Marko Gudurić (©Starsport)
Marko Gudurić (©Starsport)

Gudurić uzeo ključeve Istanbula od Micića! Fenerova teška artiljerija pokosila šampiona, treći poraz Efesa

Vreme čitanja: 3min | pet. 28.10.22. | 21:27

Branilac krune bez rešenja srpskog beka i Skotija Vilbekina, neverovatno trojkaško veče Itudisovog tima – 88:79

Efes je šampion, ali Fenerbahče je nezaustavljiv! Zgazio je tim Dimitrisa Itudisa i dvostrukog uzastopnog osvajača Evrolige. I dalje Fenerbahče nije naišao na sebi ravnoga, dobio je svih pet utakmica u elitnom takmičenju i, iako je rana faza sezone, istakao kandidaturu za visok plasman u osnovnom delu. Možda i prvo mesto i pol-poziciju pred plej-of.

Marko Gudurić nije dobio i mali rat protiv reprezentativnog kolege Vasilija Micića, ubacili su po 19 poena, ali jeste istanbulsku bitku! Fenerova mašinerija radi kao švajcarski sat, podmazana je i sipa trojke iz svih pozicija. Branilac krune bio je bez rešenja za Fenerbahčeovu tešku artiljeriju, koju su aktivirali Skoti Vilbekin i Marko Gudurić, trojkama su zatrpali Efesov koš – 88:79.

Izabrane vesti

Dimitris Itudis je preporodio Fenerbahče, igra istanbulski klub za klasu bolje nego prethodnih sezona, kada je bilo pitanje da li će se uopšte naći u doigravanju. A, meč protiv Efesa bio mu je doktorska disertacija i kruna dosadašnjeg rada na Bosforu. Sve se poklopilo žuto-plavima, trojke su pljuštale od početka do kraja i Fenerbahče je meč završio sa 14 preciznih hitaca van linije 6,75 i procentom uspešnosti od 53,8. Bio je i bolji...

Kad god je šampion Evrolige uspevao da istopi zaostatak i primakne se, poklapali su ga Marko Gudurić i Skoti Vilbekin trojkama. Nije srpskog beka služio šut sa poludistance – pogodio tek jednom iz šest pokušaja – ali je sve promašaje nadoknadio trojkama. Ubacio ih je pet, jednu više od Amerikanca, koji je bio najefikasniji akter instanbulskog derbija sa 25 poena, i ukočio nadomak najboljeg šuterskog izdanja. Efikasniji je Gudurić ove sezone u Evroligi bio samo u obračunu sa Makabijem iz Tel Aviva kome je poraz skrojio sa 23 poena.

Vilbekin je u poslednjih pola minuta spakovao pet poena, ali otpor Efesa definitivno je slomio Nik Kalates iz prodora polaganjem. Odveo je Fenerbahče na nedostižnih “plus sedam”, a Ergin Ataman nije želeo da seče igru i ulazi u penal završnicu. Pomirio se sa porazom i platio je porazom osetnije razlike.

Nadskočio je Fenerbahče gradskog rivala, gradili su visoki igrači za bekove, a okoristili su se Nik Kalates i Marko Gudurić, koji su bili najbolji skakači sa sedam, odnosno šest uhvaćenih lopti pod obručima. Efes je bio tanji i po broju asistencija – dve manje od Idutisovog tima – i dao je šest trojki manje. Tenziju je održavao preko Vasilija Micića i sa linije penala.

U pobedničkom timu su, pored Skotija Vilbekina i Marka Gudurića, bili i Džonatan Motli sa 11 poena i Karsen Edvards sa jednim manje. Najefikasniji kod Efesa bio je Vasilije Micić sa 19 poena, koliko je dopisao i srpski bek u Fenerbahčea, a sledili su ga Amat Mbaje sa 14 i Elajdža Brajant sa 12 poena.

EVROLIGA, 5. KOLO

Četvrtak

Olimpijakos - Monako 74:81

/Mekisik 15 - Okobo 23/

Makabi - Panatinaikos 85:74

/Braun 22 - Vilijams 17/

Partizan Mozzart Bet - Žalgiris 87:76

/Panter 26 – Evans 16/

Valensija - Alba 87:73

/Džons 20 – Olinde 15/

Real Madrid - Virtus Bolonja 92:95

/Dek 28 – Bako 16/

Petak

Crvena zvezda - Bajern 78:72

/Vildoza 20 - Vinston 18/

Anadolu Efes - Fenerbahče 79:88

/Micić 19 - Vilbekin 25/

Asvel - Baskonija (u toku)

Barselona - Olimpija Milano (u toku)




tagovi

Vasilije MicićMarko GudurićEvroligaAnadolu EfesKK FenerbahčeSkoti VilbekinVil KlajburnErgin AtamanDimitris Itudis

Obaveštavaj me

Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara