(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Furnije o NBA svetu novca: Šokirao me ček za Letnju ligu, ne ugovor od 85.000.000 dolara

Vreme čitanja: 3min | pon. 25.01.21. | 09:38

As Orlanda otvoreno pričao o velikim zaradama u najjačoj ligi na svetu

NBA liga uvek je slovila za najkvalitetniju na svetu, a od kraja 80-ih godina prošlog veka postala je i najplaćenija. Kako su sezone odmicale, tako se uvećavala razlika u primanjima između NBA košarkaša i ostatka sveta, pa sada nije retkost da jedan igrač u najjačoj ligi godišnje inkasira više novca nego što ogromna većina evropskih ekipa ima budžet. I još jedna velika razlika - u SAD je iznos plata javno dostupan. Zato i ne čudi što je as Orlanda Evan Furnije bez ustezanja pričao za francuski nedeljnik "Žurnal du Dimanš" o ličnim primanjima u NBA koja će na kraju sezone premašiti 90.000.000 dolara bruto.

Izabrane vesti

"Živim u zemlji u kojoj je kultura drugačija. Amerikanci su oko toga vrlo opušteni, kao uvek. Moje plate su svuda objavljene, pa nemam šta da krijem. U Francuskoj je tema o zaradama određeni tabu", rekao je Furnije.

Francuski reprezentativac je 2016. potpisao petogodišnji ugovor sa Orlandom vredan 85.000.000 dolara, ali kaže da mu se od te sume nije "zavrtelo u glavi" kao četiri godine ranije.

"Potpisivanje velikih ugovora je uobičajeno u NBA. Ali kada se to dogodi, budete veoma srećni, jer ste tako obezbedili budućnost. Zapravo, moj najveći šok bila je prva zarada u Denveru 2012. godine. Prešao sam iz Poatjea, u kom sam imao mesečnu platu od 3.500 evra. Onda dođem na Letnju ligu i dobijem ček na 160.000 dolara bez poreza, a sezona još nije počela! Imao sam samo 20 godina. Da, zavrtelo mi se u glavi. Pozvao sam Lauru (buduću suprugu) i rekao joj: Ovo je neka greška. Bilo je nadrealno."

Nije bio tajnovit ni kada su u pitanju ulaganja stečenog novca.

"Morate da budete pažljivi prema svemu što se dešava, posebno kada čujete priče o sportistima koji su bankrotirali (po završetku karijere). Imam savetnike. U početku nisam mnogo investirao, jer na mom računu nije bilo mnogo novca. Sada s njima detaljnije analiziram stanje na svaka tri-četiri meseca, a razgovaramo nekoliko puta nedeljno preko poruka. Uglavnom ulažem u Francusku, jer tu planiramo da se skrasimo na kraju moje karijere."

Svestan je da se kraj karijere približava, kad god da bude, i želi da ga dočeka spreman.

"Kada počnete da zarađujete mnogo novca, a potom se približavate (igračkoj) penziji, ta promena načina života zna da bude bolna (jer su daleko manja primanja). Odrastao sam u Šaranton le Ponu, lepom malom predgrađu. Moja porodica je iz srednje klase. Nikad nisam imao velikih prohteva, niti sam zamerio roditeljima zašto nemamo ovo ili ono. Ali istovremeno sam veoma razmažen jer sam bio jedinac."

Kaže da zna ponekad da "opusti ruku" prilikom korišćenja platnih kartica.

"Tokom lokdauna sam kupio Mercedes-AMG GT R (oko 180.000 evra), kupovao sam i preko interneta. Svidelo mi se, ali morate da budete oprezni da ne podivljate i da budete svesni vrednosti stvari. Na primer, teško dajem novac za avionske karte. Povratna karta Pariz - Orlando u prvoj ili biznis klasi toliko je skupa da mi je ponekad žao što moram da je kupim. S druge strane, ako mi se sviđa neka jakna, lako ću da je kupim (bez obzira koliko košta)."

Furnije je dodao da realniji pogled na novac ima i zahvaljujući NBA.

"Liga nam dva puta godišnje organizuje sastanke sa bivšim igračima koji su se obogatili ili bankrotirali. Takođe angažuju savetnike koji nas nauče neke osnove i pomognu da razumemo bolje stvari", pojašnjava Francuz koji deo zarade izdvaja kako bi pomogao drugima, "Skoro sam uplatio donaciju udruženju francuskog repera Kerija Džejmsa koja dodeljuje stipendije mladim ljudima iz predgrađa kako bi mogli da nastave visoko obrazovanje."


tagovi

Evan FurnijeOrlando MedžikNBA liga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara