Fabijen Kozer (©AFP)
Fabijen Kozer (©AFP)

Epski Klasiko u Beogradu! Real sa devet života preživeo Barsu i Mirotićev indeks 39, Kozer ponovo talija

Vreme čitanja: 4min | čet. 19.05.22. | 22:56

Francuski reprezentativac ponovo odigrao vrhunsku partiju u Beogradskoj areni, Serhio Ljulj i Geršon Jabusele presudili velikom rivalu

Epski Klasiko u Beogradu završio se velikom pobedom madridskog Reala u trileru koji će se dugo prepričavati! Ovi Blankosi imaju devet života, jer su preživeli Barselonu i indeks 39 novoproglašenog MVP Nikole Mirotića za plasman u novo finale Evrolige, drugo u glavnom gradu Srbije - 86:83 (19:19, 15:26, 26:11, 26:27).

Želeo je Pablo Laso deža-vi scenario, to je i dobio. Stvara se posebna veza između Reala i Beograda, u to više nema ni trunke sumnje. Još ako budu podigli trofej u subotu uveče, Realovi košarkaši moći će sa punim pravom da kažu da im je ovo drugo omiljeno mesto na svetu. Ali, da ne idemo predaleko sa razmišljanjima, madridski velikan moraće prvo da nadigra prošlogodišnjeg šampiona koji je posle one drame sa Olimpijakosom spreman na sve.

Izabrane vesti

Verovatno su i u Efesu očekivali Barselonu, sve je ukazivalo na reprizu finala iz Kelna posle 25 minuta utakmice, ali onda je ekipa Šarunasa Jasikevičijusa prosto stala i tako dala ljutom takmacu ne samo mogućnost da se podigne iz nokdauna i uzvrati udarac, već da napravi nešto što nije viđeno punih deset godina. Naime, poslednji put kada je jedan tim na Fajnal foru imao dvocifrenu prednost na poluvremenu i zatim doživeo katastrofu bio je moskovski CSKA protiv Olimpijakosa u finalu igranom pre tačno punu deceniju. Tada su Armejci imali 14 poena više posle 20 minuta igre, a ostalo znate... Desio se Jorgos Printezis, koji je večeras najverovatnije odigrao svoj poslednji F4 turnir u karijeri...

Tačno je da je Realu Beograd taličan, ali ako treba biti i nekulturan pa pokazati prstom na čoveka koji se ovde oseća kao domaći onda je to Fabijen Kozer! Francuski reprezentativac bio je zajedno sa Lukom Dončićem ključna figura u osvajanju titule 2018. godine na ovom istom mestu, a večeras je bio pokretačka snaga Realovog preokreta koji su u novoj drami potvrdili Serhio Ljulj i Geršon Jabusele. Kozer je 14 od svojih 18 poena ubacio u poslednjoj četvrtini, uključujući i pet važnih poena kojima na dva i po minuta pre kraja čime je Real odveo na +5 (80:75). Prvo je ubacio trojku kao kap, da bi sledeću odbranu završio maestralno, ukradenom loptom Niku Laprovitoli i maherskim polaganjem kojim je samo zabio još jednu iglu u oko Šarunasu Jasikevičijusu, koji jednostavno nije mogao da shvati šta se dešava...

----------------------------------

EVROLIGA – DRUGO POLUFINALE

BARSELONA – REAL MADRID 83:86

/19:19, 26:15, 11:26, 27:26/

Dvorana: Štark Arena, Beograd;

Gledalaca: Oko 13.000;

Sudije: Luiđi Lamonika, Ilija Belošević, Medi Difala.

BARSELONA: Dejvis 15, Egzum 7, Šanli 2, Smits 1, Hejs -, Laprovitola 17, Abrines 7, Higins -, Kurič -, Jokubaitis 4, Mirotić 26, Kalates 4.

REAL MADRID: Vilijams Gos -, Kozer 18, Rendolf -, Rudi 3, Abalde 7, Hanga 4, Dek 7, Poarje 6, Tavares 8, Ljulj 15, Jabusele 18, Tejlor -.

----------------------------------

No i to je pregrmela Barselona i uradila apsolutno sve da učini završnicu utakmice neizvesnijom, da napetost dostigne vrhunac. Prvo je nevidljivi Nik Kalates položio loptu za -3, potom je Brendon Dejvis Kozerov promašaj pretvorio u poen zaostatka, da bi na scenu stupio svemoćni Ljulj! Nije ga bilo u većem delu susreta, ali kada je Realu bilo najvažnije, čovek sa pobedničkim genom uradio je ono što se od njega očekivalo. Pogodio je težak šut kojim je pogurao Real ka pobedi, da bi Jabusele i on zadržali hladne glave na liniji slobodnih bacanja, čime su stavili tačku na svaku Barseloninu nadu da može u novo finale sa Efesom.

Ljulj je završio sa 15 poena i sedam iznuđenih faulova, Jabusele je kao jedna od najdominantnijih figura utakmice imao 18 poena uz 4/6 za tri, te osam skokova. Za koplje ispred svih bio je Nikola Mirotić. Novopečeni MVP Evrolige odigrao je statistički verovatno i najveću utakmicu završnog turnira u ovom veku, ali ni njegovih 26 poena, četiri trojke, 12 skokova, pet asistencija i dve ukradene lopte za indeks korisnosti 39 nisu bili dovoljni da Barselona slavi pobedu.

Nikola Mirotić (©MN Press)Nikola Mirotić (©MN Press)

Asu rođenom u Podgorici nedostajala je prava podrška u trenucima kada je Real uhvatio, ispostaviće se kasnije, neuhvatljiv zalet za prolaz kroz cilj u foto-finišu. Nakratko je pomoć ponudio Nikolas Laprovitola sa dve uzastopne trojke kojim je Barsa potpuno oživela, ali to je bilo sve. Svaka lopta išla je na Mirotića, on je svoj deo posla odradio gotovo bez greške, saigrači su ga ostavili na cedilu... Laprovitola je skupio 17 poena, ali se posle 11 u prvom poluvremenu nije pomerio dalje sve do poslednje četvrtine. Brendon Dejvis je ubacio 15 poena, uz pet skokova. Ostali - katastrofa! Kalates i Jokubaitis po četiri, Abrines i Egzum po sedam, drugi nisu vredni pomena.

Real Madrid ima neku čudnu moć! Pregrmeo je Barselonu koja je dominirala u svakom segmentu punih 25 minuta, a kada je Mirotić pogodio trojku za 54:43 teško je bilo zamislivo drugačiji rasplet od Barsinog trijumfa. No, ako je posle slabih igara u završnici ligaškog dela bilo potcenjivačkih komentara, što je prošlo “metlanjem“ Makabija iz Tel Aviva, Real je servirao košarkaškoj Evropi najnoviju podvalu i uradio ogromnu stvar. Neverovatno...

Kada se pogleda kompletna sezona, Real Madrid na svim nivoima pravi čuda! Pogledajte samo šta su dosad uradili fudbaleri, pa onda i košarkaše i sve će vam biti jasno. Večerašnji trijumf pokvariće samo povreda Najdžela Vilijams Gosa koji je posle 52 sekunde utakmice izašao i nije se više vraćao zbog povrede desne noge u igri bez kontakta.

Sada ostaje veliko finale. Efes ili Real Madrid?

FAJNAL FOR EVROLIGE - BEOGRAD

POLUFINALA

Četvrtak

Olimpijakos - Anadolu Efes 74:77

/Mekisik 12 - Larkin 21/

Barselona - Real Madrid 83:86

/Mirotić 26 - Kozer 18/

MEČ ZA TREĆE MESTO I FINALE

Subota

16.00: Olimpijakos - Barselona

19.00: Anadolu Efes - Real Madrid


tagovi

EvroligaFajnal forFajnal for EvroligeFajnal for u BeograduFajnal for Beograd 2022KK Real MadridKK Barselona

Obaveštavaj me

Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara