno stigao iz Orlando Medžika je iz igre šutirao 6/20, dok je sjajni Dijalo gađao 6/10, uz pet skokova i četiri "krađe". Njih je ispratio Danilo Anđušić sa 14 poena i četiri uhvaćene lopte (dve asistencije), Džejms je dodao 11 uz sedam asistencija, ali je pogodio samo tri šuta iz igre (3/19). Dabl-dabl je upisao Donatasa Motejunas - 10 poena i 11 skokova.

EVROLIGA - 23. kolo

Četvrtak

Zenit - Efes 76:67

/Pojtrus 21 - Micić 22/

Olimpijakos - Crvena zvezda 72:76

/Vezenkov 20 - Dobrić 14/

Barselona - Asvel 84:71

/Laprovitola 20 - Fal 20/

Petak

Uniks - CSKA 75:86

/Braun 21 - Šved 27/

Monako - Real Madrid 84:90 (66:66)

/Dijalo, Bejkon 19 - Jabusele 18/

Panatinaikos - Baskonija 75:63

/Nedović 16 - Boldvin 16/

Bajern - Alba U TOKU

Olimpija - Žalgiris U TOKU

Odloženo

Makabi Tel Aviv - Fenerbahče

*** Kvote su podložne promenama



tagovi

KK Real MadridKK MonakoSaša ObradovićGabrijel DekDanilo Anđušićmajk džejmsGeršon Jabusele

Obaveštavaj me

Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara