Majkl Džordan (©Reuters)
Majkl Džordan (©Reuters)

Džordanov dres sa poslednjeg NBA finala vredi i do 5.000.000 dolara

Vreme čitanja: 2min | sre. 10.08.22. | 16:50

Dres sa prve utakmice finalne serije sa Jutom iz 1998. godine biće na aukciji između 6. i 14. septembra

Tokom igračke karijere doneo je jednu NCAA titulu univerzitetu Severena Karolina, šest NBA prstenova Čikago Bulsima i dve olimpijske medalje Sjedinjenim Američkim Državama. Još dok je bio aktivan košarkaš Majkl Džordan je zaradio ogromno bogatstvo, ali su zahvaljujući njemu kompanije koje su ga angažovale za reklamne kampanje takođe višestruko profitirale.

Iako je odavno u igračkoj penziji - nepune dve decenije - Džordan i dalje "zgrće" milione sebi, ali ponajviše kompaniji Najk koja 37 godina od osnivanja Džordan brenda dostiže rekordnu prodaju artiklima sa siluetom čuvenog košarkaša.

Izabrane vesti

Više o liku, a manje o delu Majkla Džordana trude se da se ovajde - veoma uspešno - i mnogi drugi, pre svega vlasnici stvari koje je on nekada nosio.

A trenutno poslednji koji će zaraditi ogroman novac biće aktuelni vlasnik Džordanovog dresa iz prvog meča njegovog poslednjeg velikog finala NBA lige 1998. godine sa Jutom (Bulsi su izgubili 88:85 posle produžetka, a on je postigao 33 poena) koji će se naći na aukciji ugledne kuće Sotbi.

"Sezona 1997-1998 je možda jedna od najpopularnijih među navijačima Džordana, jer je Majkl bio na vrhuncu dok je istovremeno pokušavao da postigne ono što je shvatio da će mu biti poslednja šansa u NBA sa Čikagom - kaže Brajm Vahter, jedan od šefova Sotbija, "Ta sezona je njegovo sportsko remek delo i svedočanstvo o njemu kao šampionu i takmičaru. Dresovi Džordana iz finanlnih serija su izuzetno oskudni, a oni iz finala 1998. su verovatno najpoželjnija roba."

Prema prvim procenama pomenuti dres bi na licitaciji između 6. i 14. septembra mogao da dostigne rekordnu cenu od čak 5.000.000 dolara za bilo koji suvenir vezan za jednog od najboljih košarkaša u istoriji.

Par patika Najk Er Šips koje je Džordan nosio na utakmici 1. novembra 1984. godine malo pre nego što je napravljen model sa njegovim prezimenom prodat je na aukciji u oktobru 2021. godine za 1.470.000 dolara, što je svetski rekord kada je u pitanju aukcijska prodaja patika.

Ipak apsolutni rekord u aukcijskoj prodaji sportske stvari drži Maradonin dres sa Svetskog kupa 1986. koji je osvojila Argentina. U maju ove godine prodat je anonimnom kupcu za čak 9.300.000 dolara.


tagovi

Majkl Džordan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara