Slavlje ekipe Bejlora (Foto: AFP)
Slavlje ekipe Bejlora (Foto: AFP)

Finale NCAA: Besprekorni Bejlor srušio idealan niz Gonzage i prvi put u istoriji podigao šampionski pehar

Vreme čitanja: 3min | uto. 06.04.21. | 05:51

U najvažnijoj koledž utakmici u sezoni ekipa iz Vejkoa deklasirala studente iz Spokena

Gotovo besprekorni Bejlor je na maestralan način u velikom finalu NCAA (86:70) srušio idealan niz Gonzage od 31 pobede u ovoj sezoni i tako osvojio prvu koledž titulu, a tek drugu u istoriji Teksasa koju je američka država čekala od 1966.

Od podbacivanja lopte Medvedi nisu dopustili Buldozima da pomisle da će zakoračiti u istoriju kao prvi tim još od generacije Indijane iz 1976. godine koji se domogao titule bez poraza, već su samouvereno gospodarili terenom svih 40 minuta do istorijskog trijumfa koji je sjajnu generaciju na čelu sa Džeredom Batlerom (22 poena, 7 asistencija), Dejvionom Mičelom (26 poena, 6 skokova, 5 asistencija), Mejsijom Tigom (19 poena) i Adamom Flegrelom (13 poena) uvela Bejlor u najvredniji koledž red - šampiona.

Izabrane vesti

Da ne respektuju učinak Gonazge do finala Mičel i Batler su najavili uvodnom serijom od 9:0 kojom su bacili u nokdaun Gonzagu. Nisu Buldozi znali šta ih je snašlo. Odbijali su se Džejlen Sagas (22 poena) i ekipa od granitne odbrane rivala i padali pred njihovim eksplozivnim napadom. U prvih pet minuta Gonzaga je upisala samo jedan poen, dok su košarkaši Bejlora nastavili da rešetaju iz svih pozicija, a ono malo šuteva što su promašili, po pravilu je završavalo u njihovim rukama.

U jednom trenutku imali su čak sedam ofanizvnih skokova, a Buldozi ukupno tek pet. Na sve to pogodili su u prvih pet šuteva za tri poena, a odlično čuvani Dru Timi (12 poena, 5 skokova) i društvo nisu mogli da vežu dva uspešna napada, već su vezivali izgubljene lopte iz kojih se rađala ubistvena tranzicija Medveda, pa je na isteku desetog minuta na semaforu zasvetlelo 29:10 za Bejlor.

Pokušavao je trener Mark Fju čestim promenama igrača i odbrane, ali i tajm autima da podigne učenike koji su izgledali kao razbijena vojska. Tek pošto se Sags vratio na teren jer je prerano morao na klupu zbog sve lične greške greške, Buldozi su počeli da daju znake života. Sačekali su da splasne paklen ritam Bejlora, ali nisu nikako mogli da umire Tiga, koji je u saradnji sa Markom Vajtelom (6 poena, 11 skokova), sprečio primarni zadatak Buldoga u finišu prvog poluvremena, a to je da se do velikog odmora dovuku sa jednocifrenim minusom - 47:37. Ipak, i sa tim rezultatom Gonzaga je mogla da bude zadovoljna s obzirom na (ne) prikazano u prvih 20 minuta.

U nastavku je Bejlor krenuo kao i na početku utakmice. Silovito. Batler je odmah ispalio dve trojke, ali je Sags odbio da se Gonzaga preda, čak i kada je Kori Kispert (12 poena) morao na nekoliko minuta van terena zbog povrede ramena. Nije Sags želeo da jednogodišnju koledž karijeru završi porazom praktično bez borbe. I to u najvažnijem meču u sezoni. Konačno je u seriji počeo da probija defanzivne linije Bejlora koji je popuštao i u napadu, pa je Skot Dru bio primoran da traži tajm aut pre onog predviđenog za TV reklame. Taj pokušaj da ih smiri nije dao kratoročan rezultat, jer je Gonzaga posle dugo vremena ušla u jednocifreni zaostatak (58:49), ali je jeste dugoročan, pošto je koji minut kasnije kada je Tig poentirao preko Timija, pa Vajtel zalepio bananu Kispertu, a Fregler doveo Batler na ovosezonski prosek od deset trojki za 67:51 i tako uveo u novu nervozu Fjuove učenike koji su nastavili da tonu sve do 73:53.

Ponovo je Sags sa dve trojke pokušao da udahne život u igru Gonzage, ali je nedostajala konstantnija podrška Timija, Nembharta (9 poena), Ajajija (8 poena) i posebno Kisperta. Bejloru nije padalo na pamet da popušuta u odbrani, dok je u napadu pametno topio minute na semaforu, pa je polaganjem Mičela četiri minuta pre kraja (82:63) grad Vejko mogao da počne sa šampionskim slavljem...


tagovi

NCAAmartovsko ludilo

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara