Aleksa Avramović i Adam Hanga (©MN Press)
Aleksa Avramović i Adam Hanga (©MN Press)

Evroligaši koji su najviše bili pogođeni izostancima: Večiti na različitim stranama

Vreme čitanja: 3min | pet. 29.03.24. | 17:45

Partizan Mozzart Bet među onima koji su trpeli najviše, Zvezda u 'donjem' domu

Takmičenje u Evroligi godinama unazad od klubova zahteva da imaju pune rostere i 15 igrača sličnog kvaliteta kako bi se izgurala sezona na svim meridijanima.

I pored toga, prosto je nemoguće da se sačuva zdravlje igrača, pogotovo je to nemoguće u evropskoj košarci u kojoj su kalendari takmičenja isprepletani, zbog čega je opterećenje izuzetno veliko.

Izabrane vesti

Koliko je teško ostati zdrav u okolnostima gde se smenjuju putovanja, utakmice i boravak u hotelima govori i lista koju je priredio italijanski novinar Marko Paljarikio. On je prelistao spiskove svih evroligaša i izneo zaključak koji su timovi bili najviše pogođeni izostancima igrača. Konkretno – oni sa bar 10 minuta na parketu u proseku.

Valensija je daleko ispred konkurencije sa zbirno 99 izostanaka u dosadašnjoj sezoni. Slepi miševi su trenutno bez Brendona Dejvisa zbog povrede lista, Bubakara Turea koga muče leđa, te Džareda Harpera zbog odluke trenera. U sastavu su konstantu držali samo Kris Džons i Demijen Inglis pošto su se pojavljivali u svim, osim u po jednoj evroligaškoj utakmici ove sezone. Valensija je uz Asvel jedini tim koji nema nijednog igrača sa svim odigranim mečevima u Evroligi ove sezone.

Na drugom mestu nalazi se Armani, čiji su igrači propustili utakmice u zbiru od 94 nastupa. Iza Manekena je još jedna izazovna sezona isprepletana povreama. Bili Beron je odigrao samo tri utakmice, Nikola Mirotić je zbog problema sa Ahilovom tetivom propustio dobar deo sezone, dok je Maodo Lo imao muka sa butnim mišićem i skočnim zglobom. Nikolo Meli je jedini starter sa svim odigranim mečevima.

Zanimljivo je da se na četvrom mestu, odmah iza berlinske Albe nalazi Real Madrid. Uprkos tome što je uveliko obezbedio prvo mesto pred plej-of, aktuelni šampion Evrope takođe se suočio sa brojnim izostancima svojih prvotimaca, odnosno oni koji su bili van stroja izostali su ukupno 80 utakmica. Ipak, Blankosi su i to uspeli da nadomeste pošto imaju roster sa 14 izuzetno kvalitetnih pojedinaca što im je omogućilo da lakše prebrode muke sa povredama.

Partizan Mozzart Bet nalazi se na šestoj poziciji sa 75 zbirnih nastupa među povređenim igračima. Od kapitena Kevina Pantera, preko Alekse Avramovića zbog preloma nosa, onda i stopala, do Mateuša Ponitke, Ognjena Jaramaza, Džejmsa Nanelija, Alena Smailagića, te Zeka Ledeja zbog porodične tragedije, Željko Obradović je tek pred kraj januara imao po prvi put ceo tim na raspolaganju! To je, pored nekih drugih stvari, uticalo da dosadašnja sezona ne bude ni blizu tako dobra kao prošla...

Crvena zvezda se u pomenutom parametru nalazi u 'donjem domu' sa 56 propuštenih utakmica među onima koji nisu mogli da igraju iz ovih ili onih razloga. Toliko se piše i Fenerbahčeu. Dosta je problema imao Janis Sferopulos sa povredama, mesecima je van stroja Nikola Topić, sada je u oporavku i Jago dos Santos, Miloš Teodosić je zbog visokog opterećenja sve češće van stroja, a povrede su imali i Adam Hanga, Luka Mitrović, Branko Lazić, Nemanja Nedović...

Na dnu liste nalaze se Makabi Tel Aviv i Žalgiris sa po 33 utakmice.

EVROLIGAŠI NAJVIŠE POGOĐENI IZOSTANCIMA

Valensija 99

Olimpija Milano 94

Alba Berlin 87

Real Madrid 80

Anadolu Efes 76

Partizan Mozzart Bet 75

Bajern Minhen 73

Panatinaikos 66

Monako 66

Olimpijakos 65

Virtus Bolonja 57

Asvel 57

Fenerbahče 56

Crvena zvezda 56Baskonija 44

Barselona 34

Makabi Tel Aviv 33

Žalgiris 33

Legenda: Ime kluba, broj utakmica


tagovi

KK PartizanPartizan Mozzart BetKK Crvena zvezdaEvroliga

Obaveštavaj me

KK Partizan
KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara