Finci pripretili, ali ih Orlići oduvali

Vreme čitanja: 3min | ned. 23.07.23. | 22:28

Juniorska selekcija Srbije je upisala i drugu ubedljivu pobedu na Evropskom prvenstvu za igrače do 18 godina

Nisu Orlići bili baš dominantni kao prvog dana juniorskog Evrobasketa u Nišu kada su ubacili 113 poena protiv Čeha, ali pobeda se nije dovodila u pitanje. Finci su bili znatno čvršći i borbeniji, čak su i ozbiljno pripretili u četvrtoj četvrtini. Baš tada je ekipe trenera Nenada Stefanovića zaigrala najbolju košarku i na kraju deklasirala protivnika 96:72.

Od samog početka su Finci pokazali zube. Videlo se da su momci željni nadmetanja, ali isto tako se videlo da je Srbija kvalitetnija na svakoj poziciji. Orlići su od samog starta kontrolisali situaciju, bili često i na dvocifrenom plusu, a kada se mislilo da je sve gotovo, blesak Finaca.

Izabrane vesti

Za svega nekoliko minuta na samom startu četvrte četvrtine, Finci potpuno neočekivano prilaze na svega četiri poena zaostatka. I kada se očekivalo da vidimo neizvesnu završnicu, Srbija je zaigrala kao pravi tajfun. Nema igrača na parketu koji je igrao loše u tom momentu a da je nosio dres Srbije. Kao za tren oka je Srbija sa plus četiri otišla na plus 23.

Tada je bilo jasno da je naša ekipa upisala i drugu ubedljivu pobedu na šampionatu u grupi C. Naredni protivnik će ujedno biti i najjači do sada - tim Slovenije koji baš kao i mi ima dve pobede. Utakmica za prvo mesto je zakazana za sutra od 20.30.

Četiri igrača u Srbiji su imali dvocifren košgeterski učinak. Prednjačio je Mitar Bošnjaković sa 19 poena, sa po 14 su odmah iza bili Pavle Nikolić i Nikola Topić. Mladi Topić je imao sedam skokova i osam asistencija. Đorđe Ćurčić je imao izvanrednu rolu u poslednjem kvartalu, a susret je okončao sa 11 poena.

Tim koji vodi trener Nenad Stefanović, kontrolu nad utakmicom preuzeo je već polovinom prvog perioda. Bili su Orlići konkretniji na obe polovine terena, držali prednost na svojoj strani, neretko vodili i dvocifrenom razlikom, da bi se u poslednji period ušlo se sa deset poena prednosti za Srbiju – 64:54.

Ipak – Finska nije planirala da odustane od borbe za veliku pobedu. Međutim, svaki nalet skandinavskog tima, Orlići su uspeli da odbiju. Pa i taj početkom poslenjeg prioda. Tada je Nikola Topić pogodio iz sjajnog prodora, pa još atraktivnija blokada Filipa Jovića, novi poeni Topića – ovog puta sa penala. Nizale su se akcije kojima je naš tim držao distancu.

I dalje to nije bio kraj. Finska je uspela da spusti i na 67:62, u 33. minutu. Selektor Stefanović je reagovao minutom odmora. Nošeni sjajnom podrškom sa tribina, Orlići su i taj nalet rivala prekinuli. Međutim, samo na trenutak. Jer je rival potom uspeo da priđe i na minus četiri – 69:65.

Đorđe Ćurčić – poeni uz faul, Andrej Mušicki, dva penala. Dobra odbrana Mušickog, njegovi poeni iz kontre. Brzih 7:0 vratilo je naš tim na plus 12 – 77:65, polovinom poslednjeg perioda. Ispostavilo se da su Orlići tada i definitivno prelomili rezultat. Do kraja su prednost uspeli da sačuvaju, i da slave čak i dosta ubedljivu pobedu.

Srbija - Finska 96:72

/19:12, 21:17, 24:26, 32:18/

Srbija: Ristić 4, Kostić, Marković 5, Mušikić 5, Bošnjaković 19, Nikolić 14, Ćurčić 11, Romić 4, Milošević 8, Mišić 3, Jović 9, Topić 14.

Finska: Tova 10, Stepanof 3, Abej 13, Kaivos 4, Blomfelt, Eklund, Amzil 6, Kuhalampi 5, Makol, Sutela 8, Filtnes 7, Heinonen 16.

Eurobasket (U18), grupa C - 2. kolo

Srbija - Finska 96:72

Slovenija - Češka 89:60



tagovi

juniorska košarkaška reprezentacija Srbije

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara