Košarkaška reprezentacija Belgije (©fiba.basketball)
Košarkaška reprezentacija Belgije (©fiba.basketball)

Holanđani dobro oznojili Belgijance pred nastavak kvalifikacija za Mundobasket

Vreme čitanja: 2min | sub. 25.06.22. | 21:12

Poslednji rival Srbije u prvoj fazi slavio u Ostendeu

Košarkašku reprezentaciju Srbije u narednim danima čekaju dva poslednja meča u okviru prve faze kvalifikacija za Svetsko prvenstvo. Najpre gostuju u Rigi selekciji Letonije (30. jun), potom 3. jula u Nišu dočekuju Belgiju. Selekcija koja je savladala Orlove u prvom duelu odigranom u Monsu večeras je slavila u prijateljskoj utakmici protiv Holandije - 73:71.

Belgijanci su se dobro pomučili da obore na pleća reprezentaciju koja u kvalifikacijama nema nijedan trijumf (0-3 kada se računa i meč sa Rusijom koja je suspendovana). Holanđani su bili ravnopravan rival tokom čitavog susreta u Ostendeu, ali su na kraju bili kratki za dva poena.

Izabrane vesti

Gost je vodio posle uvodnih 10 minuta sa 19:16. Usledila je rezultatska klackalica u nastavku, da bi Holandija serijom 9:4 zatvorila poluvreme i sačuvala višak iz prvog kvartala.

Imali su gosti i šest poena viška početkom treće deonice, ali je Belgija serijom 9:2 stigla do preokreta, svela rivala na svega 10 poena u pomenutom periodu i na poslednji odmor otišla sa četiri poena prednosti.

Bilo je neizvesno do samog kraja. Holanđani su kratko imali i prednost u odlučujućoj četvrtini, pa je bilo nerešeno u samoj završnici (69:69), ali je domaćin na kraju uspeo da slavi.

Manu Lekomt je sa 13 poena i pet asistencija predvodio pobednički sastav. Iskusni Žan Salumu je dodao 12, dok je Ismael Bako brojao do 11, uz sedam skokova. Kod Holandije daleko najbolji Janik Franke sa 22 poena.

Belgija je treća u Grupi A na dva kola do kraja kvalifikacija (2-2). Savladala je ubedljivo Slovačku u prvom kolu na strani (83:57), a onda potpuno iznenadila Srbiju u drugom kod kuće (73:69). Orlovi su na čelu grupe sa učinkom 3-1, dok tri pobede imaju i Letonci. Obe selekcije su obezbedile mesto u drugoj fazi, dok su Belgijanci na pragu toga da kao treći nastave borbu za Mundobasket.

Pre duela sa selekcijom Svetislava Pešića u Nišu, dočekaće 30. juna Slovačku. Očekuje se da kod kuće overe plasman u narednu fazu. Treba napomenuti da se rezultati prenose.


tagovi

košarkaška reprezentacija Belgijekošarkaška reprezentacija Holandije

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara