Foto: Eurocup
Foto: Eurocup

Evrokup u novom ruhu: Čudan i inovativan sistem takmičenja i Partizan kao jedan od favorita

Vreme čitanja: 6min | pon. 18.10.21. | 09:27

Uz beogradske crno-bele visoko se kotiraju Virtus, Valensija, Lokomotiva…

Zahuktale su se ABA liga i Evroliga, a sada je vreme da startuje i Evrokup. Uz Jadran jedna od dve moguće ulaznice sa kojima Partizan može da se vrati na najveću scenu. Ova sezona biće drugačija u odnosu na prethodne zbog novog sistema koji će značajno uticati na to kako će se klubovi postavljati prema utakmicama.

Naime, od sezone 2021/2022, 20 ekipe su podeljene u dve grupe po 10 timova. Svaki tim će odigrati 18 utakmica u regularnom delu, po devet na gostovanju i na domaćem terenu. Dakle, samo u prvoj fazi to je zagarantovanih 18 utakmica za sve učesnike. Kasnije po osam ekipa iz svake grupe ide u osminu finala.

Izabrane vesti

Tamo tek slede promene. Za razliku od prethodnih sezona, ove će od pomenute runde krenuti praktično nokaut faza i to sa samo jednom utakmicom! Neće biti revanša, a prednost domaćeg terena biće određivana po uspehu u grupi i tako sve zaključno sa polufinalom. Igraće se po sistemu prvi iz Grupe A protiv osmoplasiranog iz Grupe B.

Dakle, ukoliko Partizan hipotetički bude prvi u svojoj grupi, to bi značilo da sve do završnice takmičenja ima prednost domaćeg terena.

Grupa A: Andora, Lokomotiva Kubanj, Huventud, PARTIZAN, Lijetkabelis, Trento, Metropilitan, Ankara, Hamburg, Vroclav.

Grupa B: Valensija, Promiteas, Gran Kanarija, Budućnost, Virtus Bolonja, Cedevita Olimpija, Burž, Ulm, Bursa, Venecija.

Sve pomenuto znači da će se grupna faza igrati sve do 6. aprila, posle čega su zakazani mečevi osmine finala. A onda bi usledilo četvrtfinale za sedam dana, pa opet za sedam dana polufinale. I to sve, kao što smo rekli, na jednu utakmicu.

Ideja je da timovi igraju što više utakmica u grupnoj fazi kako bi kroz utakmice na domaćem terenu mogle da zarade što više, a onda da se u nokaut fazi unese što veća neizvesnost i zanimljivost takmičenja kroz mečeve bez revanša.

Osvajač Evrokupa obezbediće mesto u Evroligi sledeće sezone, dok će taj put čekati i finalistu ukoliko Monako i Uniks ne pronađu mesto među najboljih osam posle “ligaškog dela” Evrolige.

Partizan je učešće obezbedio na osnovu trogodišnje licence koju su crno-beli dobili proteklog leta zajedno sa još 15 klubova, dok su četiri tima dobila specijalnu pozivnicu. Sa dolaskom Željka Obradovića na čelo porasli su apetiti kluba iz Humske. Crno-beli su sa Andreom Trinkijerim bili ozbiljan kandidat za osvajanje, ali je ta sezona prekinuta zbog poznatih razloga. Pre i posle toga crno-beli nisu mogli da se nazovu favoritom u Evrokupu, ali ove sezone će to svakako biti slučaj.

PARTIZAN OSVAJA EVROKUP - KVOTA 4,00

Trener Partizana Željko Obradović trenutno razmišlja korak po korak.

"Svima je isto. Kako nama, tako i drugima. Najbolje što možemo da uradimo je da se naviknemo na taj sistem takmičenja i da razmišljamo samo o sledećem protivniku. To je sada Hamburg, o svemu drugom je izlišno razmišljati. Takmičenje još nije počelo, ne treba kalkulisati i razmišljati o plej-ofu, jednoj utakmici. Biće vremena i za to", rekao je Obradović.

Crno-beli su uspešno startovali sezonu, do sada su igrali isključivo u ABA ligi u kojoj su zabeležili četiri pobede u isto toliko utakmica i jedini su neporažen tim od starta prvenstva, mada se mora reći i da je Obradovićevim izabranicima i raspored išao na ruku. Najbolji meč pružili su u Zagrebu protiv Cibone i taj duel može da im posluži kao podstrek za start Evrokupa.

Dalasu Muru se dopada novi sistem takmičenja.

"Drugačije je od onoga što sam igrao kada sam bio u Francuskoj, ali mi se sviđa. Više utakmica, više šansi, biće zabavno. Podseća dosta na NCAA Martovsko ludilo, sve može da se desi. Zato nijednog protivnika ne smeš da uzmeš zdravo za gotovo. To je naš plan", rekao je Mur.

Parni valjak započeće takmičenje na gostujućem terenu protiv Hamburga 19. oktobra. Crno-beli će u drugom kolu 27. oktobra igrati na svom terenu protiv Turk Telekoma, a u trećem kolu 3. novembra biće domaćini Huventudu u reprizi čuvenog finala iz Istanbula 1992. godine kada se Partizan popeo na krov Evrope.

Foto: ABA ligaFoto: ABA liga


Uz Obradovićev tim, za favorite takmičenja proglašeni su i Virtus iz Bolonje, Valensija, Lokomotiva Krasnodar, Gran Kanarija, Huventud i Andora. Jasno je da će španski timovi igrati veliku ulogu, ali da se crno-belima iz Beograda i Bolonje daju najveće šanse.

Virtus je ovu sezonu počeo vrlo malerozno jer su se teže povredili Ekpe Judo i Avudu Abas, pa je Serđo Skariolo kao novi strateg odmah upao u probleme.

Italijanski sastav se prošle sezone domogao polufinala Evrokupa, ali je ipak poklekao na poslednjem koraku ka povratku u Evroligu i to posle 19 vezanih pobeda. Đorđevićeva ekipa je prvi poraz doživela u drugom meču polufinalne serije protiv Uniksa. Usledio je i drugi, koji je sastav iz Bolonje eliminisao iz šampionske trke. 

Posle šampionske sezone u italijanskom prvenstvu, Virtus se ipak rastao sa trenerom Đorđevićem, koji je tokom leta novo uhlebljenje pronašao u Fenerbahčeu. Tim je napustio i Stefan Marković, ali je Teodosić produžio ugovor sa klubom do leta 2023. godine, uz Marka Belinelija će biti jedan od lidera ekipe, koju će sa klupe umesto srpskog stručnjaka predvoditi Serđo Skariolo.

Italijan se vratio u evropsku klupsku košarku i sa sobom doveo nekoliko ozbiljnih pojačanja, od kojih je Niko Manion svakako jedno od interesantnijih imena. Mamadu Žaite je pokazao da će imati važnu rolu u ekipi, puno se očekuje i od Kevine Hervija, ali i Taj Šona Aleksendera. Stigao je u tim Džakar Simpson koji bi mogao da bude važna karika tima u ovoj sezoni.

VIRTUS OSVAJA EVROKUP - KVOTA 4,50

Valensija je ostala bez licence i ponovo će preko Evrokupa pokušati da se vrati u društvo najboljih. Rastala se sa trenerom Haumeom Ponsarnauom i odlučila da šansu pruži mladom Đoanu Penjaroji, koji je sa puno uspeha predvodio Burgos u minule dve sezone. Bili su Narandžasti u idealnoj poziciji da naprave veliku promenu na klupi i sa novim šefom struke krenu u novo probijanje ka Evroligi.

Ekipu je napustilo nekoliko bitnih igrača, pre svih Nikola Kalinić, koji je rešio da se vrati u Crvenu zvezdu. Sidro je digao i igrač koji je sa njim i stigao u Valensiju iz Fenera - Derik Vilijams. Posle dugog niza godina otišli su i Đoan Sastre Gijom VivesFernando San Emeterio je odlučio da stavi kraj na impresivnu karijeru. Čiste papire dobio je i Vanja Marinković, koji se preselio u Vitoriju.

VALENSIJA OSVAJA EVROKUP - 5,00

Talentovani reprezentativac Makedonije Nenad Dimitrijević se dokazao u dresu Huventuda, kao i odlični Ćabijer Lopez Arostegi. Značajan potez uprava je napravila vraćanjem Viktora Klavera, dok je Kubanac Hasijel Rivero stigao na zahtev trenera Penjaroje, s obzirom da su zajedno sarađivali u Burgosu.

Lokomotiva će pod vođstvom Jevgenija Pašutina probati da se domogne Evrolige, a to će činiti na krilima Erika Mekoluma, Alana Vilijamsa i Stentona Kida, a pomagaće im i srpski internacionalac Ivan Paunić, dok će pomoćnici glavnog trenera biti Branko Maksimović i Jovan Beader.

Uz Partizan će ove sezone u Evrokupu igrati Budućnost i Cedevita (Mornar je u Fibinom Evrokupu). tako da i izabranicima Aleksandra Džikića i Jurice Golemca predstoje interesantne borbe.

Počinje Evrokup u novom ruhu.

EVROKUP: Raspored Partizana u sezoni 2021/2022 (Grupa A)

1. kolo: 19. oktobar: Hamburg - Partizan

2. kolo: 27. oktobar: Partizan - Turk Telekom

3. kolo: 3. novembar: Partizan - Huventud

4. kolo: 10. novembar: Andora - Partizan

5 kolo: 17. novembar: Partizan - Lijetkabelis

6. kolo: 8. decembar: Metropolitan - Partizan

7. kolo: 15. decembar: Partizan - Slask

8. kolo: 22. decembar: Lokomotiva - Partizan

9. kolo: 12. januar: Partizan - Trento

10. kolo: 19. januar: Partizan - Hamburg

11. kolo: 26. januar: Turk Telekom - Partizan

12. kolo: 2. februar: Huventud - Partizan

13. kolo: 9. februar: Partizan - Andora

14. kolo: 9. mart: Lijetkabelis - Partizan

15. kolo: 16. mart: Partizan - Metropolitan

16. kolo: 23. mart: Slask - Partizan

17. kolo: 30. mart: Partizan - Lokomotiva

18. kolo: 6. april: Trento - Partizan



tagovi

EvrokupŽeljko ObradovićDalas MurKK Partizan

Obaveštavaj me

Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara