Jokić i Holmgren (©AFP)
Jokić i Holmgren (©AFP)

Holmgren da čuva Jokića? Ma dajte, ni bolji nisu uspeli! MVP radio ono njegovo sa pola gasa

Vreme čitanja: 4min | ned. 29.10.23. | 22:47

As iz Sombora nije ni ulazio u poslednjoj četvrtini, Vasilije Micić i Aleksej Pokuševski nisu uspeli da ostave trag

Odlučili su se dobri ljudi iz NBA lige da evropskoj i naročito široj košarkaškoj javnosti u Srbiji omogući da u ranom večernjem terminu pogleda okršaj Denvera i Oklahome, odnosno kako Nikola Jokić nastavlja surovu dominaciju sa pola gasa.

Američkim novinarima je uoči današnjeg meča fokus bio na potencijalnom duelu najboljeg košarkaša današnjice i nadolazeće sile Četa Holmgrena, ali se od početka videlo da tu nema nikakve priče o sudaru, već o apsolutnoj nadmoći jednog čoveka. Tamo gde je Oklahomin verovatno najveći grumen zlata sada, tu je šampion NBA lige prošao odavno. I to je prosto realnost.

Izabrane vesti

Denver je sa 33 razlike počistio Oklahomu u njenom dvorištu, na semaforu je stajalo konačnih 128:95 (34:23, 35:28, 28:24, 31:20), a Nikola Jokić nije ni ulazio u poslednjoj četvrtini. Ono što verovatno najviše zanima sve koji možda nisu pogledali meč – ne, Jokić nije ostvario tripl-dabl. Nije ni bilo potrebe, jer je tako lako upisao novi dabl-dabl, sada sa 28 poena uz impresivnih 75 odsto iz igre (12/16, 1/2 za tri) i 14 skokova, da se ni ne primeti da mu je nedostajalo pet asistencija da zaokruži novi dvocifren učinak u tri glavne statističke kategorije.

Možda je uvod teksta bio previše grub prema Holmgrenu, ali mladi dugajlija nema još ni iskustvo, ni kvalitet, ni snagu da se nosi sa somborskom stenčugom. Bilo je nekih zanimljivih poteza mlade nade Oklahome, ali ipak se brzo videlo ko je najbolji u ligi, pa i na svetu. Jokić je krenuo jako, sa devet poena, šest skokova i četiri asistencije u prvoj četvrtini, da bi do poluvremena već imao 22 poena, devet uhvaćenih i četiri podeljene lopte. Postigao je i koš uz zvuk sirene kojim je zaokružio još jedno savršeno poluvreme u novoj sezoni. Jednostavno je bio nezaustavljiv, a Denver je na pauzu otišao sa velikih 18 razlike u džepu (69:51).

Teško se može reći da je Oklahoma bila uopšte blizu bilo kakvog nadigravanja sa Denverom. U prvoj četvrtini da, delom i u nastavku, a onda je branilac titule ipak preuzeo stvari u svoje ruke i kada je priveo prvi deo utakmice u svoju korist, bilo je jasno u kojem smeru ide utakmica. Jokić se potrudio da pre izlaska iz igre na minut do kraja trećeg kvartala saigračima ostavi dobru zalihu poena, a bilo je preko 20, što je Majklu Melounu drastično olakšalo posao i omogućilo mu da pruži više minuta onima sa inače manjim rolama.

Svoje učešće u ovom susretu uzeli su još dvojica srpskih košarkaša – Vasilije Micić i Aleksej Pokuševski. Obojici je Mark Degnolt uručio po 14 minuta na parketu, ali oni nisu uspeli da ostave značajniji trag. Micić je ubacio dva poena, uz tri asistencije, dok je Pokuševski imao po jedan poen i skok.

Sve pohvale zaslužuje i Holmgren za borbu i to što je za nepunih 26 minuta imao 19 poena uz četiri skoka, ali nedostajala mu je ozbiljnija podrška saigrača. Šaj Gildžes Aleksander odigrao je katastrofalno loše u napadu, pogotovo kao realizator – sedam poena je ubacio, ali uz 2/16 iz igre! Dopisao je i sedam asistencija uz četiri skoka, ali daleko je to bilo ispod svih očekivanja. Holmgren je dugo igrao sam, jer kada pogledate listu strelaca videćete da su ga na polovini Denvera najviše pratili Džejlen Vilijams sa 13, Trej Man sa 12 i Lu Dort sa 10 poena... Opet, Jokić je imao Majkla Portera Džuniora da ubaci 20 poena (4/7 za tri) i bude na skok do dabl-dabla, pa Džamala Marija sa 19 poena i osam podeljenih lopti, Pejtona Votsona sa 17, Kristijana Brauna sa 13 poena te po sedam skokova i asistencija... Oklahoma je još zelena da bi se rvala sa šampionskim kalibrom.

NBA

Nedelja

Detroit - Čikago 118:102

/Kaningem 25 - Lavin 51/

Nju Orleans - Njujork 96:87

/Ingram 26 - Beret 18/

Vašington - Memfis 113:106

/Pul 27 - Bejn 26/

Klivlend - Indijana 113:125

/Mobli 33 - Halibarton 21/

Toronto - Filadelfija 107:114

/Barns 24 - Embid, Meksi 34/

Minesota - Majami 106:90

/Rid 25 - Hiro 22/

Finiks - Juta 126:104

/Durant 26 - Markanen 19/

Oklahoma - Denver 95:128

/Holmgren 19 - Jokić 28/



tagovi

Nikola JokićČet HolmgrenVasilije MicićAleksej PokuševskiDenver NagetsOklahoma Siti TanderNBA liga

Obaveštavaj me

NBA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara