Osman (© FIBA)
Osman (© FIBA)

Džedi Osman - večiti tragičar Turske

Vreme čitanja: 3min | sub. 10.09.22. | 17:14

Ponovo je igrač Klivlend Kavarisa imao idealnu priliku da donese pobediu nacionalnom timu, ali se ponovio scenario iz 2019.

Dan na Evrobasketu obeležen je okršajem Turske i Francuske u osmini finala. Derbi dana koji se igrao u podne doneo je pravu dramu, preokrete, njih nekoliko, ali kada se bude podvlačila crta, sve je prosula ekipa Turske. Tim Ergina Atamana je prvo napravio senzacionalan preokret, došao u idealnu situaciju da obezbedi trijumf sa linije za slobodna bacanja. Priliku da bude heroj imao je NBA igrač - Džedi Osman. Međutim, član Klivlenda je oba puta promašio posle čega je Francuska izborila produžetak, a na kraju i veliku pobedu u dodatnih pet minuta... Očekivano Osman je bio na žestokom udaru navijača koji su ga zasuli porukama....

Svi su se prisetili Svetskog kupa iz 2019. godine kada je Turska opet bila u idealnoj priliki da iznenadi Amerikance. Na devet sekundi pre kraja pri rezultatu 92:91, na liniji za slobodna bacanja je stao Džedi Osman i nije bio precizan. Posle toga je Kris Midlton sa iste pozicije bio precizan i to je bilo dovoljno za tadašnju pobedu SAD u grupnoj fazi takmičenja.

Izabrane vesti

Na šest odigranih utakmica na ovogodišnjem Evrobasketu, Osman je bio jedan od najboljih igrača u četi Ergina Atamana, sa 15,2 poena, 5,5 skokova i 2,3 asistencije u proseku.

Uprkos dobroj statistici, na kraju će se pamtiti promašena slobodna bacanja, baš kao što je bio slučaj 2019. godine u Kini.

Foto: PrintskrinFoto: Printskrin

Među prvima koji je stao u odbranu Osmana je reprezentativac Bugarske, Di Bost koji se oglasio na tviteru.

"Glavu gore Džedi. Teška utakmica za oba tima, fantastična za gledanje. Sve je to deo sporta. On je momak koji je toliko toga pozitivnog dao za tim Turske i fizički i mentalno, sada mu je potrebna podrška. Verujem da mu nije lako...", napisao je Bost na čiji tvit se nadovezao navijač koji je istakao činjenicu da Osmanu nije prvi put da bude tragičar meča.

"Razumem vas, ali on je samo čovek, nije namerno pogrešio....", dodao je Amerikanac sa pasošem Bugarske.

Vrlo brzo su se oglasili i nekadašnji članovi reprezentacije, među prvima je bio Ibrahim Kutlaj, nekadašnji reprezentativac Turske koji je osvojio srebro 2001. godine nadobro poznatom šampionatu Evrope kada je Jugoslavija dominantno došla do zlata sa Svetislavom Pešićem na klupi.

"Ljut sam, vrlo sam ljut... napravili smo lake greške, nismo sebi smeli da dopustimo da pomislimo da smo pobedili pre samog kraja meča. Moramo da pokušamo da budemo bolji kao reprezentacija. Naš prvi problem je fokus, vrlo lako izgubimo fokus na terenu i to je prvo na čemu moramo da poradimo", rekao je Kutlaj.

Koliko je teško pao poraz, najbolje se videlo po primeru supruge Sertača Šanlija.



tagovi

Džedi Osmankošarkaška reprezentacija Turskekošarkaška reprezentacija Francuske

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara