Može li bez sata?
Može li bez sata?

“Farsa od košarke“: Igrali bez ograničenja dužine napada

Vreme čitanja: 3min | uto. 12.12.23. | 14:32

Zbog kvara na satu iznad table, prekid meča između Tajpansa i Kingsa u australijskoj NBL trajao skoro sat vremena, nakon čega je odlučeno da se meč nastavi bez merenja vremena za napad?!

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Sidneja)

Australija ima vrhunsku košarkašku reprezentaciju koja već godinama pripada svetskoj eliti, ali se za profesionalno klupsko takmičenje u ovoj zemlji teško može reći nešto slično. Iako je u nazivu samo jedno slovo razlikuje od NBA, australijska NBL je u poslednje vreme izgubila ne samo na kvalitetu, već i na integritetu same igre.

Izabrane vesti

Poslednji primer u najmanju ruku nevakidašnjih situacija koje su izazvale i zaprepašćenje i podsmeh ljubitelja basketa u Australiji odigrao se na utakmici između Kerns Tajpansa i aktuelnih šampiona Sidnej Kingsa, na kojoj su svesno prekršena neka od suštinskih i striktnih pravila igre.

Naime, nakon što su Kingsi dobili prvo poluvreme sa 48:37, početak drugog dela meča odložen je za skoro sat vremena zbog kvara na semaforu koji meri vreme za napad. Zvaničnici lige i tehničari zaposleni u Kongresnom centru u Kernsu pokušavali su da osposobe semafore, ali kada je postalo jasno da kvar neće moći da bude otklonjen “do zore“, delegat, sudije i treneri počeli su da većaju kako rešiti ovu situaciju.

Ubrzo, pronašli su solomonsko rešenje: Drugo poluvreme je odigrano bez merenja dužine napada!

Nikada nisam učestvovao u ovakvoj utakmici, ali hajde da probamo i da vidimo šta će se desiti“, prokomentarisao je trener Sidneja Mahmud Abdelfatah nakon što je postignut dogovor o nastavku utakmice mimo pravila.


Deo medija i ljubitelji košarke osuli su paljbu po NBL i njenim zvaničnicima, nazivajući ovako odigranu utakmicu u profesionalnoj konkurenciji “sramotom“ i “farsom“.

Kvar na satu za merenje napada na meču između Kingsa i Tajpana šalje sramotnu sliku o najjačoj australijskoj košarkaškoj ligi i stvorio je veliki problem u vezi s integritetom takmičenja“, piše u izveštaju portala news.com.au.

Košarkaški novinar australijskog ESPN-a Olgun Uluk napisao je na Tviteru da su se posle prekida igre od 51 minuta ekipe dogovorile da igraju bez sata, a da su napadi Kingsa trajali i po 40 sekundi.

Očigledno, to je NBL, najjača profesionalna košarkaška liga Australije“, konstatovao je Uluk.

Navijači su bili daleko oštriji na društvenim mrežama.

Ovo je farsa, sprdnja od košarke“, napisao je jedan korisnik, a drugi je dodao da “situacija sa satom uopšte nije smešna“, jer je NBL uspela da “ugrozi integritet košarkaške igre dozvoljavajući da se meč odigra“.

Dobro ste pretpostavili da su se gosti koji su imali 11 poena prednosti svojski trudili da iskoriste izostanak ograničenja dužine napada. U više navrata prva zvezda Kingsa Džejlen Adams je driblao do iznemoglosti, vodio loptu s jedne na drugu stranu terena, samo kako bi ukrao što više vremena.

Međutim, domaći su se očigledno bolje snašli u duelu u kojem nije bilo rizika od isteka vremena za napad. U finišu meča uspeli su da sasvim istope prednost Kingsa, ali na kraju ipak nisu stigli do preokreta, iako je u ludoj završnici Džona Antonio pogodio trojku za izjednačenje i to sa devet metara od tablu.

Ipak, dok su se domaći još radovali produžetku, sudije su pregledale snimak i utvrdile da je Antonijov šut sa devet metara ipak usledio nakon što se oglasila sirena za kraj meča. Na nesreću ekipe Kernsa, barem glavni sat koji meri trajanje utakmice je ispravno radio, tako da ovaj koš nije priznat, pa su se Kingsi vratili iz Kvinslenda kao pobednici - 86:83.

Kakav će biti post festum ovog nesvakidašnjeg meča i da li će neko platiti ceh što je profesionalna košarka igrana bez pravila o vremenskom ograničenju napada, znaće se uskoro.

Liga priznaje da je bila teška situacija i temeljna revizija je već u toku


“, objavila je NBL na zvaničnom sajtu, uz tvrdnju da će “uzeti u obzir sve faktore koji su doprineli takvoj situaciji“. Međutim, u isto vreme liga se zahvalila trenerima i igračima obe ekipe što su pristali da se meč završi, jer je to “najvažniji cilj“, kako je rekao operativni direktor NBL Vins Kriveli.


tagovi

Australija

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara