Mihailo Pavićević (©Youtube Printscreen)
Mihailo Pavićević (©Youtube Printscreen)

Evropski derbi Crne Gore u senci kovid krize: Pavićević u suzama, Mornar bez minimum četvorice, debituje Mitrović

Vreme čitanja: 4min | sre. 28.10.20. | 12:13

Budućnost u punom sastavu dočekuje gostovanje u Baru

U najavi je trebalo da bude spektakl crnogorske košarke u evropskim okvirima, ali u danu prvog kontinentalnog okršaja Mornara i Budućnosti (TV Sportklub, 19.00) najmanje se priča o košarci. Predstojeći meč ostaje u senci kovid krize koja vlada u svlačionici Mornara poslednjih dana.

Zbog pozitvnih PCR testova Pavićević neće moći da računa na Dereka Nidama, Milka Bjelicu, Aleksandra Lazića i Nemanju Vranješa, koji su takođe bili odsutni i tokom gostovanja u Parizu prošle sedmice. Zato će se u timu naći i junior Balša Živanović. Iskusni trener Mornara je u emotivnom izlaganju poručio da nema predstavu na koga može da računa, ali i da priča o košarci nema smisla u trenucima kada se pojedinci bore za život...

Izabrane vesti

“Moram da kažem da mi, pre svega iz porodičnih razloga, a ni kao treneru, nije uopšte lako da govorim o košarci. Nažalost, situacija je da ne kažem alarmantna, ali nije dobra uopšte. Kao trener, ne mogu da razmišljam o pripremi utakmice, nego brojim koliko igrača imam na treningu i ko će sledeći biti pozitivan“, počeo je Pavićević i nastavlja u dahu:

“Teško da bilo šta moga da kažem o utakmici. Budućnost je apsolutni favorit, ima sjajan tim, igra odlično. Do pre sedam dana i mi smo izgledali odlično, ponosio sam se igrama koje smo pružali, ali viša sila nas je dovela u situaciju u kojoj smo se našli. Nimalo nije lako. Još ne znamo u kom sastavu ćemo igrati večeras. Zasad sigurno bez četvorice među glavnim igračima. Nadamo se da će se na tome završiti, da ćemo moći da se vratimo normalnom radu, ali... To ‘ali’ je veoma naglašeno”.

Pavićević nema ni trunku dileme – evropska klupska košarka polako gubi smisao u jeku teške epidemiološke situacije.

“Pitanje je za šta se igra. Za publiku ne, jer je nema. Što se sporta tiče, i to ponestaje. Bojim se da će na kraju najbolja ekipa biti ona koja bude imala sreće sa virusom korona. Ko bude zdraviji, može da računa na uspeh. Ovo nije kritika upućena bilo kome, svi smo želeli da igramo i svi smo u istoj situaciji. Ali kada se sretnete sa ovom situacijom u kojoj se neki članovi bore za život, svaka priča o košarci je besmislena”, podvukao je Pavićević koji je izlaganje završio s drhtavim glasom i suzama u očima…

Dok virus korona hara svlačionicom Mornara, u Budućnosti mogu da odahnu jer takvih problema nemaju. Prema poslednjim najavama Petar Mijović na raspolaganju ima sve igrače i članove stručnog štaba, što je za Plave odlična vest.

“Pred nama je derbi koji izvesno vreme prevazilazi crnogorske okvire. Obe ekipe su na ozbiljnom nivou Evrokupa i ABA lige i, kao i uvek do sada, očekuje nas teška, zahtevna i utakmica sa neizvesnim krajem“, poručio je Mijović.

Mladi strateg Budućnosti istakao je da izuzetno ceni protivnika iz svog rodnog grada.

“Mornar je napadački orijentisan, sa raznim akcijama koje su napravljene da dođe do izražaja individualni kvalitet igrača, pogotovo na spoljnjim pozicijama. Na prethodnim utakmicama manjkalo nam je individualne odgovornosti, prevashodno u odbrani jedan na jedan i od pik’n’rola. Ali skor 7-1 na otvaranju sezone govori o našoj snazi, kvalitetu i karakteru, jer smo dosta utakmica dobili na jednu loptu. Ako budemo na visini, prevashodno u fazi odbrane, možemo da se nadamo trijumfu u Baru”.

Budućnost će protiv Mornara moći da računa na debitanta Luku Mitrovića, dok najnovije pojačanje Amedeo dela Vale mora da sačeka još neko vreme na prvi meč u dresu Plavih.

“Mornar ima ogroman napadački potencijal. Videćemo u kojem će sastavu igrati zbog problema sa virusom, ali u kom god da bude mi moramo maksimalno koncentrisani da dočekamo meč, sa mnogo respekta. Poznajući naše kvalitete, idemo tamo da nastavimo dobar niz rezultata i potencijalnom pobedom otvorimo vrata druge faze”, poručio je nekadašnji kapiten Crvene zvezde.

Topolica je tokom poslednje dve godine postalo mesto gde Budućnost po navici uzima ceo plen. Samo jedan poraz u poslednjih pet gostovanja dokaz su ove tvrdnje, a gotovo po navici njihovi okršaji u Baru su efikasni. Istina, do ovog meča Mornar je na svom terenu pretrpeo samo jedan poraz uz trinaest pobeda, ali je taj bilans ugrožen u momentu kada domaćin treba da se suprotstavi Budućnosti bez četvorice važnh igrača. Ostaje otvoreno pitanje da li će se situacija tokom dana pogoršati...

EVROKUP - 5. KOLO

GRUPA A

Sreda

17.00: (1,30) Uniks (16,0) Huventud (3,90)

20.30: (1,25) Partizan (17,0) Burž (4,40)

20.30: (1,30) Venecija (16,0) Bahčešehir (3,90)

GRUPA B

Sreda

19.00: (3,90) Mornar (16,0) Budućnost (1,30)

19.15: (3,50) Ulm (16,0) Unikaha (1,35)

20.45: (1,35) Breša (16,0) Bulonj (3,50)

GRUPA C

Utorak

Andora - Lijetkabelis 76:66

/Perez 16 - Vinjales 23/

Antverpen - Virtus 76:95

/Faje 16 - Adams 24/

Sreda

18.00: (1,55) Monako (14,5) Lokomotiva (2,70)

GRUPA D

Odloženo

Nanter – Bursa

Cedevita Olimpija – Promiteas

Gran Kanarija – Trento



tagovi

Mornar BarBudućnost PodgoricaDerek NidamMilko BjelicaAleksandar LazićNemanja Vranješ

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara