Dejan Davidovac i Luka Dončić (MN press)
Dejan Davidovac i Luka Dončić (MN press)

EVROBASKET - GRUPA B: Dončić i Dragić kao Betmen i Robin, Litvanci se uzdaju u centre, BiH otreznila Francuze

Vreme čitanja: 7min | čet. 01.09.22. | 11:16

Slovenci favoriti šampionata, Francuzi i Litvanci gađaju medalju, Nemci, Mađari i selekcija BiH u drugom planu

Ako nešto pored utakmica Srbije želite da pratite na predstojećem Evrobasketu, onda je to bez dileme Grupa B u Nemačkoj, tačnije u Kelnu. Grad koji se u svet sporta više probio preko fudbala i rukometa ugostiće istinske zvezde košarke na čelu sa Lukom Dončićem koji predvodi aktuelnog šampiona Evrope – Sloveniju. Tu je još domaćin Nemačka, pa bivši olimpijski vicešampioni Francuska, zatim jedan od "večnih favorita" Litvanija, a autsajderi na prvi pogled su Mađarska i Bosna i Hercegovina.

Sve utakmice igraće se u velelepnoj Lankses areni, domu hokejaškog kluba sa najvećom publikom van granica Sjedinjenih Američkih Država. Naime, u pomenutu dvoranu može da stane 18.500 i izgrađena je 1998. godine. Danas, domaći navijači će moći da uživo gledaju izvanrednu košarku u verovatno najatraktivnijoj grupi na kompletnom šampionatu, jer iako su im prošle godine "u kući" bila četiri najkvalitetnija tima Evrope, Fajnal for Evrolige, zbog pandemije korona virusa nije otvorio vrata dvorane.

Izabrane vesti

SLOVENIJA - BETMEN I ROBIN

Red nalaže da počnemo od aktuelnih šampiona. Zbog svega što se izdešavalo sa pandemijom, Slovenci su aktuelni prvaci punih pet godina, tačnije od 2017. kada su sve, a najviše nas šokirali pobedivši Srbiju u finalu u Istanbulu. Tada im je s klupe put do trona iscrtao srpski stručnjak Igor Kokoškov koji više nije u reprezentativnoj košarci, ali i danas Slovenija nosi epitet mlade sile i po mnogima je glavni kandidat da odbrani titulu, sve naravno zbog svetske zvezda Dalas Meveriksa. Luka Dončić je verovatno najpopularniji evropski košarkaš, bez obzira na to što je Nikola Jokić dve godine zaredom najbolji u NBA, što znači i na planeti. Dončić predvodi četu selektora Aleksandra Sekulića u skoro svim segmentima na parketu, a zasad niko nije pronašao način da zaustavi momka koji pleše po terenu. Snagu Slovenaca predstavlja i Goran Dragić koji je odložio penziju u nacionalnom dresu da bi napao još jednu medalju.

"Nisam došao da se borim za peto mesto. Svestan sam da nisam ja više Betmen, da moram da preuzmem ulogu Robina. Sada je tu Luka koji je naš vođa. Mislim da imamo dobar tim, krasi nas sjajna atmosfera i činjenica da se svi zaista družimo i dugo smo zajedno. Mislim da možemo mnogo toga dobrog da napravimo“, rekao je Dragić.

Ne treba zaboraviti ni igrače kao što su Vlatko Čančar, Jaka Blažič, Edo Murič i naravno naturalizovani Amerikanac i novopečeni član Barselone Majk Tobi koji se odlično uklopio u tim.

"Za mene Srbija, Grčka i Slovenija imaju najbolje igrače u svojim rosterima, naravno svaka ekipa ima i druge igrače koji mogu da igraju košarku. Mislim da će ovo biti najjači šampionat Evrope u poslednjih 20 godina. Biće stvarno super, za sve igrače, i nas koji možda nismo na tom NBA nivou kao Luka ili Nikola, ali i mi ćemo imati priliku da se borimo za državni grb“, rekao je Jaka Blažič nedavno za Mozzart Sport.

Prijateljske utakmice

4. avgust: Slovenija - Holandija 83:76

6. avgust: Slovenija - Crna Gora 70:52

12. avgust: Turska - Slovenija 103:104 (p)

13. avgust: *Slovenija - Ukrajina 86:82

17. avgust: Slovenija - Srbija 97:92 (p)

20. avgust: Slovenija - Hrvatska 94:88

Kvalifikacije za Mundobasket

25. avgust: Slovenija - Estonija 104:8

28. avgust: Nemačka - Slovenija 90:71

*neutralan teren

FRANCUSKA - NEMA BATUMA I DE KOLOA, ALI TU S VISOKE AMBICIJE

Slovencima će najveći konkurent u grupi biti Francuska sa Rudijem Goberom, Evanom Furnijeom, Tomom Ertelom... Bez obzira na to što su Nando de Kolo i Nikola Batum uzeli "tajm aut", dok je friški Francuz Džoel Embid, zbog povrede odložio debi, Trikolori su standardno jaki na svim pozicijama, atletski spremni da se nadmeću sa svima. Poslednju medalju na Evrobasketu osvojili su 2015. godine i to kod kuće, u Lilu kada su bili treći, dok se i dalje hvale šampionskom titulom iz 2013. koju su osvojili najviše zahvaljujući Toniju Parkeru.

"Uvek mi je čast da igram za reprezentaciju. NBA sezona je duga i nije uvek lako sprovesti sve u delo, ali ovo leto je otvorilo mogućnost da se u potpunosti posvetim nacionalnom timom sa kojim imam najveće moguće ambicije, a posle toga očekujem i velike stvari na Olimpijskim igrama, ipak prvo želim medalju na prvenstvu Evrope“, rekao je Gober.

Francuzi sada ponovo gaje šampionske ambicije. Odigrali su četiri prijateljske utakmice, dva puta su savladali Italiju, jednom Holandiju i Belgiju. Zatim su na prvom koraku druge faze kvalifikacija za Mundobasket, lako izašli na kraj s Češkom, ali im je opomena da neće biti lako na Evrobasketu, stigla u meču sa Bosnom i Hercegovinom.

"Rastemo kao ekipa, imamo ambiciju da se nadmećemo sa svima. Ipak, konkurencija na šampionatu će biti žestoka. Imamo tešku grupu, moramo da idemo iz utakmice u utakmicu, samo tako možemo da dođemo do rezultata. Čeka nas stvarno jako takmičenje“, rekao je Poarje.

Prijateljske utakmice

7. avgust: Francuska - Holandija 89:65

12. avgust: Italija - Francuska 77:78 (p)

16. avgust: Francuska - Italija 100:68

18. avgust: Francuska - Belgija 90:71

Kvalifikacije za Mundobasket

24. avgust: Francuska - Češka 95:60

27. avgust: BiH - Francuska 96:90

LITVANIJA - I SIN BI, TATA

Odmah iza Francuza su Litvanci, koji su izgledali dominantno na pripremama. Čak osam pobeda iz osam odigranih utakmica - posebno su impresivna bila dva trijumfa protiv Španije. A onda dva "jača treninga" u kvalifikacijama za Svetski kup. Sve funkcioniše oko tandema NBA igrača, centara Jonasa Valančijunasa i Domantasa Sabonisa. Ovaj drugi bi bar delom da ponovi uspeh oca Arvidasa na čijim grudima sija jedno evropsko zlato, uz tri bronze. Selektor Kazis Maksvitis ih je zasad odlično uklopio i bez dileme igra u reketu je glavna prednost Litvanaca. Ipak ne treba zaboraviti da su tu momci kao Rokas Jokubaitis, najveća nada litvanske košarke, pa za iskustvo zadužene Mindaugasa Kuzminskasa i Rokasa Gijedraitisa...

Poslednju zlatnu medalju su Litvanci osvojili 2003. godine kada se igralo u Švedskoj, ali u najsvežijem sećanju su dva srebra na dva uzastopna prvenstva Evrope, prvo u Sloveniji 2013. i Francuskoj 2015, kada su nas eliminisali u polufinalu.

"Dobro sam proveo leto, poslužilo me je zdravlje i odmah sam znao da ću se posvetiti reprezentaciji. Uvek je čast nositi državni grb. Čeka nas veliki posao, uveren sam da možemo da se takmičimo sa svima“, puca od optimizma Valančijunas.

Čini se ipak da ukoliko neko uspe da zaustavi igru u reketu Litvanaca uradiće veliki deo posla.

Prijateljske utakmice

4. avgust: Litvanija - Estonija 84:70

7. avgust: Litvanija - Estonija 90:88

10. avgust: Litvanija - Finska 76:61

11. avgust: Litvanija - Finska 87:52

16. avgust: Španija - Litvanija 77:82

18. avgust: Litvanija - Španija 78:76

Kvalifikacije za Mundobasket

24. avgust: Mađarska - Litvanija 78:88

27. avgust: Litvanija - Crna Gora 90:73

NEMAČKA - BLIZU KUĆE, A DALEKO OD MEDALJE

Nemci su došli sa takođe vrlo konkurentnom ekipom. Lider tima Denis Šreder se oporavio od povrede. Koliko mogu da budu neugodni se videlo na kvalifikacionom meču za Mundobasket kada su bez većih problema pobedili Sloveniju, sa Lukom Dončićem. Uz Šredera, glavna snaga biće Franc Vagner i Johanes Fojtman. Daleko od toga da se očekuje od Nemaca da osvoje zlato kao u eri Svetislava Pešića koji je 1993, čak i pored izostanka "krnje" Jugoslavije sa šampionata, podizanjem Pancera na tron zadivio svet. Ali, svi bi morali ozbiljno da pripaze na njih.

Prijateljske utakmice

10. avgust: Belgija - Nemačka 83:87

12. avgust: Holandija - Nemačka 66:68

19. avgust: Nemačka - Češka 101:90

20. avgust: Nemačka - Srbija 56:83

Kvalifikacije za Mundobasket

25. avgust: Švedska - Nemačka 50:67

28. avgust: Nemačka - Slovenija 90:71

MAĐARSKA - KO SE SEĆA ZLATNOG PROLEĆA

Za kraj grupe, dva autsajdera. Tu je pre svega Mađarska koja ima najmanje šanse da bilo šta uradi, pre svega zbog kvaliteta igrača. Mađari su bili jaka ekipa, ali to je bilo polovinom prošlog veka, poslednja medalja - zlatna - osvojena je 1955. godine. Sada bi Mađari se "kao deca" radovali ako iz Kelna ne odu pravu kući, nego za Berlin.

Prijateljske utakmice

5. avgust: Mađarsaka - Gruzija 89:88

6. avgust: Mađarska - Gruzija 78:75

12. avgust: Mađarska - Slovačka 72:67

18. avgust: Hrvatska - Mađarska 84:64

Kvalifikacije za Mundobasket

24. avgust: Mađarska - Litvanija 78:88

27. avgust: Češka - Mađarska 79:82

BOSNA I HERCEGOVINA - NE MOŽE IM NIKO NIŠTA, OSIM NJIH SAMIH

Bosna i Hercegovina, sa druge strane, ima veoma intrigantan tim. Nemaju medalju, ali zato imaju nekoliko vrlo dobrih igrača, pre svih NBA centra Jusufa Nurkića koji predstavlja i najjaču snagu BiH, uz Džanana Musu aktuelnog MVP-a ACB lige i novog člana Kraljeve svite iz Madrida..

Međutim reprezentacija Bosne i Hercegovine je bila prethodnih meseci u centru pažnje ne zbog igrača, već finansijskih problema tamošnjeg Saveza pa se u jednom momentu postavljalo pitanje da li će uopšte otputovati za Keln. Međutim, sve loše priče su zaboravljene onog momenta kada je na spektakularan način posle dva produžetka u Sarajevu Francuska bačena na kolena.

"Nećemo imati podršku ovolikog broja publike na Evrobasketu. Moramo da budemo pametni i koncentrisani. Kada pogledam koliko smo talentovani pomislim da niko ne može da nas zaustavi. Zapravo jedino mi sami sebe možemo da zaustavimo. Momci su sjajni, bore se za dres, drže se zajedno, samo je potrebno pameti na terenu”, rekao je selektor BiH Miralem Halilović.

Prijateljske utakmice

13. avgust: *BiH - Belgija 74:68

14. avgust: Estonija - BiH 102:89

Kvalifikacije za Mundobasket

24. avgust: Crna Gora - BiH 88:69

27. avgust: BiH - Francuska 96:90


EVROBASKET DANAS

13.30: Španija – Bugarska

14.30: (1,45) BiH (15,0) Mađarska (3,05)

16.15: (1,30) Turska (16,0) Crna Gora (3,90)

17.15: (1,60) Slovenija (14,5) Litvanija (2,55)

19.00: (2,55) Belgija (14,5) Gruzija (1,60)

20.30: (1,45) Francuska (15,0) Nemačka (3,05)

GRANICE ZA IGRAČE: A.Vezenkov 21,5, J. Ernangomez 10,5, L. Braun 12,5, R. Fernandez 7,5, D. Musa 17,5, J. Nurkić 18,5, B. Dubljević 13,5, Č. Osman 16,5, F. Korkmaz 15,5, Š. Larkin 12,5, D. Sabonis 15,5, G. Dragić 14,5, J. Valančijunas 16,5, K. Prepelič 10,5, L. Dončič 25,5, G. Bitadze 15,5, G. Šermadini 12,5, D. Šreder 16,5, E. Furnije 17,5, F. Vagner 14,5, Ž. Jabusele 13,5, R. Gober 12,5, T. Ertel 9,5... Sve kvote pogledajte OVDE.


tagovi

Evrobasket 2022EvrobasketLuka DončićArvidas SabonisDomantas SabonisDenis ŠrederJusuf Nurkić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara