Denis Šruder (©fiba.basketball)
Denis Šruder (©fiba.basketball)

Glavno pitanje polufinala između SAD i Nemačke - za koga će Denis biti napast?

Vreme čitanja: 4min | pet. 08.09.23. | 10:41

Košarkaš Toronto Reptorsa, Denis Šruder, odigrao jedan od najgorih mečeva u karijeri u trijumfu nad Letonijom u četvrtfinalu Svetskog prvenstva

Kucno je i taj čas, vode se borbe za medalje na Svetskom prvenstvu. S jedne strane Srbija i Kanada, s druge SAD i Nemačka. Četiri selekcije koje su bile u krugu najvećih favorita pronašle su svoj put do pretposlednjeg stepenika, ali samo dve će se domoći finala. I dalje Amerikanci važe za prve favorite, ali Nemci su pokazali da imaju ozbiljan kvalitet i utisak je da mogu da pariraju četi Stiva Kera, ali ostaje da se vidi u kojoj meri (14.40 SK1, RTS1).

Ono što je sigurno, očekuje nas sjajan duel u Manili. Dokaz je i okršaj ovih reprezentacija sa priprema u generalnoj probi za obe selekcije. Vodili su Nemci većim delom susreta, imali i 16 poena viška u trećoj deonici, ali nije bilo dovoljno da se NBA asovi iznenade. Predvođeni Entonijem Edvardsom, preokrenuli su rezultat u poslednjoj četvrtini i došli do pobede 99:91.

Izabrane vesti

Biće oči ponovo uprte u mladog košarkaša Minesote koji se izdvojio kao lider ove američke selekcije. Posebno jer je u porazu od Litvanije postigao 35 poena, a onda u pobedi protiv Italijana svega tri... Treba očekivati reakciju, jer Edvards već poseduje ozbiljan kvalitet i ima izuzetan takmičarski mentalitet, te nema sumnje da će učiniti sve da popravi utisak nakon poslednjeg meča i povede SAD ka finalu.

14.40: (1,25) SAD (19,0) Nemačka (5,50)

A kada govorima u lošoj uvertiri u polufinalni duel, ne možemo da ne pomenemo Denisa Šrudera. Imao je košmaran nastup u četvrtfinalu protiv Letonije. Postigao devet poena, ali i zabeležio indeks korisnosti -10. Šutirao je nestvarnih 4/26 iz igre... Promašio je prvih 12 šuteva, ukupno 22 i tako izjednačio rekord po broju promašaja koji je 2002. postavio reprezentativac Novog Zelanda Kirk Peni (7/29). Interesantno je da recimo u NBA negativan rekord od 2000. drži Kobi Brajant sa 30 promašenih šuteva, ali ne zaboravimo i da utakmica u pomenutom takmičenju traje 48 minuta.

"Verovatno najgora utakmica u karijeri, ali našli smo način da pobedimo. Trudio sam se da ostanem pozitivan. Na kraju dana, ne možete da kontrolišete da li pogađate ili mašite, jednini što možete je da ostanete pozitivni. Razgovarate sa saigračima kao lider i kapiten. Ne mogu da dozvolim sebi da budem loše raspoložen. Srećan sam što su ostali preuzeli stvari u svoje ruke i naravno, što smo dobili utakmicu", rekao je Šruder posle košmarnog nastupa.

Uprkos činjenici da ništa nije mogao da pogodi, a da je uporno forsirao, Gordon Herbert ga je držao u igri čak 30 minuta. Okončao je susret sa ubedljivo najgorim +/- rejtingom od čak -20. Kako su uopšte Nemci dobili utakmicu?!

Malo je nedostajalo da ih Šrederovo preterivanje odvede u poraz. Omogućio je Letoncima da se vrate u meč, čak i promašio šut u poslednjem napadu, ali na njegovu sreću Davis Bertans je promašio pobedu na drugom kraju terena. Činjenica da su Herbertovi puleni dobili meč dovoljno govori i o kvalitetu nemačke ekipe. Ne zavise samo od Šrudera.

Granica za poene Denisa Šrudera u Mozzartu - 18,5

Sada je tu i Franc Vagner, koji je sa 16 poena bio i najbolji akter četvrtfinalnog duela. Povredio se na otvaranju turnira i vratio tek u četvrtfinalu, bez pošteno odrađenog treninga sa timom. Sigurno da će biti veliki adut Nemačke u polufinalu, zajedno sa uvek motivisanom bratom Moricom, ali i kompletnom unutrašnjom linijom koju uz Moa čine i Danijel Tajs, Johanes Timan i Johanes Fojtman. Ako negde Nemci imaju prednost to je u reketu. Mogli bi najpre da spreče Amerikance da kupe promašaje pod njihovim košem, jer su dosad dozvoljavali samo osam ofanzivnih skokova protivnicima u proseku, što je drugi najbolji rezultat na turniru. Panceri imaju 77,3 odsto uspešnosti na defanzivnom skoku.

Ipak, pitanje je koliko bekovi poput Šrudera, Franca Vagnera, Adreas Obsta, Maodoa Loa i Justusa Holaca mogu da se nose sa spoljnom linijom SAD? Fokus će im biti da zaustave ofanzivnu tranziciju Kerove ekipe, ali je jasno da je atletika na strani ekipe satkane od 12 mladih i gladnih NBA igrača.

Ako je pobeda Litvanije nad SAD neki pokazatelj, da bi dobili Amere, morate da pogodite gotovo svaki otvoren šut i ako je moguće da zatpate koš rivala sa distance. Nemci su dosad pogađali 11,8 trojki u proseku, što je četvrti rezultat posle Letonije (13,4), Kanade (12,6) i Slovenije (11,9).

------------

Osvoji deo bogatog dnevnog nagradnog fonda od 200.000 dinara. Suoči se sa izazzovom Mundobasketa i svakodnevno ispunjavaj zadatke

------------


Šruder jeste napravio veliki problem ekipi u četvrtfinalu, ali je sasvim jasno da mu se tako loša partija neće ponoviti. Ipak je reč o odličnom igraču, veoma cenjenom i u NBA okvirima, koji sa posebnim motivom igra za državni tim. Uprkos košmaru u četvrtfinalu, dosad je beležio 18 poena i 6,3 asistencije, a sigurno će mu dodatan motiv biti da se odmeri sa Amerikancima. Ostaje samo pitanje da li će namestiti ruku, jer se čini da niko neće sprečiti da šutira koliko god bude smatrao da je potrebno.

"Samopouzdanje je na izuzetno visokom nivou. Posebno Denisovo, ali i ostatka ekipe. Ako pogledate kako je igrato tokom turnira, postoji dobra šansa da će imati sjajnu utakmicu. Ali, kako god da bude, borićemo se akao ekipa i dobro se zabavljati", Franc Vagner veruje u kapitena.



tagovi

Mundobasket 2023Denis ŠrederEntoni EdvardsFranc Vagnerkošarkaška reprezentacija Nemačkekošarkaška reprezentacija SAD

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara