Džoel Embid (©AFP)
Džoel Embid (©AFP)

Embid: Niko ne može sam da uzme titulu, moraju svi da pronađu način da budu bolji

Vreme čitanja: 6min | pon. 15.05.23. | 03:22

"Pokušavam da ne preteram u reakciji. Nije važno gde se izgubi, ne dobija se trofej za drugo, treće ili četvrto mesto. Nebitno je kada se izgubi, važan je samo tim koji pobedi. Lično ne bih bio zadovoljan da sam došao do finala i izgubio, ne bih voleo da sam drugi. Za mene se samo prvo mesto računa, sve ostalo je neuspeh"

MVP je nestao u akciji. Čekalo se veliko, pobedničko veče zvanično najkorisnijeg igrača NBA lige, umesto toga Filadelfija je dobila najslabiju verziju Džoela Embida, čoveka koji kao da nije izašao na parketu u drugom poluvremenu jer na parketu nije postojao. Na kraju je imao samo 15 poena, dok u drugom poluvremenu gotovo da nije zapretio košu Bostona...

Sve to dovelo je do neizbežnog raspleta i ubedljive pobede Bostona koji je nošen izuzetnim Džejsonom Tejtumom otišao u finale Istoka gde se još ranije plasirao Majami.

Izabrane vesti

"Bio je fantastičan, to sam mu i rekao posle utakmice. Bio je prilično neefikasan tokom serije, ali je izabrao pravo veče da odigra vrhunsku utakmicu i pogađa velike šuteve. Kada si deo takve utakmice, kada neko pogađate takve šuteve i u seriji je ne smeš da odustaneš, moraš da guraš dalje, da probaš da odgovoriš. Mi u tome nismo uspeli, zato i kažem da je Boston uradio sjajan posao. Imaju odličnu budućnost, dubok roster", rekao je Embid posle utakmice.

Dok Rivers je na konferenciji rekao da je večerašnji poraz delom ukaljao ono što je ekipa uradila tokom sezone...

"Moglo bi tako da se kaže. Težak poraz, to nismo mi, to ne predstavlja ono što smo mi kao tim. Cela ova noć bila je hladna za nas. Mnogo smo šuteva promašili, bili u zaostatku. Borili smo se cele godine da bismo došli u ovu poziciju. U najvećem delu smo želeli da uspemo, ali večeras smo igrali protiv najboljeg tima u ligi. Toliko su talentovani, imaju mnogo igrača koji mogu da pruže odlične role. Izgubili smo od takvog tima u sedmoj utakmici, borili smo se, ali smo ostali kratkih rukava".

Prošle godine Filadelfija je poražena od Majamija u šest mečeva, a novinare je zanimalo da li se isto oseća sada, kao tada?

"Nismo pogađali šuteve, niko od nas. U ovakvim utakmicama moraš da pogađaš, mi nismo. Teško je, ne znam šta bih rekao, baš je teško..."

Upitan je Embid kako je Al Horford uticao na njegovu igru?

"Bilo je dobro. On je uradio fantastičan posao, odličan je igrač, veliki je deo onoga što Boston radi. Ali, Boston je kao tim uradio veliku stvar. Adaptirali su se na sve uslove, promenili odbranu i bilo je teško ući u reket kada je stalno bio neko unutra. Lakše je promašivati šuteve tada, a odbrana je učinila da se izgubi pik'n'rol igra između Hardena i mene. Nismo mogli da dođemo do šuteva koje obično uzimamo, pokrili su nas i naterali da menjamo igru, pogotovo Džejms koji nije mogao da završi akciju polaganjem, nego da izvlači lopte u ćoškove za teške šuteve. Svaki put kada sam imao loptu u rukama, uvek je bio bar jedan igrač na meni, nisam dobijao prostor da spustim loptu. Zato kažem, ovo je najbolji tim u ligi".

Već nekoliko puta Embid je gubio majstorice…

"Teško je, nije lako gubiti ovako. Večeras je posebno teško, uzeću nekoliko dana odmora da procesuiram sve. Već sam počeo da razmišljam o tome gde treba da budem bolji, kako da napredujem za narednu godinu. Imam jasniju sliku šta treba da uradim kako bih postao bolji košarkaš. Svake godine sam podizao kvalitet, pokušaću da to uradim i sada. Neko je rekao da je neuspeh samo stepenik ka uspehu, nadam se da je tako. Ne mogu samo da budem tužan, već moram da napredujem, bez obzira na pobede i poraze. Ako me vidite kao najboljeg igrača u timu, posle ovakvih poraza krivica uvek ide na najboljeg. I prihvatam to. Nije lako pobediti sam, ali prihvatam sve kritike".

Džejms Harden može da izađe iz ugovora po slovu klauzule, da li će se to desiti?

"Ne znam, ovde imamo nedovršen posao. Ništa nismo osvojili, a imamo šansu da uradimo nešto. Nismo uspeli da zatvorimo ovu seriju kod kuće, ali i dalje verujem da imamo šansu da osvojimo titulu. Znam da ima mogućnost da izađe iz ugovora, ali to nije priča za mene, već za ljude iz kluba. I dalje verujem da možemo zajedno, ali nismo samo nas dvojica. Moram da budem bolji i to će mi biti fokus tokom leta. Svi moramo da se podignemo kao tim. Niko ne može da osvoji titulu sam, zato se košarka igra pet na pet. Bićemo dobro, ako budemo napredovali".

Da li veruješ da ovoj ekipi nedostaje psihička stabilnost na parketu?

"Mislim da smo najveći deo sezone bili mentalno stabilni. Večeras nije išlo, zaista ne bih da preteram u svojoj reakciji i kažem nešto. Boston je bio bolji, to su pokazali na delu, mi nismo pogađali, na to se svela utakmica. Ako ne možeš da odgovoriš na šuteve šutevima, to ne znači da si psihički slab. Ne treba da staneš, mi smo pokušavali da se vratimo, ali nije bilo suđeno".

Upitan je Embid na čemu to mora da poradi da bi bio bolji?

"Promašivao sam šuteve, to nisam ja. Mogao sam da budem mnogo bolji. Neke stvari ne možeš da kontrolišeš, lopta jednostavno neće kroz obruč. Nisam pogađao šuteve koje obično rešavam. Jedna od stvari u kojima želim da budem bolji je kontrola lopte, dribling jer sam u tome bio slab. Takođe, mogu da pomognem napadu da se dodatno proširi. Mnogo puta ove sezone dešavalo se da napadne obruč i da se otvore dobre pozicije za šut kroz dodavanje. Moramo više da otvaramo takve situacije, da se bolje kreće lopta u napadu. Večeras smo bili statični. Pokušaću da nađem način da budem bolji igrač, da napredujem kao i svake godine dosad. Pričaću sa ljudima, da vidim gde to mogu da napredujem kao igrač".

Još jednom je Filadelfija ostala bez šanse da se bori za prsten, ponovo je Embid ostao na klupi, gledajući protivnika kako se raduje…

"Pokušavam da ne preteram u reakciji. Nije važno gde se izgubi, ne dobija se trofej za drugo, treće ili četvrto mesto. Nebitno je kada se izgubi, važan je samo tim koji pobedi. Lično ne bih bio zadovoljan da sam došao do finala i izgubio, ne bih voleo da sam drugi. Za mene se samo prvo mesto računa, sve ostalo je neuspeh. Gledao sam poslednjih nekoliko minuta ove utakmice i razmišljao gde smo pogrešili. Sada to nije važno, ne bih bio ponosan da smo otišli u finale i izgubili. Želim da pobedim, stalo mi je da pobedim, mrzim kada izgubim, ali neke stvari me ipak podsete da sam uspeo da napravim razliku na neki drugi način. Da sam kao čovek iz Afrike uspeo da utičem na ljude, da ih ubedim da mogu da postignu mnogo toga u životu, da pomognu svojim porodicama. To je nešto veće od košarke. Ima mnogo većih i važnijih stvari u životu. Imam svoju porodicu, sada ću provesti malo vremena sa njima".

Dok Rivers je pričao o Embidovom stanju, povredama koje mu ne daju mira…

"Bio sam dobro. Bio sam limitiran veći deo, ne samo večeras, već otkako sam vratio na parket. I to je u redu, normalno. Boston je igrao baš ono što treba, koristio je sve ono što smo mu dali. Bili su bolji. Što se tiče mog kolena, potrebno je malo terapije i odmora, to je to".

Da li Dok Rivers treba da ostane trener Filadelfije?

"Uradio je sjajan posao, postali smo bolji sa godinama. Ne donosim odluke, ali ako mene pitate, treba da bude sve u redu. Imamo dobar odnos, način na koji je izneo sve tokom poslednjih godinu-dve pokazuje da je pravi vođa, motivator. Opet, pogledajte šta se sve dešava u ligi, teško je. Srećom, ne donosim ja odluke. Svi treneri zaslužuju da imaju posao. Monti Vilijams je uradio sjajan posao u Finiksu, izvukao je najbolje od igrača. Majk Budenholzer je osvojio titulu sa Baksima, uradio najbolje što je mogao. Na kraju dana, generalni menadžeri i vlasnici gledaju drugačije. Možda su promene nekada dobre, svakako dobro je što nisam ja neko ko donosi takve odluke. Dok je uradio dobar posao".

Finale Istoka kreće u noći između srede i četvrtka, od 2.30, a domaćin je Boston.


tagovi

Džoel EmbidFiladelfija SeventisiksersNBA ligaNBA plej-of

Obaveštavaj me

NBA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara