Eimantas Bendžijus i Entoni Edvards (©fiba.basketball)
Eimantas Bendžijus i Entoni Edvards (©fiba.basketball)

Entoni Edvards: Svaka čast broju 22 iz litvanske reprezentacije, pošteno su nas dobili

Vreme čitanja: 4min | ned. 03.09.23. | 17:34

Ponajbolji igrač američkog tima se nije preterano bavio imenima protivnika, a pritom ih je malo i pomešao

Novo veliko iznenađenje na Mundobasketu, pali su i Amerikanci. Litvanija je održala šutersku kliniku na Filipinima, čas iz borbenosti i porazila prvog favorita turnira, te tako izabrala Srbiju u četvrtfinalu, dok će četa Stiva Kera na Italiju.

Entoni Edvards je bio daleko najbolji u poraženoj ekipi sa 35 poena, ali podbacila je odbrana Amerikanaca (104:110), a utisak je da su i potcenili rivala, što se jasno može zaključiti iz reči prve zvezde tima.

Izabrane vesti

"Srećom, igramo još i to je sve o čemu razmišljam. O sledećoj utakmici. Gledaćemo video, izvući pouke, ali idemo dalje. Pošteno su nas dobili. Čestitam broju 22, pogodio je dve velike trojke u četvrtoj četvrtini, van balansa, dok je padao van granica igrališta, jednu u poslednjim sekundama napada. Izbio sam mu loptu, uhvatio je i pogodio. Svaka mu čast, pošteno su nas dobili", rekao je Edvards, ali se čini da je malo pomešao Eimantasa Bendžijusa (broj 22) i Mindaugasa Kuzminskasa (broj 19), koji je pogodio opisanu trojku u smiraj susreta i verovatno prelomio meč u korist Litvanije.

Izneo je utiske na konferenciji za medije i Stiv Ker, čestitao rivalu.

"Sjajna utakmica. Litvanija je fantastično počela meč, pogodila prvih devet ili 10 trojki... Sviđa mi se kako su momci uzvratili, zaigrali daleko bolje u drugom poluvremenu, borili se kao ludi, imali dobar nalet, ali nije bilo dovoljno. Srećom nas ovo ne remeti da ostvarimo cilj, a to je da osvojimo zlato, ali je ovo je bilo odlično iskustvo, jer ovo je FIBA. Tu su sjajni timovi koji imaju kontinuitet koji razumeju šta rade i Litvanija je bila briljantna i zasluženo je pobedila".

---------

Izađi na crtu, ispuni dnevni zadatak sa Mundobasketa i osvoji deo nagradnog fonda od 200.000 dinara!

---------

Priznaje da je u prvom problemu bilo problema i u komunikaciji, ali ne očajava selektor SAD.

"Bili smo na petama čitavo prvo poluvreme, otvarali su nas kako su hteli, definitivno je bilo problema sa komunikacijom. U drugom poluvremenu smo zaigrali bolje, daleko čvršće, što ćemo ubudće morati da radimo. Oni su pogodili nekoliko teških trojki, iz šuteva koji su bili totalno van balansa, koji su im omogućili da zadrže prednost. Kada timovi tako nešto urade, pružite im ruku, ali učićemo iz ovoga, videti koje stvari treba da popravimo".

Amerikanci su pokazali slabosti i u sudaru sa Crnom Gorom, koju su uspeli da sruše tek u poslednjih nekoliko minuta.

"Nismo igrali preterano dobro protiv Crne Gore, hteli smo da popravimo utisak, ali zveknuli su nas na samom startu, pogodili svaki šut. Nije da nismo bili spremni, već su oni odigrali savršenu prvu četvrtinu, pa smo shvatili koliko čvrsto moramo da igramo kako bi ostvarili cilj".

Pokušao je Ker i sa nešto višim petorkama da isparira rivalu, koji je preko Jonasa Valančijunasa dominirao pod obručima.

"Igrali smo sa dva visoka igrača nekoliko puta u prvom poluvremenu, sa Keslerom, Portisom na četvorci, Bankerom... Kombinovali. Kada je FIBA košarka u pitanju i kada na brzinu sastavljate tim, morate da verujete svom osećaju i instiktu, kada god osetite da nešto treba da menjate, to morate da menjate. Sa dva visoka igrača nismo bili uspešni, pa smo menjali petorke i imali dobro drugo poluvreme, ali smo previše zaostajali".

Amerikanci su se kvalifikovali za Olimpijske igre plasmanom u četvrtfinale, ali selektora to sada ne zanima - fokus je na svetskom zlatu.

"Rekli su mi da smo se kvalifikovali za Olimpijske igre, ali to nam ne ublažava poraz. Ipak, dobra je stvar za reprezentaciju što ne mora da ide kroz kvalifikacije i da ne brine o tome. Iskreno, ne razmišljam o Olimpijskim igrama, želimo da osvojimo Svetsko prvenstvo".

Prokomentarisao je i jednu interesantnu situaciju sa utakmice, kada je Amerikancima isteklo vreme za napad, a da to uopšte nisu shvatili.

"To je bila moja greška. U FIBA je pravilo da kada posle faula ili izgubljene lopte pređete na protivničku polovinu, imate 14 sekundi i nisam opomenuo momke. Tada nam je isteklo vreme. Moramo na to da obratimo pažnju i povedemo računa u preostale tri utakmice".




tagovi

Mundobasket 2023Entoni EdvardsStiv Ker

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara