Džonkel Džons sa saigračicama (©FIBA)
Džonkel Džons sa saigračicama (©FIBA)

Evrobasket: BiH ganja senzaciju - okršaj Davida i Golijata za polufinale

Vreme čitanja: 3min | sre. 23.06.21. | 11:34

Francuska je prvi favorit turnira

Period od 22 godine bez učešća na velikom takmičenju kao da je u ženskoj košarkaškoj reprezentaciji Bosne i Hercegovine probudio inat, pa su posle grupne faze Evropskog prvenstva apetiti naglo porasli. Iznenađujući trijumf protiv Belgije u prvom kolu, pa sjajna partija protiv Turske, bili su samo najava uspešnog šampionata, te su mnoge selekcije drugim očima gledale BiH tim. Ponajviše zbog partija koje pružaju dve prve vedete tima, Marica Gajić i rođena Amerikanka Džonkel Džons.

18.00: (1,85) Francuska (hendikep -16,5) Bosna i Hercegovina (1,85)

Izabrane vesti

Imale su izabranice selektora Gorana Loje priliku da se odmah domognu četvrtfinala, ali je selekcija Slovenije u neizvesnoj utakmici uspela da ih pobede, pa je put među osam najboljih morala da krči preko reprezentacije Hrvatske.

"Mi smo naš cilj već ostvarili plasmanom u drugi krug. Želimo da pokažemo da i mi znamo igrati košarku i da lestvicu našeg cilja još više podignemo", govorio je selektor BiH Goran Lojo pred susret sa selekcijom Hrvatske.

I ta utakmica potvrdila je da zapravo Bosna i Hercegovina poseduje ono što nije odavno imala. Zajedništvo, hrabrost, motiv, kvalitet. Pobeda koja je značila plasman među osam najboljih evropskih selekcija, o čemu govori selektor Lojo.

"Ovo je velika pobeda. Za mene do sada najveća u karijeri. Ponosan sam na ove devojke, na celi tim. Plasirali smo se u TOP 8 i nije kraj. Idemo dalje".

Bosna i Hercegovina večeras u četvrtfinalu Evrobasketa igra protiv Francuske. Selekcije koja je ostvarila sve tri pobede u grupi. Protiv Hrvatske, Češke i Rusije. Selekcije koja je prvi favorit turnira i koja već dve godine nije doživela poraz ni u zvaničnim, ni u prijateljskim mečevima. Aktuelni je evropski vicešampion predvođen fantastičnim igračicama. Pre svih ističe se jedna od najboljih svetskih košarkašica iskusna Sandrin Gruda, koja ima najbolji prosek po meču (14), a prate je Enden Mijem (12), dok dominaciju pod koševima pravi Valerijan Vukosavljević, koja je u tri meča sakupila čak 25 skokova. Tu je svakako i mlada Alis Duše, pa se zaista ne zna odakle vreba najveća opasnost.

Sa druge strane, BiH u svom arsenalu takođe poseduje kvalitet, a pre svih tu se misli na sjajnu Džonkel Džons koja na Evrobasketu ima najveći prosek poena po utakmici. Takođe, tu je i odlična Marica Gajić, a ne smeju se zaboraviti ni ostale devojke koje su dale veliki doprinos u dosadašnjem delu šampionata, Milica Deura, Miljana Džombeta, Nikolina Babić, Matea Tavić...

Zalogaj jeste preveliki, ali uprkos svemu selektor BiH Goran Lojo je u najavi utakmice poručio da je njegov tim već napravio veliki posao.

"Ja pre svega očekujem da devojke odigraju u jednoj maksimalno opuštenoj psihičkoj atmosferi, bez ikakvog rezultatskog pritiska. Ovo je jedan istorijski uspeh i želim da bude lepa utakmica i da izađemo uzdignute glave sa terena".


tagovi

Evropsko prvenstvoevropsko prvenstvo u košarciženska košarka

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara