Stefan Marković (©Starsport)
Stefan Marković (©Starsport)

Godine nisu bitne, bitni su trofeji, a Stefan Marković zna kako se osvajaju

Vreme čitanja: 4min | uto. 09.05.23. | 10:54

Još jednom se pokazalo šta na sto donosi iskusni plejmejker

Nije Crvena zvezda blistala u Zadru, osetila se ta pauza od 10 dana između utakmica, ali posao je završen i sve ide prema planu. Čevrtfinale je arhivirano bez poraza, napravljen je još jedan korak ka glavnom ovosezonskom cilju - odbrani trona na Jadranu.

Zbog specifične situacije u plej-ofu i velikog razmaka između utakmica, potrudio se Duško Ivanović i da ukaže šansu svim igračima iz protokola kako bi održavali ritam koliko je moguće. Pravio je često rotacije i kako bi trgnuo ekipu, koja je, posebno u drugoj deonici, prebrzo ostajala bez energije i dozvoljavala protivniku da drži priključak. I kada su Fakundo Kampaco i Ognjen Dobrić povukli u trećoj deonici, činilo se da bi ekipa Danijela Jusupa mogla da doživi još jedan težak poraz, ali ponovo je došlo do napadačke stagnacije što je održavalo rivala u igri. Prišao je Zadar na šest poena minusa sredinom odlučujućeg kvartala, a onda je na scenu stupio Stefan Marković.

Izabrane vesti

Obezbedio je srpskom i regionalnom šampionu novi napad na 04:20 do kraja, pri rezultatu 55:61, tako što je izbio loptu iz ruku Darija Drežnjaka, da bi se potom od noge hrvatskog košarkaša odbila u aut. Nakon toga je prihvatio dodavanje Kampaca na isteku napada koji je izborio i sa preko sedam metara provukao loptu kroz obruč - trojka kao kap za 64:55.

Nije tokom karijere bio poznat po šutu, ali jeste po tome da ume da pogodi kada je bitno. Dokazao je to i u crveno-belom, a onda potvrdio na 02:42 do kraja revanš utakmice sa Zadrom u četvrtfinalnoj seriji ABA lige. Ponovo je na isteku napad dobio pas, opalio sa devet metara i ishod je bio isti kao i minut i po ranije. Pocepao je mrežicu i stavio tačku na dvomeč sa Jusupovom atipičnom ekipom.

Susret je okončao sa sedam poena, tri skoka, asistencijom i ukradenom loptom, bez izgubljene. Gotovo sve poene isporučio je u prelomnim momentima, a sa indeksom 10 za 18 minuta bio je među najkorisnijima u pobedničkom sastavu. Osim što je bio čovek odluke, pomogao je Zvezdi i tokom velikog pada u drugoj četvrtini da stane na loptu, koristi čitave napade i tako uspori ritam i uspostavi kontrolu u završnici kvartala.

Dakle, još jednom je njegovo iskustvo bilo dragoceno za crveno-bele. Odigrao je motivisano, agresivno u odbrani, bez komplikovanja u napadu, pogodio važne šuteve. Tako je i minule sezone postigao vrlo bitne poene u završnici majstorice finala ABA lige protiv Partizana. Iz vedra neba je preuzeo odgovornost i na tri i po minuta do kraja trojkom doneo prednost svojoj ekipi. Njegova strela unela je novo samopouzdanje u Zvezdine redove i pogurala je ka trofeju.

Podsetimo i da je u finalu Kupa Radivoja Koraća prošle godine bio iks faktor. Ubacio je 13 poena Partizanu i bio među najzaslužnijima za još jedan trijumf nad večitim rivalom, ali i za osvajanje prvog trofeja u sezoni 2021/22.

Ove takmičarkse godine je vrlo dobro popunjavao rupe. Kada se posle nekoliko odličnih partija povredio Nikola Ivanović, zablistao je Marković protiv Virtus Bolonje i uprkos dva postignuta poena bio među najkorisnijim igračima na susretu (indeks 17). Zabeležio je čak osam skokova, pet asistencija, dve ukradene lopte i nijednu izgubljenu.

Dobro je koristio veću minutažu usled povreda saigrača iz bekovske linije, iako u poznim igračkim godinama uvek je delovao vrlo dobro fizički na terenu, zračio energijom i kao tokom čitave karijere, nije se štedeo ni za jednu loptu.

Na nekoliko mečeva odradio odličan posao i u odbrani. Bio vrlo dobar u Pireju protiv Olimpijakosa, na gostovanju Valensiji, umalo ubeležio dabl-dabl u demoliranju Monaka (devet poena i osam asistencija), bio među boljima u porazu od Olimpije Milano na strani, pružio podršku Kampacu u pokušaju da se sruši Barselona u Palau Blaugrani.

Možda ne može kao u najboljim danima da u kontinuitetu pruža vrhunske partije na najvišem nivou, provodi po 30 ili više minuta u igri, ali je Marković i te kako sposoban da zaključa protivničkog beka, unese mir u crveno-bele redove, ali i da pogodi u bitnim trenucima. Posebno kada su trofeji na talonu.

Tu sam, šta god radio, bitne su samo pobede i trofeji i nadam se da će ih biti u što većem broju, zbog toga sam i ovde", rekao je svojevremeno Stefan Marković i ostao dosledan svojim rečima.

Crveno-bele sada očekuje polufinale ABA lige u kojem će se ukrstiti sa velikim regionalnim rivalom i jedinim timom koji je u poslednjih osam godina stao između njih i jadranskog trona - ekipom Budućnosti. Kao i četvrtfinalna, i polufinalna serija igra se na dve pobede, a još nije poznato kada će otpočeti. Potrebno je da se dobije i drugi polufinali par, a Partizan još nije odigrao nijednu četvrtfinalnu utakmicu protiv Studentskog centra, dok je u sudaru Cedevite Olimpije i FMP-a 1-1, a majstorica u Ljubljani je na programu u subotu (19.00).



tagovi

KK Crvena zvezdaStefan Marković

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara