Milojević s Kokoškovim i Avramovićem (©MN Press)
Milojević s Kokoškovim i Avramovićem (©MN Press)

Godinu dana posle šoka u Beogradu: Debitant Milojević uvodi četvoricu novajlija, Gruzija bez Mekfadena, možda će Švajcarska obradovati ranije

Vreme čitanja: 4min | pet. 19.02.21. | 08:09

U slučaju da braća Mlađan i društvo savladaju Finsku sa bar šest poena razlike, Orlovi će i pre susreta s Gruzijom zvanično overiti plasman na Evrobasket

Ne pamti se po dobrom ta nedelja, 23. februar. Toliko čekani debi Igora Kokoškova pred beogradskom publikom u ulozi selektora Srbije ostala je u senci poraza od Gruzije (90:94), kada se samo još jednom shvatilo i pokazalo koliko je postojeći FIBA sistem pogrešan i nelogičan. Tadeus Mekfaden i Gjorgi Šermadini poništili su te večeri odlično veče Alekse Avramovića i Ognjena Jaramaza, a Orlovima indirektno najavili da će vizu za završnicu Evrobasketa morati da čekaju do samog finiša kvalifikacija.

Bezmalo godinu dana prošlo je od tog poraza od Gruzije i mnogo toga se promenilo od tada. Sve je u roku od samo dve sedmice počeo da prolazi kroz najveću zdravstvenu katastrofu u ovom veku, a košarkaška Srbija je u sportskom smislu ostala na tome da će baš tada prvi i jedini put da vidi svoju reprezentaciju s Igorom Kokoškovim na klupi u domaćem ambijentu tokom ovih kvalifikacija.

Izabrane vesti

16.00: (3,50) Gruzija (16,0) Srbija (1,35)

Reprezentacija će pred domaćina poslednjeg “balona“ u Grupi E (RTS, 16.00) izaći sa (bar) sedmoricom novih igrača u odnosu na taj poraz. Plus “novim“ selektorom, pošto u vreme kada se mnogima završava radna sedmica svoj prvi radni zadatak na klupi nacionalnog tima odradiće Dejan Milojević. Kako je najavljeno ranije, novopečeni trener Budućnosti kao prvi pomoćnik odmeniće Igora Kokoškova pošto selektor večeras od 18.45 s Fenerbačeom dočekuje Albu u Istanbulu.

Srpska ekspedicija je u Tbilisiju od utorka uveče gde je prošla sve potrebne zdravstvene protokole i ušla u “mehur“ koji uključuje stalni boravak u hotelu uz striktne odlaske u halu i povratak nazad na svoj sprat. Ništa se to ne razlikuje od boravka u finskom Espou, ali je takav sistem uveden kako bi se maksimalno smanjila mogućnost dolaska u kontakt s virusom korona i eventualnog daljeg prenošenja.

Dejan Milojević (©Star Sport)Dejan Milojević (©Star Sport)

Dejan Milojević će za meč s Gruzijom izvesti sedmoricu novih igrača u odnosu na onaj iz prošlog februara. U odnosu na prošlu godinu sada nema Marka Simonovića, Alekse Radanova, Dejana Kravića, Novice Veličkovića, Dejana Todorovića, Radeta Zagorca i Stefana Đorđevića, koga je Kokoškov u poslednjem trenutku ipak ostavio u Beogradu. Tim je naknadno pojačao Boriša Simanić koji je imao dva solidna nastupa protiv Švajcarske i Finske prošlog novembra.

Dobra vest za Milojevića je što su na raspolaganju ponovo Miroslav Raduljica, te Ognjen Jaramaz. Obojica su propustili novembarske mečeve zbog različitih stvari – kapiten jer je u jeku pandemije bilo suviše komplikovano da doputuje za Beograd ili Finsku, drugi zbog povrede prsta. Očekuje se da uz njih dvojicu glavnu reč vode Aleksa Avramović i Danilo Anđušić, dvojica najboljih pojedinaca Srbije u Espu pre tri meseca.

Milojević je veče pre meča odredio i dvanaest za Gruziju koji pored pomenute četvorke čine još debitanti Filip Petrušev, Luka Ašćerić, Marko Luković i Marko Radovanović, te Dragan Apić, Nemanja Dangubić, Boriša Simanić i Nikola Rebić. Van tima ostao je Nemanja Nenadić.

Gledajući iz ove perspektive Srbija na svim pozicijama ima kvalitetniji sastav naspram onog iz Espa. Zbog toga Orlovi na papiru imaju obavezu pred celom nacijom da pojuri obe pobede, iako je u ovakvom sistemu kvalifikacija gotovo nemoguće praviti sistem kada se sastavi za svako okupljanje menjaju i zavise od brojnih faktora. Plus stručnom štabu ostaju dani rada da pripreme ekipu za predstojeće obaveze...

13.00: (1,30) Finska (16,0) Švajcarska (3,90)

Srbiji je u Tbilisiju dovoljna samo jedna pobeda da overi plasman na Evrobasket. Sve bi teoretski moglo da se reši već posle susreta Finske i Švajcarske od 13 časova po srednjoevropskom vremenu. U slučaju da braća Mlađan i društvo savladaju Finsku sa bar šest poena, Srbija je na Evropskom prvenstvu.

Šermadini i Raduljica, detalj iz prvog meča (©Star Sport)Šermadini i Raduljica, detalj iz prvog meča (©Star Sport)

Da ne bismo zavisili ni od koga, revanš Gruziji bio bi najbolji izbor za Srbiju. Posao bi mogao da bude olakšan pošto selektor Ilijas Zuros nije uvrstio Tadeusa Mekfadena u tim za meč sa Srbijom. Naime, Zuros se odlučio da šansu pruži drugom naturalizovanom Amerikancu Koneru Frankampu koji je državljanstvo Gruzije dobio 12. februara. Frankamp je plejmejker sa ozbiljnim napadačkim potencijalom i nastupa za Mursiju u ACB ligi. Koliko je zaista opasan svojevremeno mladi reprezentativac SAD pokazuje to da je treći najefikasniji strelac ACB lige posle Mela Trimbla iz Fuenlabrade i “sunarodnika“ Gjorgija Šermadinija iz Tenerifa sa 16,9 poena, 3,6 asistencija i 2,3 skoka.

Neće biti Mekfadena, ali hoće žive legende Gruzije Šermadinija. Podsetimo, iskusni centar je u prvom meču ozbiljno namučio unutrašnju liniju Srbije i skupio dabl-dabl sa 23 poena i 11 skokova. U sastavu Gruzije naći će se i novopečeni član čačanskog Borca Duda Sanadze, te Beka Burjanadze iz Gran Kanarije, koji je imao svoj udeo u onoj pobedi na parketu dvorane Aleksandar Nikolić sa 11 poena i osam asistencija. Kapiten Toko Šengelija propustiće i ovaj duel protiv Orlova pošto se povredio nedavno tokom nastupa za moskovski CSKA.

Gruzija je dosadašnje četiri utakmice odradila bez poraza, iako je kao domaćin jedne od grupa na završnici Evrobasketa unapred poznati učesnik. Zbog toga iz Grupe E prolaz dalje obezbediće još samo dve selekcije. Neka se već danas na konačnom spisku nađe i Srbija.

KVALIFIKACIJE ZA EVROBASKET – Grupa E

Petak:

13.00: (1,30) Finska (16,0) Švajcarska (3,90)

16.00: (3,50) Gruzija (16,0) Srbija (1,35)

Nedelja:

13.00: Srbija - Švajcarska

16.00: Finska - Gruzija



tagovi

Dejan Milojevićkvalifikacije za Evrobasket 2022košarkaška reprezentacija Srbije

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara