Dvorana Sant Đordi kad je gostovala Oklahoma (©AFP)
Dvorana Sant Đordi kad je gostovala Oklahoma (©AFP)

Gigant sa prosekom od 6.000 navijača: Barsa bi u veću dvoranu, ali može li da je napuni?

Vreme čitanja: 3min | sre. 28.02.24. | 12:35

Palata Sant Đordi mami. Pitanje je samo mogu li Katalonci da je napune

Poslednja evropska titula osvojena još davne 2010. godine na onom navijačima Partizan Mozzart Beta dobro poznatom Fajnal foru u Parizu. Generacija predvođena Huanom Karlosom Navarom tada je savladala Olimpijakos i Kataloncima donela drugu evroligašku krunu. Finale su potom igrali još 2021. kada su pali pred Anadolu Efesom, ali kada pomenete ime Barselone zna se da govorite o evropskom gigantu o čijem statusu svedoči i A licenca Evrolige.

Mada poseta na utakmicama palati Blaugrana i baš i ne ide u prilog tome. Ove sezone vrlo skromnih 6.054 navijača po utakmici. I to u Evroligi. Barsa je ipak fudbalski grad i košarka živi od njega. S tim da se Katalonci upinju da mogu i sami zbog čega se razmišlja i o mogućnosti da se bar neke od najvažnijih košarkaških utakmica ubuduće igraju na značajno većoj dvorani San Đordi.

Izabrane vesti

Zato je prema navodima Mundo Deportiva članovima kluba upućen i upitnik sa jednostavnim pitanjem: Da li biste bili radi da za sličnu cenu ulaznica neke važnije utakmice gledate u dvorani Sant Đordi? Ako je odgovor odričan, sledeće pitanje je logično: Zašto?

Nije do razdaljine, sve je to relativno blizu, ali Blaugrana je uz Kamp Nou, Blaugrana je Barsin dom. Sant Đordi je sagrađena za Olimpijske igre 1992. i može da primi oko 17.000 navijača, a košarkaške Barselone je ugostila 2016. u revijalnom meču protiv NBA ligaša Oklahome.

Blaugrana je zvanično kapaciteta 7.585 mesta, ali u ovoj sezoni Evrolige je bila puna – pa i prepunjena – samo u okršaju sa madridskim Realom koji je sa lica mesta pratilo 7.611 ljudi. Više od 7.000 ljudi bilo je i protiv Panatinaikosa, dok je protiv Asvela, milanske Olimpije i Baskonije bilo manje od 5.000.

Prilično je to daleko od Evroliginih ambicija. Uostalom, pravila elitnog evropskog takmičenja nalažu timovima da mogu da igraju samo u dvoranama sa kapacitetom većim od 10.000 mesta. Naravno, gledalo se kroz prste i nama u Srbiji, ali nikome toliko dugo kao Barseloni. Već dve decenije.

To što su vlasnici A licence najvažniji je razlog, mada će javno opravdanje svi pronaći u obećanjima o izgradnji dvorane sa 15.000 mesta. Ako bi taj projekat i bio završen Barselona bi mogla pristojno i da zaradi, jer trenutno u slobodnu prodaju ne pušta ni 3.000 ulaznica. Sve ostalo ugrabe vlasnici sezonskih garata za dvoranu Blaugrana u kojoj se igra i rukomet, futsal, kvad (hokej na rolerima). Oni onda mogu da prodaju pojedinačne ulaznice.

Zaradilo bi se možda i više od protivnika sa jakim navijačkim grupama. Olimpijakos je recimo pred gostovanje kod Barselone tražio 3.000 ulaznica, a na kraju je u dvorani sve skupa bilo jedva preko 6.000 ljudi. Sećamo se svi da ni navijači Žalgirisa ni Partizan Mozzart Beta nisu mogli ni da uđu na tribine.

Barselona kao grad se takođe kandidovala za domaćina Evroliginog Fajnal fora 2025. godine. Mada je to isto baš ovih dana najavio i Abu Dabi koji je spreman da ponudu podmaže sa 25.000.000 evra po godini što će verovatno i presuditi izbore. Berlin je podsetimo za ovu godinu dao svega 4.000.000 evra.

I sve to ima smisla, samo ostaje to jedno pitanje: može li Barsa da napuni tako veliku dvoranu? Kad je ona i izgrađena, provela je Barselona tamo nekoliko sezona tokom 90-ih godina prošlog veka, ali brzo je odustala baš zbog praznih mesta.

POSETA NA BARSINIM UTAKMICAMA KOD KUĆE

Barselona – Alba: 6.976

Barselona – Virtus: 6.588

Barselona – Žalgiris: 6.655

Barselona – Olimpijakos: 6.053

Barselona – Baskonija: 4.971

Barselona – Real Madrid: 7.611

Barselona – Olimpija Milano: 4.588

Barselona – Fenerbahče: 6.787

Barselona – Asvel: 4.612

Barselona – Valensija: 5.128

Barselona – Crvena zvezda: 5.473

Barselona – Panatinaikos: 7.225

Barselona – Bajern Minhen: 6.519

Barselona – Anadolu Efes: 5.577

Prosek: 6.054


tagovi

KK BarselonaEvroliga

Obaveštavaj me

Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara