Mario Hezonja i Džanan Musa (©Star Sport)
Mario Hezonja i Džanan Musa (©Star Sport)

Hezonja i Musa drže nivo pred četvrtfinale sa Partizanom, Dek podsetio koliko je važan za Real

Vreme čitanja: 4min | ned. 23.04.23. | 20:06

Veliku minutažu dobio i Entoni Rendolf koji hvata svoj ritam u završnici sezone, Mateo vodio računa da se rasporedi opterećenje

Nije lako u pretrpanom kalendaru evropske klupske košarke naći pravi balans između obaveza i odmora, ali Čus Mateo je uoči četvrtfinalne serije sa Partizan Mozzart Betom pokazao da je moguće u hodu balansirati između dva jako bitna faktora, a da rezultat ne trpi.

Gotovo 48 sati uoči starta plej-ofa, Real Madrid je lako izneo teško gostovanje Huventudu u Badaloni i slavio rezultatom 86:76 (30:18, 15:20, 26:19, 15:19). Blankosi su tako nastavili da vrše pritisak na Barselonu i Baskoniju, pa će do kraja ligaškog dela biti "mrtva trka" između ova tri kluba za vrh tabele koja garantuje prednost domaćeg terena do kraja sezone.

Izabrane vesti

Rezultat možda ne odaje utisak da je Real skoro pa rutinski odradio posao protiv jednog od dva španska učesnika polufinala Evrokupa, ali tako je. Gosti iz Madrida jedino su slabije odigrali drugu četvrtinu kada se po ko zna koji put na delu pokazalo koliko ova ekipa može da bude u problemu kada ga protivnik izbaci iz reketa. Iako je i poslednja četvrtina statistički pripala Huventudu, Real je napravio odličan posao jer je u nekoliko manjih serija napumpao razliku na 20 poena (85:65), posle čega je Čus Mateo rešio da digne nogu sa papučice sa gas i relaksira igrače koji su projektovani da iznesu najveće opterećenje predstojeće serije sa Parnim valjkom. To je Huventud iskoristio da zaostatak svede na dosta prihvatljivijih deset razlike, mada treba reći da su igrači Karlesa Durana pokazali kako može da se igra protiv jednog od najboljih evropskih klubova i sastava sa tolikom dubinom rostera. Pogotovo kroz kontrolu skokova, ali i neke defanzivne minijature koje su znale da uspore favorizovanog rivala.

Ono što će sve u Partizan Mozzart Betu i naravno navijače najviše zanimati jeste situacija u Realovom timu. Mateo je uoči gostovanja Huventudu imao na raspolaganju 15 igrača, sve osim Vensana Poarjea koji je imao operaciju slepog creva i Karlosa Alosena koji se više od godinu dana oporavlja od teške povrede kolena. U sastav se vratio Gabrijel Dek koji je propustio Barselonu i Đironu zbog preopterećenja zbog čega je stradao mišić gluteusa, a Argentinac je odmah podsetio koliko je važan igrač ne samo za rotaciju, već i za unutrašnju igru Reala, te odrađivanje najtežih poslova na krilu.

On je susret završio sa 13 poena, ali bez greške iz igre (6/6), uz četiri skoka i jednu asistenciju za indeks 18. Na terenu je, baš kao i Geršon Jabusele, Mario Hezonja i Entoni Rendolf proveo oko dvadesetak minuta što je bio maksimum na kojem je insistirao Mateo. Poput ekipe, samo je imao pad u drugoj četvrtini, ali je držao kontinuitet tokom preostala tri dela igre držao visok nivo.

Veliki i bitan momenat za Real je ozbiljnija minutaža za pomenutog Entonija Rendolfa. Podsetimo, on je bio izgubljen za Real još od prve utakmice prošlogidšnjeg finala ACB lige, kada je doživeo kidanje prednjeg ukrštenog ligamenta, a tek je poslednjih sedmica počeo da trenira sa ekipom i večeras dobio ozbiljne minute. Nije imao utakmicu za pamćenje, pošto je promašio sva četiri šuta iz igre, ali je pokupio osam skokova u svom reketu, što će Realu i te kako biti važno. A, ako Poarje ne bude bio u opticaju što je izgleda slučaj, Mateu će biti važno da ima još jednog igrača sa velikim iskustvom ovakvih utakmica na raspolaganju, bez obzira što je daleko od optimalne forme.

Pored Deka, visok nivo držao je tandem Hezonja – Musa koji je ubacio 36 od 86 poena ekipe. Hrvatskom asu prijao je mali odmor u sredu, večeras je brojao do 20 uz četiri trojke (4/6), na šta je uvezao tri skoka i dve asistencije, dok je reprezentativac Bosne i Hercegovine imao 16 poena uz 7/7 sa penala. Obojica su imali praktično ključne uloge u napadu tokom treće deonice koja je bila suštinski prelomna za ovaj susret. Takođe su svojim poenima dali ozbiljan ton utakmici koja je počela strašnom prvom četvrtinom Reala i rezultatom 30:18 na semaforu uz samo jednu trojku.

Poput Hezonje, protiv Đirone je odmarao i Adam Hanga, mada je on bio u opremi, ali na klupi sve vreme. Jako važna stvar za Real i Matea je 19 minuta Valtera Tavaresa, dakle ispod granice sezonskog proseka, kao i to da su Serhio Ljulj i Najdžel Vilijams Gos počeli da hvataju zalet jer se u onom derbiju sa Barsom, kao i nekim utakmicama Evrolige pokazalo koliko ekipa pati kada nema dovoljno opcija u kreaciji. Danas u sastavu nije bilo Serhija Rodrigeza, koga je Mateo odlučio da odmori.

Kod Huventuda 13 poena Andres Feliz imao je 13 poena, dok je bivši igrač Partizan Mozzart Beta Vladimir Brodzijanski dopisao 11 poena, uz dva skoka.

Real Madrid i Partizan Mozzart Bet odigraće prvu od dve utakmice u Vizink Centru već u utorak od 20.45. Drugi susret je dva dana kasnije u istom terminu.



tagovi

KK Real MadridMario HezonjaEntoni RendolfČus MateoDžanan Musa

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara