Nikola Jokić i Džoel Embid
Nikola Jokić i Džoel Embid

Embid se hrani Jokićem: Shvatio sam lično kada si rekao da je Džokera najteže čuvati

Vreme čitanja: 3min | sub. 25.03.23. | 19:07

Ko će biti MVP NBA lige? Kvota na Embida u Mozzart kladionici je 1,45, a na Jokića 2,80

Tri godine zaredom, Nikola Jokić individualno dominira NBA ligom. U prethodne dve zaslužio je zvanje MVP-a, u aktuelnoj se za epitet najkorisnijeg igrača pre svih, kao i godinu dana ranije, takmiči sa Džoelom Embidom. Doduše, deluje da se kamerunski centar takmiči sa Jokićem, a da Srbina preterano i ne interesuje ishod MVP trke, već da jednostavno igra svoju "laganu" košarku i pokušava da osigura Nagetsima prvo mesto zapadne konferencije pred plej-of.

Optuživali su pojedini analitičari, pre svih nekadašnji centar Bostona Kendrik Perkins rođenog Somborca da bilduje statistiku, iz nedelje u nedelju kako se bliži plej-of (proglašenje MVP-ja obično bude krajem prve runde doigravanja) debate i sučeljavanja mišljenja i argumenata sve su intenzivnija...

Izabrane vesti

MVP NBA LIGE - KVOTE

Ipak, čini se da Jokić na terenu radi sve, samo ne pumpa brojke, jer kako se to može reći za košarkaša koji čitave sezone prosečno uzima 15 šuteva po utakmici. Poređenja radi, Embid je na 20,3 pokušaja po meču koliko ima i trećeplasirani MVP kandidat Janis Adetokunbo, dok Džejson Tejtum na četvrtom mestu ispali 21,3 šuta ka košu po utakmici.

I do Nikola s jedne strane verovatno ne haje za Embidovu statistiku, deluje da Kamerunac sve pomno prati, te da na terenu pokušava da nadomesti "nepravdu" za koju, pokazale su to i neke prošlogodišnje izjave, veruje da mu je naneta minule sezone.

Sinoć je spakovao Golden Stejtu 46 poena, umalo ostvario tripl-dabl budući da je upisao i devet skokova, te osam asistencija, ali nije bilo dovoljno za pobedu File. Čitavu pozadinu Embidovog moćnog učinka dočarao je univerzalac Voriorsa Drejmond Grin na konferenciji nakon utakmice.

"Rekao mi je (Embid prim. aut.)... pitao me 'znaš li zašto sam odigrao ovako večeras?' Rekao si da je Džoker igrač kojeg je najteže čuvati u ligi. Shvatio sam to lično", objasnio je Grin.

Umali su kroz istoriju NBA velikani, među prvima Majkl Džordan, da traže motivaciju po raznoraznim ćoškovima svojih glava. Majkl je recimo, kaže to sjajna dokumentarna serija "The Last dance", umeo sebe da ubedi da mu je protivnik uputio kakav podrugljiv, nipodaštavajući komentar, a taj plod fikcije bi mu pomagao da pomera lične granice, da dodatno zagreje motivaciju.

Embid je svoju pronašao u Nikoli Jokiću.

"Takvom tipu prosto ne zeliš da puniš glavu kojekakvim pričama. Ne treba ga hraniti onime što mu smeta jer on to iskoristi i onda si gotov", rekao je Grin.

Prva zvezda File čezne za premijernim MVP priznanjem i to je nepobitna činjenica. Da je za Jokića to sporadična, na neki način i opterećujuća stvar, moglo se čuti i u novogodišnjem intervjuu koji je dao za televiziju Arenasport.

"Ne mogu više stvarno, kad me ubace u (MVP) konverzaciju, nije odigrao dobro, pa onda, sada je odigrao dobro", rekao je Jokić, a na konstataciju da je samo Leri Bird vezao tri MVP zvanja, Somborac je kratko i šaljivo odgovorio: "Neka ga... Neka ostane, neka uživa..."

Deluje da su apetiti Denverove superzvezde prešli sa MVP priznanja na šampionski prsten. E sada, koliko je to realno i koliku će podršku ostatka ekipe, prevashodno Džamala Marija i Majkla Portera Džuniora imati u doigravanju, ostaje da se vidi.

Do tada, ostaje nam super-uzbudljiv finiš ligaškog dela. Već noćas Džoker će udariti na Janisa i njegov Milvoki, a za dva nada sledi novi sudar titana, Embida i Jokića. Filadelfija će gostovati Nagetsima u noći između ponedeljka i utorka (03.30), a Embidu motivacije neće nedostajati. Ipak se hrani svime što ima veze sa Jokićem. A upravo bi taj okršaj mogao da iskristališe ko će biti novi, ili novi-stari MVP.

Trenutno je Kamerunac lider, a Jokić prvi pratilac. Trenutno su šanse Embida za MVP naslov prema Mozzartovim kvotama 1,45, a Jokićeve prati koeficijent 2,80.


tagovi

Drejmond GrinDžoel EmbidNikola Jokić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara