Detalj sa meča Litvanija - Nemačka (FIBA)
Detalj sa meča Litvanija - Nemačka (FIBA)

FIBA: Sudije su napravile dve velike greške u prvoj fazi Evrobasketa, ali nećemo prihvatiti njihovu zloupotrebu

Vreme čitanja: 2min | pet. 09.09.22. | 14:57

"Arbitri sa meča Litvanija - Nemačka su suspendovani jer nisu dopustili da se izvede zasluženo slobodno bacanje. Njihove kolege su u duelu Turska - Gruzija pravilno zaustavile sat za igru, ali jedan od igrača je slučajno aktivirao specijalni uređaj na poleđini sudijske uniforme kada je sudija pokušao da razdvoji košarkaše tokom incidenta na terenu"

Tokom prve faze Evrobasketa bilo je grešaka igrača, bilo je i grešaka trenera, pa nije senzacija što su i sudije znale da donesu poneku pogrešnu odluku. Ipak, dve sudijske greške pruvukle su ogromnu medijsku pažnju, zbog čega se danas oglasila i Svetska kuća košarke.

Izabrane vesti

"FIBA priznaje da su načinjene dve ozbiljne greške u grupnoj fazi. Prva se dogodila na utakmici Litvanija - Nemačka kada sudije i zapisničari nisu dodelili zasluženo slobodno bacanje (Litaniji) posle tehničke greške (klupi Nemaca). FIBA je odlučila da sva trojica sudija i komesar meča neće više suditi do kraja takmičenja. Druga greška je načinjena u merenju vremena na meču Turska - Gruzija. Posle stručne analize zapisa sistema za precizno merenje vremena, zaključak je da, iako su sudije zaustavile sat za igru, jedan od igrača je slučajno aktivirao specijalni uređaj na poleđini sudijske uniforme kada je arbitar pokušao da razdvoji košarkaše tokom incidenta na terenu", navela je FIBA u zvaničnom saopštenju.

Takođe je istakla da je preduzela niz daljih mera kako bi obezbedila da sudije rade na visokom nivou i da se njihov ukupni učinak kontinuirano poboljšava tokom takmičenja, uključujući nezavisne ocene sudija, kao i opsežne pojedinačne sastanke tima za suđenje pre i posle utakmice.

"FIBA će nastaviti da ocenjuje učinak sudija, preduzimajući sve neophodne mere tokom takmičenja, ali isto tako neće prihvatiti zloupotrebe svojih zvaničnika pre, tokom i posle utakmica. Pozivamo sve zainteresovane strane da obezbede odgovarajuće okruženje u kojem službena lica, kao i igrači, mogu da nastupaju na terenu", jasno je FIBA stavila do znanja da neće tolerisati medijske ispade na njen račun, uz napomenu da je završen izbor arbitara za završnu fazu koja počinje sutra.

Od 44 arbitra koja su bila na listi na početku šampionata, njih 20 će deliti pravdu u nokaut fazama.

OSMINA FINALA

10. septembar

12.00: Turska - Francuska

14.15: Slovenija - Belgija

18.00: Nemačka - Crna Gora

20.45: Španija - Litvanija

11. septembar

12.00: Ukrajina - Poljska

14.45: Finska - Hrvatska

18.00: Srbija - Italija

20.45: Grčka - Češka


tagovi

Evrobasket 2022Evrobasket

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara