Gurović za MOZZART Sport: Čović bolji igrač za Zvezdu od Reglanda, Budućnost nema šta da traži u reketu

Vreme čitanja: 6min | sre. 10.04.19. | 09:20

Nekadašnji reprezentativni as uporedio dvojicu Zvezdinih plejmejkera, otkrio zašto mu je Dobrić otkrovenje polufinala, analizirao Budućnost, gde su prednosti i mane oba tima, ko je i zašto favorit u predstojećem finalu, te zašto je velika uloga na kondicionom treneru crveno-belih...

Posle uspešno izbegnute bure u polufinalnoj seriji, Zvezdino krstarenje Jadranom dolazi do vrhunca, posle čega će se znati da li je ova generacija pod komandom Milana Tomića dostojna trona i povratka u Evroligu. Protivnik u finalu biće prošlosezonski dužnik - Budućnost (petak, dvorana Aleksandar Nikolić, 19.00).

Nisu iste okolnosti i uloge, promenjeni su treneri i sastavi, ali konačni cilj se ne menja - kruna na glavi i Evroliga u godišnjem kalendaru. Zbog svega što se događalo u prošlosezonskom finalu i gorkog ukusa u ustima zbog vere da su sudije pomogle Budućnosti, Crvena zvezda imaće motiv više da se revanšira takmacu iz Podgorice. Posle završenih obaveza u elitnom takmičenju i teške serije protiv Cedevite Plavima ostaje da potvrde kvalitet, odbrane titulu i iznesu pritisak branioca pehara, uprkos izjavama Jasmina Repeše da njegov tim nije favorit u ovoj seriji. 
"Šanse su 50-50 u finalu i tu nikada ne možete budete sigurni ko je bliži tituli. Treba biti realan i reći da je Budućnost na papiru ipak favorit, iako je Crvena zvezda pokazala koliko je jaka i stabilna u polufinalnim okršajima s Partizanom", kaže Milan Gurović za MOZZART Sport i objašnjava:
"Budućnost je ove sezone pokazala da je solidni evroligaški tim i ipak je uložio veliki novac u stvaranje ovog rostera. Ne treba biti previše pametan i videti kakvi su igrači na raspolaganju Jasminu Repeši i zato je uloga favorita malo više na strani Budućnosti. Ali, Crvena zvezda je najbolji tim ligaškog dela, sa samo jednim porazom, uspeo je da izvuče veliki trijumf protiv Partizana i igra odličnu timsku košarku. To mnogo govori o kvalitetima crveno-belih i pokazali su da zaslužuju da se vrate u Evroligu i na vrh Jadranske lige".

Izabrane vesti

Crvena zvezda je u pravom trenutku pronašla svoj identitet s početka sezone i gotovo besprekornom, timskom košarkom samlela Partizan za finale. Upravo takva igra biće potrebna Crvenoj zvezdi u predstojećem finalu.
"Dobra stvar je što će se finale igrati u Pioniru. Gledajte, Budućnost u Beograd stiže posle teške majstorice protiv Cedevite. Nisu se proslavili u toj utakmici, ali pobedi se u zube ne gleda", priča nam nekadašnji reprezentativni as i ukazuje na bitan detalj koji je odlučio duele Budućnosti i Cedevite:
"Jasmin Repeša je shvatio da Nemanja Gordić mora da mu igra više i bude prvi igrač ekipe, to je mnogo uticalo da Budućnost ode u finale. On je izvanredan plejmejker i lično ga jako poštujem. Ne treba zaboraviti da su Nikola Ivanović i on praktično dobili finale prošle godine".

Donekle je saglasan sa pričama da je, teoretski, Budućnost više rival po Zvezdinoj meri od Cedevite. Razlog - razlika u hemiji među igračima.
"Cedevita je sjajna ekipa i Slaven Rimac je odradio strašan posao otkako je preuzeo ekipu, uspeo je da je stabilizuje, ukloni nepotrebni višak i napravi tim koji se razume i igra zajedno. Budućnost je legija stranaca, dobro plaćena, sa igračima koji znaju da iskoče iz sistema. Ali, to može da bude mač s dve oštrice, mačka u džaku. Nikada ne znaš kako će ući u utakmicu i kakav će im dan biti. Ako ih krene šut, Crvena zvezda može da bude u velikom problemu. Isto tako Zvezda bi mogla da ima lakši posao ako ne bude tako. Možda zvuči ludo ovo što govorim, ali je tako. Treba biti oprezan, iako Zvezda ima sve elemente potrebne za titulu".

Nekoliko je detalja i igrača koji su obeležili Zvezdino polufinale sa Partizanom. Po njegovom mišljenju, važan je faktor i to što Džo Regland nije igrao. Američkog plejmejkera neće biti ni u nadolazećim beogradskim duelima, potvrdio je prvi čovek Nebojša Čović
"Pokazalo se da Zvezda igra bolje kada Regland nije u timu. Uklopili su pravu hemiju bez njega. Iskreno, on nije igrač po mom ukusu. Često je 'drvio' loptu i kočio igru. Jeste on kvalitetan igrač i dobar pojedinac, ali Filip Čović ga je odlično odmenio u ovoj seriji i pokazao da je možda čak i bolji igrač od Reglanda. Filipa ljudi mnogo osporavaju zbog prezimena i oca, ali on ima veliki kvalitet i to je dokazao protiv Partizana, kada je Nevernim Tomama zapušio usta. Iskreno smatram da Filip i Deki (Dejan Davidovac) mogu da iznesu teret i u finalu bez problema, što se već i dokazalo".

Tu dolazimo do bitne stavke - šta je to što Crvenoj zvezdi može da pruži određenu prednost u finalu protiv Budućnosti?
"Igra iz polutranzicije. Tu je ključ Filip Čović, koji je pokazao da voli da povuče polukontru i da se akcije brzo završe. Osim toga, Zvezda ima Stratosa Perperoglua koji možda jeste igrač u godinama, ali budimo realni - on je profesor, doktor košarke. Ognjen Dobrić je u polufinalu dokazao koliko vredi, odlično je pratio svaku akciju, uložio veliki trud u obe faze igre i bez sumnje izrasta u igrača evroligaškog kvaliteta. Po meni on je otkrovenje i zaslužuje sve pohvale koje je dobio. Davidovac je zajedno s Dobrićem Zvezdi dao veliki kvalitet iz drugog plana i zajedno su prelomili ovu seriju".

Gurović veruje da će predstojeće finale izvući ono najbolje iz zasad nedovoljno konkretnog Kej Sija Riversa.
"Vreme je da konačno proradi. Zato je uostalom i doveden - da u ovih mesec i kusur dana reši ove najveće utakmice. Nije se baš pokazao u polufinalu, ali za finale bi morao da proradi. Svi znamo gde je igrao, šta je sve osvojio, iako su neki doveli u pitanje njegovu motivaciju i to da li uopšte oseća težinu Zvezdinog dresa, dajem mu glas podrške".

S druge strane, praktično ceo roster Budućnosti ima evroligaški kvalitet...
"Igrači na svih pet pozicija su jako kvalitetni i to je ono što pravi razliku. Na prvom mestu ističem Gordića, na krilnom centru su Danilo Nikolić i Erl Klark kao dvojica dobrih šutera i igrača koji prave razliku, a na centru je Goga Bitadze, klinac u velikom usponu. Braća Šehović su velike radilice i njihov učinak se često ne meri u poenima, iako i sami mogu da pogode sa distance kada ostalima ne ide. Budućnost igra na suvi kvalitet pojedinaca, a s obzirom na strukturu ekipe pokušaće da izvuku Majkla Odža iz reketa, jer unutra protiv njega neće imati šta da traže".

Još jedna bitna stavka je upravo taj odnos snaga unutar reketa, odnosno koliko će ishod te, unutrašnje borbe biti važan za konačni rezultat finala?
"Iskreno mislim da je Crvena zvezda uz Majka Cirbesa i Majkla Odža ima kvalitetniju centarsku liniju. Odžo je definitivno iskoristio svoju šansu, Cirbes definitivno nije na nivou igara iz prvog boravka u Zvezdi, ali treba znati da nisu isti trener, igrači... Iskreno, ne znam zašto ne igra kao nekad, ali ne bih ni ulazio u to previše. Dovoljno je iskusan i pametan igrač da shvati momenat u kojem se Zvezda nalazi, jedan je od najkvalitetnijih centara Jadranske lige, zato će biti jako važno da napravi iskorak i pomogne Odžu i Zvezdi da napadnu titulu".

Prošle godine Budućnost je ogromnu razliku napravila trijumfom u prvoj finalnoj utakmici, posle čega je ceo posao završila u Podgorici. Sada se Plavi nadaju da bi scenario mogao da se ponovi, a Gurović opominje:
"Problem je što je program finala napravljen da su prve dve utakmice u petak i nedelju. Dakle, teško je da jedna ekipa može da odigra dve vrhunske utakmice u tako kratkom vremenskom periodu. Nije nemoguće, ali je teško. Prva utakmica jeste važna, jer se sa 1:0 mnogo lakše diše i Zvezdi bi ta pobeda dala veliki podsticaj i samopouzdanje, ali po meni je najvažnija druga utakmica. Jer, govorimo hipotetički, ako bi Zvezda dobila prvu, onda i drugu utakmicu, imala bi mogućnost da rasterećena ode u Podgoricu. Čak i kada bi Budućnost odgovorila s dve pobede, Zvezdi ostaje majstorica u Beogradu. Budućnost bi onda morala da dobije Zvezdu triput zaredom, što je po meni gotovo nemoguće".  

Da bi Crvena zvezda zaista i mogla da bude u prednosti u odnosu na takmaca, odnosno da ima veću šansu da sa 2:0 krene u Podgoricu, veliku ulogu imaće kondicioni trener Aleksandar Lukman.
"Neće tu biti važna taktička strana, jer je Milan Tomić iz tog aspekta odlično spremio tim, već faza oporavka posle polufinala i fizička priprema za finale. Tu će kondicioni trener morati da napravi odgovarajući program oporavka, koji će ujedno biti i priprema za Budućnost i odražavanje optimalnog nivoa. Iskreno verujem da Crvena zvezda može i u finalu da igra kao u trećoj utakmici polufinala, zato je ključ u pravom režimu treninga"

Piše: Nikola STOJKOVIĆ (nikolaS_sN)
Foto: Star Sport


tagovi

Milan Gurović

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara