(©Euroleague)
(©Euroleague)

Evroligaški Klasiko: Mirotić i Barsa blindiraju prvo mesto, MVP Tavares Realovo oružje

Vreme čitanja: 4min | čet. 11.03.21. | 15:29

Pet duela danas u Evroligi, u fokusu meč u Madridu

Bilo da je u pitanju fudbalski ili košarkaški, El Klasiko privlači najveću pažnju. Sudar titana u Vizink centru obeležiće 29. rundu Evrolige, a situacija se okrenula u odnosu na prvi ovosezonski Klasiko u Evroligi. Sada je Pablo Laso taj koji ne može da računa na neke od najboljih igrača, a Šarunasu Jasikevičijusu se smeši brk. Za peti Klasiko u tekućoj godini neće moći da računa samo na tek pristiglog Pau Gasola. Realov spisak je malo duži.

Nije bilo ni za očekivati da će ikona španske reprezentacije brzo uhvatiti ritam i odmah po dolasku zaigra, tako da Jasikevičijus sa svim raspoloživim snagama večeras (21.00) u Madridu želi da zacementira prvu poziciju. Blaugrana se izdvojila od ostatka evroligaškog karavana i duel sa Real Madridom dočekuje sa skorom 20-8. Kraljevski klub drži šestu poziciju sa skorom 17-11 i poraz bi lako mogao da ga odvede na rub plej-of zone. Ipak, to nije nešto što će preterano zabrinuti Pabla Lasa pošto se sa jednom pobedom lako napreduje, a porazom isto tako nazaduje unutar najboljih osam timova.

Izabrane vesti

Blaugrana i Blankosi bore se za što bolju startnu poziciju pred plej-of. Izvesno je da će Jasikevičijusov sastav imati prednost domaćeg terena. Ugrabiće po svemu sudeći taj benefit bez obzira na rezultat u Madridu, ali videlo se da on nije garancija uspeha. Velika je gužva unutar TOP 8, isto tako ogroman broj ekipa stoji ispred vrata za tu poslednju kartu i daleko od toga da se situacija iskristalisala.

Večerašnji Klasiko biće peti u sezoni. Barselona vodi sa 3:1, a prvi evroligaški klasik u Palau Blaugrani pripao je domaćinu (79:72). Barselona je slavila i u ligi, kao i finalu kupa, dok su Blankosi jedini trijumf ostvarili u Super kupu.

21.00: (2.15) Real Madrid (14.5) Barselona (1.80)

Dobra vest za Pabla Lasa je da su se Trej Tompkins i Džefri Tejlor vratili u trenažni proces, ali strateg Madriđana i dalje ne može da računa na Serhija Ljulja, Rudija Fernandeza i Entonija Rendolfa. Najjača oružja Blankosa i Blaugrane nalaze se ispod koša. Valter Tavares nedavno je dobio priznanje od Evrolige za najboljeg igrača u februaru. Najbolji je strelac Reala sa prosečno postignutih 11,6 poena, a takođe i najbolji skakač (8,1). Kod Barselone je prva violina Nikola Mirotić. Jedan od najkvalitetnijih i najkompletnijih centara u Evroligi prosečno beleži 16,7 poena i hvata preko šest skokova.

Po svim statističkim parametrima Barselona i Real Madrid su poprilično ujednačeni. Šarunasov tim bolje puca van linije 6,75 (40 odsto naspram Realovih 36), dok sastav iz španske prestonice ima više blokada po meču, ponajviše zahvaljujući Valteru Tavaresu (3,3 naspram 2,5).

Od 2000. godine, Blankosi i Blaugrana su se u Evroligi sastali 27 puta, a ukoliko Barselona večeras trijumfuje, izjednačila bi se sa kraljevskim klubom po broju pobeda. Trener Real Madrida Pablo Laso ističe da njegov tim mora biti podjednako dobar u napadu i odbrani kako bi srušio Barselonu.

"Ove nedelje Tompkins je trenirao normalno. Tejlor je bolji, a Vukčević je već u dinamici prvog tima. Imamo 13 igrača i odlučićemo ko će igrati. Ljulj, Rudi i Rendolf nisu spremni za ovaj meč. Barselona je takmičarska ekipa sa veoma dobrim igračima na svim pozicijama, zaista dobro rade u odbrani. Takođe, dolazak Kalatesa im je dao novu dimenziju. Oni su dobar tim, pokazali su to kroz čitavu sezonu. Biće to komplikovan meč, protiv Barselone su sve utakmice teške. Moramo biti u stanju da odigramo dobru odbranu, pokupimo skokove, budemo pametni u napadu i lopta mora brzo kružiti u napadu. Kad se suočite sa takvom ekipom, morate mnogo stvari da uradite dobro ako želite da pobedite“, zaključio je Pablo Laso.

Džef Tejlor apostrofirao je Higinsa kao najveću pretnju, pokušaće u direktnom duelu da ga zatvori i uveća šanse svog tima za trijumf, a svestan je da podjedanka opasnost preti i od Mirotića, Kalatesa, Kjurika, Abrinesa

"Moraćemo da igramo odličnu odbranu i timski u napadu. Moramo da delimo loptu tražeći najbolju opciju, da ograničimo svoje greške i da pariramo intenzitetu Barselone. Biće to utakmica visokog intenziteta i moramo biti spremni na to. Barselona ima sjajne igrače: Higins je opasan, ali tu su i Kalates, Mirotić, Kjurik, Abrines... Sjajan spisak. Odbrana i intenzitet biće ključni za ovu utakmicu", rekao je Džefri Tejlor.

Šarunas Jasikevičijus uoči novog Klasika ističe da on i njegovi izabranici moraju biti spremni na sve.

"Protiv Reala je uvek teška utakmica, čak i više kod kuće. Moramo biti spremni na sve. U ovom trenutku sezone moramo početi da pričamo o utakmicama kao da su u pitanju plej-of utakmice. Moramo se suočiti s njima na taj način i nadam se da možemo odigrati dobru utakmicu protiv Reala“, podvukao je Šarunas Jasikevičijus.

EVROLIGA - 29. KOLO

Četvrtak

18.00: (1,55) CSKA (14,5) Olimpija Milano (2,70)

20.00: (1,80) Panatinaikos (14,5) Makabi Tel Aviv (2,158)

20.45: (1,60) Asvel (14,5) Alba (2,55)

20.45: (1,35) Crvena zvezda (16,0) Himki (3,50)

21.00: (2,55) Real (14,5) Barselona (1,60)

Petak

18.30: (1,20) Anadolu Efes (19,0) Žalgiris (5,00)

19.00: (1,55) Baskonija (14,5) Bajern (2,70)

20.00: (2,30) Olimpijakos (14,5) Zenit (1,70)

21.00: (2,15) Valensija (14,5) Fenerbahče (1,80)

***kvote su podložne promenama



tagovi

KK Real MadridKK BarselonaEvroliga

Obaveštavaj me

Real Madrid
Barselona

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara