Dušan Vulović: U naredne tri godine trener Železničara biće Aleksandar Bjelić

Vreme čitanja: 5min | čet. 30.07.20. | 09:54

Novi strateg kluba smatra da tradicija Žela i košarkaška imena obavezuju Upravu, trenere i igrače kraj čačanske železničke stanice

Košarkaški klub Železničar osnovan je 1949. godine u Čačku. U klubu se godinama posebna pažnja posvećivala radu sa mlađim kategorijama, po čemu je škola košarke „Žela“ bila posebno prepoznatljiva na prostorima bivše Jugoslavije, Srbije i šire.

Brojni uspesi škole košarke KK Železničara najbolji su pokazatelji: pioniri – drugo mesto u Srbiji (1974, 1978);kadeti – prvaci SFRJ (1972), prvaci Srbije (1974), drugo (1986) i treće mesto (1980); juniori – prvaci SFRJ (1976), drugo (1988) i četvrto mesto (1977), trostruki prvaci Srbije (1975, 1977, 1989) i treće mesto (1994).

Izabrane vesti

U „Želovoj“ školi košarke stasala su mnoga velika igračka imena, koja su igrala za „A“ reprezentaciju Jugoslavije i Srbije. Pomenućemo Dragana Kićanovića (sa reprezentacijom osvojio pet zlatnih, tri srebrne i dve bronzane medalje na Olimpijadi, svetskim i evropskim prvenstvima, najbolji košarkaš Evrope 1980. i 1982. godine). Potom, Radisava Ćurčića (sa reprezentacijom osvojio zlatnu medalju na Svetskom prvenstvu 1990. u Argentini, prvi Čačanin koji je igrao u NBA ligi), Dragana Đukića, Vladimira Androića, Miloša Bohinjca, Zorana Biorca (kadetski prvak Evrope) ...

Bez KK „Železničara“ i njegove škole, koja je bila sinonim vrhunskog rada sa mlađim kategorijama na prostorima nekadašnje SFRJ, košarka u Čačku ne bi mogla biti ono što je postala.

U proleće, 1949. godine jedna grupa železničara iz Čačka i okoline vredno je radila na čišćenju dela terena na kome su rasle topole i vrbe. Topole i vrbe su počupane, a zemljanu površinu je zamenila šljaka. Postavljeni su koševi sa tablama od lima. Na tom terenu su dočekani prvi gosti, juniori čačanskog Borca. Tako je nastalo „Želovo“ košarkaško igralište.

U isto vreme je nastao i KK Železničar, a jedan od osnivača, igrača i trenera kluba je bio Milovan Vulović.

Očevim stopama nastavio je sadašnji predsednik KK Železničar Dušan Dule Vulović koji nas je informisao o aktuelnim dešavanjima u klubu.

“Upravni odbor Železničara doneo je odluku da za trenera prvog tima postavi Aleksandra Aca Bjelića. Ugovor je parafiran na tri godine. U subotu, od 19.00 sati, na našem igralištu, rukovodstvo kluba obratiće se trenerima i igračima Žela. Zasad je još izvesno da će Nenad Bukumirović biti potpredsednik kluba, da u UO ulazi doktor, poznati internista – kardiolog Slobodan Krupniković. Da će Filip Dedijer biti jedno od pojačanja, a Ilija Vulović pomoćnik Acu Bjeliću”, istiće predsednik Žela Dule Vulović.

Verovatno ste okvirno razgovarali o ciljevima kluba.

“Naravno, opstanak ekipe u sadašnjem rangu takmičenja je plan za narednu sezonu. E sad, sa trenerom Bjelićem smo napravili dugoročnu saradnju. Želimo da se posveti klubu i da priča traje. Produbićemo saradnju sa ostalim klubovima iz grada, pre svega Borcem, Čačkom 94… Svašta može da se dogodi u ligi jer nezvanično saznajemo da subotički Spartak i Zdravlje iz Leskovca nisu dobili licencu za takmičenje”, konstatuje Vulović.

     Ako se vratimo kroz istoriju čačanskog mezimca ubrzo je šljaku smenila betonska podloga na kojoj se igralo sve do sedamdesetih godina prošlog veka, da bi šezdesetih teren bio asfaltiran.

Pre tri godine, tačnije 31. avgusta, zahvaljujući kompaniji MOZZART i akciji „Sto terena za jednu igru“, „Želovo“ asfaltirano igralište je zamenila savremena, specijalna podloga. Ono što se nije menjalo još od nastanka igrališta su betonske konstrukcije koje su jedinstvene ne samo u Srbiji, već i šire. I dan-danas predstavljaju zaštitni znak „Želovog“ terena.

Na „Želovom“ su pre skoro sedamdeset godina počeli da se okupljaju dečaci iz celog grada, a igralište je vrlo brzo iznedrilo veliki broj dobrih igrača. Dovoljno je reći da su mogli da pariraju čačanskom Borcu koji je u to vreme bio jedan od boljih timova u regionu i zemlji.

„Želovo“ ne bi bilo to što je danas da nije imalo dobra rukovodstva kluba. Posle 1968. godine oformljene su nove uprave gde su veliki doprinos dali Žiko Luković, Toma Ćirović, Žiko Nikić, Ljubomir Sikora, Dragan Filipović, Nebojša Jovanović, Miloš Velimirović i Dušan Vulović...

KK Železničar je uvek imao sjajne trenere. Jedan od njih je Predrag Prevo Vučićević, sa kojim je košarka dobila jednu novu dimenziju jer nije bio samo trener, već i vaspitač. Vodio je klub koji je godinama bio na zavidnom nivou. Tu su i Milan Peca Petronijević, Miloš Bohinjac, Aco Janjić, Ratko Joksić...

 „Želovo“ igralište je iznedrilo i veliki broj vrsnih košarkaša kao što su Dragan Kićanović, Radisav Ćurčić (NBA karijera), Vladimir Androić, Miodrag Marjanović Marjan, Radoslav Šljivić, Predrag Miloradović, Milan Petronijević, Zoran Biorac, Nikola Mišović Rokli, Tomislav Đelošević Đamila, Boško Bugarčić, Stojan Kačar, Slobodan Medojević Medo, Savo Kovačević, Draško Vučetić, Dražen Jeremić, Dobrilo Jojić, Zoran Radisavčević, Milan Smiljanić, Nikola Radmanovac, Dragan Stanojević, Milutin Ječmenica Tuta,  Nikola Jovanović, Saša Savić, Nenad Bukumirović, Vladan Tutunović, Aleksandar Bjelić, Vojo Popović, Slobodan Radovanović, Milenko Radojičić, braća Zoran i Goran Zelenović, Dejan Tomašević, Ivan Gemaljević, Saša Ocokoljić, Dragan Basarić, Srđan Jeković, Darko Peruničić,Vlade Delevski, Blagoje Pavlović, Dejan Kolarević, Ivan Raketić, Aleksandar Đorđević, Dejan Ranković, Miloš Pejanović, Ivan Dukanac, Nenad Bogdanović, Branko Jorović... Zanimljivo je da je „Žele“ imao igrače koji su bili reprezentativci iako klub nikada nije uspeo da uđe u Prvu „A“ Saveznu ligu. Uvek su bili u vrhu Prve „B“ lige, dva puta su se borili za ulazak u Prvu „A“ ligu, ali oba puta je Žele izgubio sa pola koša i ostajao u nižem rangu.

Novi strateg Železničara Aleksandar Bjelić dodaje da klub ima ogromnu tradiciju koja obavezuje.

“Imena koja ste pomenuli obavezuju Upravu, Stručni štab i igrače na maksimalan rad. U posao ulazim sa željom da pružim maksimum, sa velikim ambicijama i verom u zajednički napredak. Očekujem stabilizaciju na svim nivoima kluba. Ukoliko dođu rezultati oni će afirmisati i mlade igrače. Sa radom krećemo 3. avgusta na našem igralištu i terenima SRC ‘Mladost’ poštujući sve epidemiološke mere”, kaže Bjelić.

Plan je da što spremniji dočekate početak takmičenja.

“Upravo tako, ali je mnogo koraka do željenog cilja. Moramo igrački upotpuniti prvi tim, konsolidovati rad sa mlađim kategorijama, skratiti put talentovanim igračima do Borca koji je lokomotiva čačanske košarke. Produbiti saradnju sa ostalim košarkaškim klubovima iz našeg grada. Stići do zadovoljavajućih rezultata kakve zaslužuje klub poput Železničara”, konstatuje Bjelić koji je tokom karijere bio i prvi trener Borca i saradnik Aleksandru Bućanu u reprezentativnim selekcijama Srbije.

PIŠE: Đurđe MEČANIN

djurdje.mecanin@mozzartbet.com


tagovi

Železničar Čačak

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara