(© MN Press)
(© MN Press)

FIBA se nada razgovorima sa Evroligom: Bodiroga zna sve probleme, sastaćemo se uskoro

Vreme čitanja: 4min | ned. 18.09.22. | 18:16

"Čestitao sam Dejanu, bio je sa nama četiri godine, kao potpredsednik KSS bio je deo Borda . On je legenda evropske košarke, igrao je za mnoge klubove, osvajao je i zna probleme evropske košarke", rekao jeTurgaj Demirel, predsednik FIBA Evrope

Poslednji dana takmičenja na Evrobasketu rezervisan je za završnu konferenciju za medije na kojoj su na brojna pitanja odgovarali Turgaj Demirel i Kamil Novak, predsednik, odnosno generalni sekretara FIBA Evrope, kao i Ingo Vajs, prvičovek nemačke federacije. O brojnim temama se diskutovalo, ali pre svega o uspešnosti takmičenja koje se danas završava. Odavno nije viđen uzbudljiviji Evrobasket sa više kvalitetnih igrača i uzbuljidvih utakmica.

Izabrane vesti

"Format je promenjen 2015. godine kada smo počeli da igramo u četiri različite države. Ukupan broj prodatih ulaznica je najveći posle Evrobasketa 2015. kada smo, u Francuskoj, igrali finalnu fazu u areni koja je imala 35 hiljada mesta. A brojke su bliske. To je uspeh. Nivo takmičenja je porastao, intenzitet je bio izuzetan, utakmice su završene sa prosečno 7,8 poena, što je druga najmanja razlika u istoriji takmičenja. To pokazuje snagu. Evrobasket je vrhunac takmičenja u svetu zbog tih brojki", rekao je Demirel.

Kada se podvuče crta, ono što je izdvajalo Evrobasket 2022. godine je činjenica da su se odazvali igrači popun Nikole Jokića, Luke Dončića, Janisa Adetokunba, Laurija Markanena, Rudija Gobera, Denisa Šredera, braće Ernangomez...

"Sve reprezentacije imaju sjajne igrače i ovaj turnir je pokazao koliko su konkurentni. Moram da kažem i da su treneri bili izuzetni, podigli su nivo. Mnogo je zvezda rođeno od poslednjeg Evrobasketa, neke vidimo prvi put u seniorskim timovima. Nedostaju nam neki igrači i neke reprezentacije, ali nivo pokazuje da je Evrobasket najveće takmičenje na svetu" samouvereno je rekao Demirel.

Sva četiri domaćina uspunila su očekivanja.

"Izgradnja nove dvorane u Tbilisiju je bila najveći izazov. Mogu samo da pohvalim gruzijsku federaciju jer su uspeli. Ovaj Evrobasket je poseban, u areni u Kelnu bilo je 18.000 ljudi, u Pragu je takođe moderna, Tbilisi i Milano... To je važno. To je veliki uspeh. Sad već planiramo 2025. godinu. Ogroman posao su obavili i volonteri u svim gradovima. Mnogo su bili uzbuđeni, ne samo mladi nego i penzioneri. To je sjajna ideja domaćina. Socijalni aspekt Evrobasketa" rekao je generalni sekretar FIBA Evrope.

Došlo se i do vrlo bitne teme - FIBA kvalifikacionim prozorima.

"Ne smeju da se potcene kvalifikacije. Mnogo je ovde igrača koji su krenuli u prozorima pre četiri godine. Poljska nema NBA igrače, ali su u top četiri Evrobasketa. I svi su se oni pokazali u kvalifikacijama. Stvara se navika da se igra za reprezentaciju. Kada igraš jednom u četiri godine nemoguće je biti na istom nivou, moraš da se navikneš. Zato želim da podvučem značaj prozora", istakao je Novak.

Demirel se nadovezao:

"Na početku nismo mislili da će najbolji igrači koji igraju u Evropi propuštati prozore, smatrali smo da će oni moći da nastupaju. Nažalost, to nije bio slučaj, osim izuzetaka. To nije ono što želimo, voleli bismo da svi koji ne igraju u NBA, budu u mogućnosti da budu u reprezentacijama. Znamo da neki državni timovi moraju da biraju među čak 36 igrača. Želimo još kvaliteta u prozorima. U narednim danima i mesecima možda ćemo videti nova prilagođavanja i dijaloge da bismo podigli nivo u prozorima. Svi znamo kakva je situacija u fudbalu, oni igraju tokom sezone i sve zvezde se odazivaju. U košarci je to nekako drugačije. Ne samo zbog NBA, već i zbog problema sa EKA. Dešavalo se čak i da kad smo igrali prozore, na isti dan stavljaju utakmice klubova iz tih zemalja koje nastupaju. To nije dobro za evropsku košarku. Svi bi navijači voleli da treneri pozivaju najbolje. Sa novim menadžmentom Evrolige može da bude razgovora i nadamo se da će se doći do dogovora".

Novi direktor Evrolige je legendarni Dejan Bodiroga.

"Čestitao sam Dejanu, bio je sa nama četiri godine, kao potpredsednik KSS bio je deo Borda . On je legenda evropske košarke, igrao je za mnoge klubove, osvajao je i zna probleme evropske košarke. Mi ćemo se definitivno sresti uskoro. Ali i on ima prioritete kao predsednik Evrolige. Ima 11 vlasnika sa kojima prvo mora da razgovara. Pitanje će biti uskoro na stolu, kako da bolje sarađuju klupska i reprezentativna košarka. Optimisti smo", rekao je Demirel

Kalendar je, svakako problem.

"Postoje rokovi i jasni su. Zna se kada se okupljaju reprezentacije. To je napredovalo tokom godinama. Jasno je da bi treneri voleli da imaju igrače duže, ali moramo da budemo realni. Najbolji će igrati 80+ utakmica tokom sezone na najvišem nivou. Naravno da želimo najbolje zvezde. Zato je četvorogodišnji ciklus najbolji. Nekada su najbolji mogli da igraju po šest-sedam Evrobasketa u karijeri, sada može da se desi samo dva. Mnogo smo fokusa uložili u to da igrači moraju da imaju odmor, bez obzira da li je to šest nedelja, ili su meseci u pitanju... Zato smo napravili kalendar koji omogućava da se odmore, ali i da igraju i za klubove i za reprezentacije. Ovaj Evrobasket je još jedan pokazatelj kakav je značaj dresa državnog tima. Pokazali su to", rekao je Kamil Novak.




tagovi

Evrobasket 2022Dejan BodirogaEvroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara