Paulijus Valinskas (Foto: fiba.basketball)
Paulijus Valinskas (Foto: fiba.basketball)

FMP rafalom slomio Breogan i napravio veliki korak ka Ligi šampiona

Vreme čitanja: 5min | sre. 21.09.22. | 21:53

Panteri srušili najprijatnije iznenađenje ACB lige iz minule sezone i plasirali se u polufinale kvalifikacionog turnira

Srbija je na dobrom putu da ima tri predstavnika na evrosceni! Košarkaši FMP-a savladali su španski Breogan u dvorani Aleksandar Nikolić i napravili veliki korak ka plasmanu u grupnu fazu Lige šampiona. Posle velike borbe u prvom poluvremenu, serijom 21:3 u drugoj polovini treće deonice slomili su rivala i plasirali se u polufinale kvalifikacionog turnira u Beogradu, gde će odmeriti snage sa Opavom - 76:64 (20:17, 12:17, 23:13, 21:17).

Nastavili su Panteri gde su stali minule sezone kada su oduševili igrama u ABA ligi pod vođstvom Nenada Stefanovića i domogli se plej-ofa. Domogli su se i finala Superlige, dobili priliku da se bore za mesto na međunarodnoj sceni i posle trijumfa nad timom koji je minule sezone napravio iznenađujuć rezultat u ACB ligi (11. mesto) otvorili put ka grupnoj fazi Lige šampiona, gde ih čekaju Hapoel Jerusalim, Darušafaka i Ludvigsburg.

Izabrane vesti

Bilo je potrebno određeno vreme da bi tim iz Železnika upalio motore, što je i razumljivo s obzirom na brojne promene u sastavu i činjenicu da je ovo Stefanovićevim pulenima bio prvi zvaničan meč u sezoni. Nisu imali sreće na žrebu, pa ih je na prvom koraku ka grupnoj fazi FIBA takmičenja sačekao verovatno i najteži zadatak u kvalifikacijama. Dugo je na snazi bio egal, ali kada je proradila Stefanovićeva artiljeraija predvođena Trentom Frejzerom i Paulijusom Valinskasom bilo je jasno da se Panterima smeši trijumf.

Ebuka Izundu (Foto: fiba.basketball)Ebuka Izundu (Foto: fiba.basketball)

Frejzer je pokazao da poseduje ogroman potencijal. Biće potrebno još vremena da se njegov kvalitet iskristališe, ali nema sumnje da su pred njim samo još bolja izdanja. Susret je okončao sa dabl-dablom od 11 poena i 10 asistencija, te dokazao da će biti pokretačka snaga Pantera u napadu ove sezone. Poput Amerikanca, veliku slobodu u igri ima i Valinskas, ali je jasno da je njegov posao nešto drugačiji - zadužen je za postizanje koševa. Nije se ustručavao, pa je uzeo veliki broj šuteva, ali je na kraju bio i najefikasniji u pobedničkoj ekipi sa 14 poena.

Čini se da se centarski tandem Ebuka Izundu - Nikola Janković odlično dopunjuje i da bi mogao da bude velika snaga FMP-a. Nigerijac je uz 11 poena imao i osam skokova, a isti košgeterski učinak upisao je i bivši MVP Jadranske lige.

Sa druge strane se izdvojio bivši košarkaš Crvene zvezde i FMP-a Nemanja Nenadić sa 17 poena, dok je 14 dodao Itan Hap.

FMP - BREOGAN 76:64

(20:17, 12:17, 23:13, 21:17)

Dvorana: Aleksandar Nikolić

FMP: Frejzer 11 (10as), Dženkins 5, Nerandžiž 6, Stepanović 7, Valinskas 14, Bič 3, Izundu 11, Janković 11, Manojlović 5, Šaranović 3, Simović, Vujičić

Breogan: Bamfort 5, Hap 14, Nakić 7, Nenadić 17, S. Kintela 2, Brajković 3, M. Garsija, S. Garsija 2, Kasibabu 6, Luković 2, Momirov, E. Kintela 6

Oba tima su odlično otvorila meč, domaćin se nešto bolje snašao i stekao prednost. Usledio je pad na obe strane i serija slabih realizacija napada, ali i vrlo dobro odigranih odbrana oba tima. Zaigrali su čvršće, pa se teže dolazilo do poena, ali je FMP uspevao da sačuvao prednost. U uvodnih 10 minuta izdvojio se košarkaš Breogana Nemanja Nenadić sa osam poena i dva skoka - bez promašaj iz igre (3/3). Na drugoj strani poeni su bili ravnopravno raspodeljeni između šest igrača, za nijansu ispred bio je Valinskas koji je postigao pet poena.

Drugu deonicu nešto bolje je počeo gost. Razigrao se Itan Hap i posle poena pod faulom i realizovanog dodatnog bacanja preokrenuo rezultat u uvodnim minutima. Ipak, trgnuo se FMP i serijom 8:0 preokrenuo (30:24). Zaigrao je domaćin daleko agresivnije u odbrani, počeo da vrši pritisak duboko na polovini rivala i ubrzo ubrao plodove nove taktike. U par navrata je i Dženkins pokazao od čega je, lukavo je krao lopte protivnicima, igrao savršeno flastera na jednom od najboljih igrača protivničke ekipe Skotu Bamfortu. Ipak, trgli su se gosti i uzvratili istom merom. Iskoristili su pad u igri Pantera i došli do preokreta, pa su na veliki odmor otišli sa dva poena viška (34:32).

Po povratku sa pauze, gosti su zaigrali sa novom energijom. Stefanovićevi izabranici su bili bez rešenja na protivničkoj polovini, dok je Breogan nalazio rešenja i uvećavao prednost. Serijom 7:0 otvorio je deonicu, a posle trojke Nakića već posle tri minuta igre stekao 10 poena razlika. Usledilo je buđenje Pantera koje je trojkom pokrenuo Frejzer. Pogađali su potom i Stepanović i Valniskas, da bi posle duge dvojke Dženkinsa na tri i po minuta do kraja četvrtine domaćin stigao do izjednačenja. Raspucao se Frejzer, pa je novom trojkom i preokrenuo rezultat (49:47). Sjajnom igrom domaći košarkaši su napravili seriju 21:3, stekli osam poena viška i uspostavili kontrolu pred poslednji odmor. Sa zvukom sirene odličan period igre krunisao je Nikola Janković, posle odličnog prodora i pametnog dodavanja Trenta Frejzera koji je igrao sve bolje kako je meč odmicao.

U poslednjoj deonici se razgoropadio i Izundu, uspostavio kontrolu pod obručima, a Panteri su pre svega sjajnom odbranom sačuvali prednost i upisali zlata vrednu pobedu.


Košarkaš Svons Gmundena Jurald King proslavlja koš za pobedu (Foto: fiba.basketball)Košarkaš Svons Gmundena Jurald King proslavlja koš za pobedu (Foto: fiba.basketball)

"KRALJ" ZAGOSPODARIO REKETOM I SRUŠIO ESTONCE U POSLEDNJIM SEKUNDAMA

Prvi četvrtfinalni duel između Svons Gmundena i Parnu Sadama rešen je u poslednjim trenucima. Pobedu austrijskom vicešampionu doneo je iskusni Amerikanac Jurald King polaganjem na sekundu do isteka vremena - 82:80.

On je najpre ukrao loptu rivalu, a potom poenima zapečatio sudbinu tima iz Estonije. Amerikanac je tako na najbolji mogući način krunisao vrhunsku partiju, pošto je susret okončao sa 23 poena i 11 skokova za indeks 34.

Ispratili su ga Dominik Grin sa 16, reprezentativac Velike Britanije Dvejn Lotije Ogunleje sa 14 i Danijel Fridrih sa 11 poena.

U poraženom sastavu 15 poena postigao je Robert Valge, po 14 su dodali Andre Voker i Troj Barnis, a pola koša manje ubacio je Met Mekarti. Dvocifren je sa 10 poena bio i Mihel Kirves.

Ekipa iz Gmundena će u polufinalu kvalifikacionog turnira igrati protiv danskog Baken Bersa u petak od 17.00.

KVALIFIKACIONI TURNIR FIBA LŠ - BEOGRAD

Četvrtfinale – 21. septembar

Gmunden - Parnu 82:80

FMP - Breogan 76:64

Polufinale – 23. septembar

17:00 Baken Bers – Svans Gmunden

20:00 Opava – FMP Meridian

FINALE, 25. septembar, 19.00


tagovi

FMPFMP ŽeleznikKK FMPPaulijus ValinskasNenad StefanovićTrent FrejzerEbuka IzunduČarls DženkinsBreoganNemanja NenadićStefan MomirovVeljko MršićSkot BamfordFIBA Liga šampiona

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara