Evan Furnije (©fiba.basketball)
Evan Furnije (©fiba.basketball)

Furnije stavio Francusku na leđa i srušio Litvaniju

Vreme čitanja: 4min | sub. 03.09.22. | 19:37

Sjajan meč i velika borba u Kelnu, četa Kazisa Maksvitisa i dalje bez trijumfa

Opravdao je duel Litvanije i Francuske epitet meča dana. Nije bio spektakularan kako je mogao, ali je izgledalo kao da je medalja na talonu. Oba tima su bila priterana uza zid posle poraza na startu Evrobasketa, pa su ostavila i poslednju kap znoja na parketu dvorane u Kelnu. Na kraju je Evan Furnije napravio razliku. Uzeo je stvari u svoje ruke, zatrpao koš Litvanaca i odveo Trikolore do zlata vredne pobede - 77:73.

Selekcija Kazisa Maksvitisa je bolje otvorila meč. U Francuskoj niko nije mogao ništa da pogodi izuzev Furnijea. Stekli su Litvanci kontrolu i delovali daleko bolje od rivala. Ipak, uporni Trikolori su u trećem kvartalu najavili povratak, a onda u četvrton preko iskusnog šutera Njujork Niksa i odličnog Terija Tarpija sigli do preokreta. Rokas Jokubaitis je trojkom na 11 sekundi do kraja pokušao da vrati Litvaniju u igru, ali imali su puleni Vensana Kolea više nego dovoljno iskustva da sačuvaju prednost i osiguraju trijumf.

Izabrane vesti

Francuska je skinula veliki teret sa leđa i nema sumnje da će u nastavku prvenstva igrati sve bolje. Litvanci su sa druge strane u ozbiljnom sosu. Ipak, imaće priliku protiv Mađarske i Bosne i Hercegovine da se izbore za plasman u osminu finala, ali će teško dalje od četvrtog mesta.

Otvorila je Litvanija utakmicu sa 10:4, a onda serijom 8:2 stigla i do dvocifrenog viška. Malo šta je polazilo za rukom Francuzima, dok su Litvanci delovali prilično impresivno. Ipak, na vreme je Vensan Kole razmrdao svoju četu. Trikolori prave seriju 13:2 na krilima sedam vezanih poena Furnijea i tope minus na samo dva poena.

Pogodi najduži tiket i osvoji teren

Trenutni lider ima 12 parova. Da li možeš bolje?

Nije ipak Furnijeu i drugovima uspevalo da preokrenu. Litvanija je krajnjim naporima uspevala da ostane ispred. Vodila se velika borba, da bi posle 20 minuta Litvanci imali svega pola koša prednosti.

Francuzi do prvog vođstva na utakmici stižu tek sredinom treće četvrtine. Tarpi je pogodio trojku posle Furnijeovog pasa i doneo prednost svojoj reprezentaciji 48:46. Usledila je rovovska bitka, borba na granici faula za svaku loptu. Litvanci su se bolje snašli, pa su sa linije penala uspeli da prodišu i vrate šest poena prednosti pred poslednji odmor.

Bili su u prednosti tokom prve polovine odlučujućeg perioda, a onda je Furnije uzeo stvari u svoje ruke. Pomogao mu je Jabusele da poravnaju rezultat, da bi sjajni šuter najpre ukrao loptu rivalu na tri minuta do kraja, a onda i trojkom posle samo tri sekunde doneo prednost i ubrizgao ogromnu injekciju energije svojoj ekipi. Ukrao je potom još jednu loptu, priključili su mu se Tarpi i Toma Ertel, prednost je otišla na sedam poena - dva minuta do kraja. Sve je postalo jasno kada je na 42 sekunde do isteka vremena Rudi Gober uhvatio ofanzivni skok posle Furnijeovog promašaja i u letu zakucao za 73:67. Ušlo se u penal završnicu, ali su Trikolori bez većih problema priveli posao kraju.

Fantastična rola Evana Furnijea. Ubacio je 27 poena, uz pet skokova i tri asistencije. Uzeo je 20 šuteva, pogodio devet, ali je uprkos ne tako sjajnim procentima bio ubedljivo najbolji na parketu. Bio je jedini dvocifren u pobedničkoj ekipi. Devet poena ubacio je Geršon Jabusele, po osam su dodali Rudi Gober i Teri Tarpi.

U poraženoj ekipi 15 poena Jonasa Valančijunasa (8sk), dok je pola koša manje dodao Rokas Jokubaitis. Marijuš Grigonis je ubacio 13 poena, dok je 12 dodao Ignas Brazdeikis.

LITVANIJA - FRANCUSKA 73:77

(25:23, 16:17, 15:10, 17:27)

Litvanija: Brazdeikis 12, Butkevičijus, Ehodas, Giedraitis 4, Grigonis 13, Jokubaitis 14, Kuzminskas 3, Lekavičijus 6, Sabonis 6 (9sk), Valančijunas 15, Žemaitis, Žukauskas

Francuska: Olbisi 2, Fal 6, Furnije 27, Gober 8, Ertel 5, Luvavu Kabaro 4, Maledon, Mbaje, Okobo 2, Poarje 6, Tarpi 8, Jabusele 9

EVROBASKET DANAS

Crna Gora - Belgija 76:70

Finska - Poljska 89:59

Velika Britanija - Hrvatska 65:86

Nemačka - BiH 92:82

Bugarska - Turska 87:101

Estonija - Ukrajina 73:74

Češka - Srbija 68:81

Litvanija - Francuska 73:77

Gruzija - Španija U TOKU

20.30: (1,90) Mađarska (hendikep 16,5) Slovenija (1,90)

21.00: (1,30) Grčka (16,0) Italija (3,90)

21.00: (5,00) Holandija (19,0) Izrael (1,20)

*** Kvote su podložne promenama



tagovi

košarkaška reprezentacija Francuskekošarkaška reprezentacija LitvanijeEvan FurnijeEvrobasket 2022

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara