Filip Petrušev i Nikola Gaćeša (©KSS)
Filip Petrušev i Nikola Gaćeša (©KSS)

Hrabra Vojvodina nije imala snage za novo iznenađenje, Mega u finalu

Vreme čitanja: 4min | sub. 13.02.21. | 20:27

Košarkaši Mege opravdali su ulogu favorita i izborili plasman u četvrto finale Kupa Radivoja Koraća

Uspeo je Miroslav Muta Nikolić da iznenadi FMP u četvrtfinalu, ali Vojvodina nije imala snage za još jedan podvig. Slabo prvo poluvreme koštalo je sastav iz Novog Sada. Mega je predvođena centarskim tandemom Petrušev-Simonović stekla veliku prednost, koju je i pored daleko bolje igre domaćina turnira u nastavku uspela da zadrži (82:75)

Mučila se Vojvodina u prvom poluvremenu, startna petorka nije pronalazila rešenja u napadu, pa je prednost Mege bila u konstantnom porastu. Sve se okrenulo po povratku sa odmor, zategla je Nikolićeva ekipa odbranu, razigrali su se Petar Rakićević i Stefan Savić, pa se razlika očas istopila. Ipak, zaliha koju su puleni Vlade Jovanovića stekli u prvih 20 minuta ispostavila se dovoljnom. U finišu je Mega odbila nalet silno motivisanog rivala i obezbedila plasman u finale, gde će se za Žućkovu levicu boriti sa boljim iz večitog derbija između Crvene zvezde i Partizana (21.00).

Izabrane vesti

Na poene Vojvodine posle ofanzivnih skokova na startu utakmice, odgovorio je Filip Petrušev trojkom i tako najavio još jednu sjajnu partiju. Usledila je serija Mege 9:0, na koju je sredinom deonice odgovorio Stefan Savić, prvom trojkom za Vošu na susretu. Nastavila je ipak prednost ekipe Vladimira Jovanovića da raste, pa je posle polaganja Malkoma Kazalona stekla i suficit od 11 poena. Držali su košarkaši abaligaša stvari pod kontrolom u nastavku deonice, pa su na odmor otišli sa 14 poena viška.

Rasla je prednost Mege iz minuta u minut, pa je sredinom kvartala imala i plus 17. Posle dvojke Momirova razlika je dostigla i 21 poen, Jovanovićeva ekipe je bila na dobrom putu da opravda ulogu favorita nakon 20 minuta košarke u dvorani Spens.

Odlično je igrala Mega u tranziciji, a utisak je da je najveći problem za Vojvodinu bilo izdanje startne petorke, koja je za poluvreme ubacila tek 10 poena. Da nije bilo raspoloženog Nikole Gaćeše sa klupe, Novosađani bi se verovatno već za poluvreme našli u bezizlaznoj situaciji.

Milenko Tepić i Stefan Savić (©KSS)Milenko Tepić i Stefan Savić (©KSS)

Uspeo je Miroslav Nikolić da probudi svoje pulene tokom pauze, Vojvodina je zaigrala daleko bolje u nastavku. Razigrao se i Petar Rakićević, Gaćeša i Marko Ljubičić su nastavili da pogađaju, pa je drugoplasirani tim KLS prepolovio zaostatak posle šest minuta igre u trećem kvartalu. Mega je za to vreme postigla svega tri poena. Stekli su stabilnost izabranici Vlade Jovanovića sa linije za slobodna bacanja, ali je usledio novi dobar odgovor Voše. Savić sa zvukom sirene šutira trojku, Cerovina pravi prekršaj, a košarkaš Vojvodine pogađa dva od tri slobodna bacanja, te sastav iz Novog Sada na poslednju pauzu odlazi sa vrlo dostižnih osam poena zaostatka.

Igralo se koš za koš u poslednjem periodu. Savić je novom trojkom približio svoju ekipu i na minus od sedam poena sredinom deonice. U ključnim trenucima je odgovornost preuzeo kapiten Mege. Milenko Tepić je vezao pet poena i vratio 10 poena prednosti svojoj ekipi. Nije se Voša predavala. Prišla je posle poena Rakićevića i na šest poena zaostatka, usledila je izgubljena lopta Mege. Sve je bilo otvoreno. Filip Petrušev je u ofanzivnom smislu zakočio u drugom poluvremenu, ali je u finišu još jednom pokazao zašto je najkorisniji igrač Jadranske lige ove sezone. Lupio je rampu Ljubičiću u jako bitnom trenutku, potom je Momirov ubacio trojku i Jovanovićeva ekipa je prodisala.

Nije ipak Voša dala mira protivniku. Nova izgubljena lopta Mege, posle novih poena Gaćeše ekipa iz Novog Sada stiže i do pet poena minusa na 38 sekundi do kraja. Skuči Smit potom pogađa dva penala, usledio je neprecizan šut Rakićevića za tri poena i postalo je jasno da će Mega u finale.

Marko Simonović je na kraju bio najefikasniji u pobedničkom sastavu sa 18 poena, pratio ga je večeras odlični Skuči Smit sa 17. Filip Petrušev je ubacio "samo" 14 poena, ali je imao i 13 skokova, kao i tri blokade, pa je bio i najkorisniji igrač ne meču (indeks 27). Milenko Tepić je dao neke jako važne poene, na kraju je brojao do 11.

Nikola Gaćeša je bio enigma za odbranu Mege, iskusni centar je proveo 36 minuta na parketu i za to vreme ubacio 22 poena. Stefan Savić je proradio u drugom poluvremenu, pa je meč okončao sa 18 poena. Pratili su ih Ljubičić sa 12, dok je Petar Rakićević posle očajnog prvog poluvremena u drugom ubacio 11 poena.

KUP RADIVOJA KORAĆA

ČETVRTFINALE

Četvrtak

Mega - Mladost Zemun 93:69

/Petrušev 22 - Igbanu 15/

FMP - Vojvodina 67:73

/Đorđević 17 - Beslać 19/

Partizan - Borac Čačak 76:72

/Mika 15 - Džons 14/

Crvena zvezda - SPD Radnički 108:47

/Lazić 17 - Dumić 19/

POLUFINALE

Subota

Mega - Vojvodina 82:75

/Simonović 18 - Gaćeša 22/

21.00: (2,55) Partizan (14,5) Crvena zvezda (1,70)

FINALE

Nedelja, 21.00


tagovi

Kup Radivoja Koraća 2021.Filip PetruševKK VojvodinaKK Mega

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara