""
""

Hram košarke, osam timova i jedan cilj - Žućkova levica!

Vreme čitanja: 4min | čet. 06.02.14. | 11:23

Prvi meč odigraće Crvena zvezda i Borac MOZZART Sport, dok se u drugom, i poslednjem meču dana sastaju Radnički Kragujevac i OKK Beograd

Vreme borbe za prvi trofej u izuzetno dugačkoj i napornoj košarkaškoj sezoni počinje. Kup Radivoja Koraća, koji je pre gotovo 365 dana oskrnavljen nemilim scenama u Kragujevcu, će se ove godine igrati u periodu od 6. do 9. februara u beogradskom hramu košarke - dvorani Pionir.

Kao što već znate, osam ekipa će se boriti za trofej Žućkove levice - tačnije po četiri iz ABA lige i Košarkaške lige Srbije - Crvena zvezda, koja brani trofej osvojen 2013. godine, Partizan, Radnički Kragujevac, Mega Vizura, Borac MOZZART Sport, OKK Beograd, FMP i Kosjerić.

Izabrane vesti

Svi ovi timovi u predstojeće takmičenje ulaze sa različitim ambicijama i jednom željom - da se dokopaju trofeja koji nosi ime jednog od najvećih i najboljih košarkaša ikada viđenog na ovim prostorima. 

Kao favorit za osvajanje pehara označena je Crvena zvezda, koja trenutno igra u najboljoj formi od svih pomenutih ekipa. I upravo će branilac trofeja, koji je ovo takmičenje osvajao još i 1971, 1973, 1975, 2004, 2006. godine, odigrati prvi meč i to protiv Borca MOZZART Sport. 

Iako svi očekuju da će se crveno-beli lagano prošetati do finala, trener Dejan Radonjić poziva na oprez, posebno iz razloga što će timovi iz KLS pokušati da se pokažu u najboljem svetlu protiv najjačih, što može doneti i neka neočekivana iznenađenja.
"Borac igra jako dobro u domaćoj ligi, u pitanju je tim koji zaslužuje respekt. Ambicije Crvene zvezde su najviše i mi ćemo kvalitet koji posedujemo na papiru morati da prebacimo na parket. Jasno je da su ekipe iz ABA lige jače od timova koji nastupaju u domaćem prvenstvu. Ali, Kup je specifično takmičenje, u kojem je sve moguće i gde timski duh i zalaganje na terenu mogu da donesu rezultat", rekao je Radonjić

O samim kvalitetima ekipe Borca crnogorski strateg je dodao:
"U pitanju je mlada ekipa koja dobro igra, koja će sigurno dati sve od sebe da se što bolje pokaže protiv nas".

Tim sa Malog Kalemegdana u takmičenje ulazi bez svežih pojačanja, ali u najjačem mogućem sastavu u ovom trenutku. 

Crvena zvezda i Borac su se u istoriji nacionalnog kupa do sada sastali četiri puta. Čačanski klub je prvu i jedinu pobedu nad Beograđanima ostvario u prvoj sezoni igranja Kupa, dakle davne 1959. godine. Igrala se tada osmina finala, a rezultat je bio 80:64. Ipak, u naredna tri meča slavili su crveno-beli, a prvi put u sezoni 1972/1973, takođe u osmini finala. Rezultat je tada bio 89:86. Naredni susret ova dva kluba viđen je takođe u osmini finala, u sezoni 1995/96, kada su crveno-beli ubedljivo slavili sa 92:73. Poslednji put u Kupu crveno-beli su sa Čačanima odmerili snage u sezoni 2007/08, ali ovog puta u četvrtfinalu. Zvezda je tada pobedila rezultatom 79:54.

Trener ekipe Borac MOZZART Sport Raško Bojić je na konferenciji pred početak Kupa istakao da će se njegov tim truditi da "što skuplje proda kožu".
"Posle pet godina ponovo smo na završnom turniru kupa. Tada smo u Nišu, u egal završnici, poraženi od Hemofarma. Žreb nam nije naklonjen, ali cilj je da ostavimo dobar utisak i da se na dostojan način prikažemo beogradskoj publici. Moramo da odigramo maksimalno motivisano i borbeno, na gornjoj granici mogućnosti, kako bismo u pojedinim fazama utakmice bili ravnopravan rival", ističe Bojić. 

Ekipa iz Čačka trenutno beleži vrlo dobre rezultate ove sezone - osvojena je prva faza Kupa, a u KLS trenutno deli drugu poziciju sa Crnokosom uz skor 12:6, uz jednu pobedu manje od FMP.

Susret između Zvezde i Borca zakazan je za 18.30 časova.

Drugi četvrtfinalni par čine Radnički i OKK Beograd. Pobednik ovog susreta sastaće se sa boljim iz duela crveno-belih i čačanskog kluba. 

Posle nešto lošijeg početka sezone u ABA ligi, ekipa Radničkog želi produženi vikend u Beogradu. Ipak, na putu sastava Miroslava Nikolića trenutno stoje popularni Klonferi koji ciljaju šok i eliminaciju favorizovanog rivala. Ovo je već treći put da se Radnički i OKK Beograd sastaju u prvom krugu Kupa Koraća. Šumadinci su ostvarili dve pobede, 2010. i 2011. godine, kada je rezultat bio 80:65, odnosno 82:80.
"Mi smo favoriti u toj utakmici. Sve osim pobede Radničkog bilo bi iznenađenje. U meč moramo da uđemo koncentrisano i od početka motivisani - da pobedimo. Ako nije baš i gledao našu utakmcu, trener Stepandić je čuo o susretu sa Mađarima. Sigurno je da će pokušati da napravi nešto kako bi nas iznenadio kao Solnok. Bićemo obazrivi. Pripremamo se za OKK kao da je Partizan ili Zvezda. To je utakmica bez koje ne možemo da idemo dalje, ovo je nokaut-takmičenje. Za takve ekipe ovo su najlakše utakmice, oni nemaju šta da izgube. Nadam se da ćemo svi to shvatiti krajnje ozbiljno i da ćemo uraditi dobar posao", rekao je iskusni Marko Marinović. 

U ekipi OKK Beograda svesni su da je još jedno učešće na završnici Kupa veliki uspeh, a svaki sledeći korak biće dodatni bonus za tim Milovana Stepandića.
"Ovo je utakmica koju bi mogao da odluči nečiji dobar dan na parketu, obzirom da se igra samo jedan meč. Naravno, mi smo apsolutno svesni da je Radnički favorit. Jako cenimo našeg protivnika i sigurno je da, ko god da nam je pao, bio bi jako težak rival za nas. Ali, mi se sigurno nećemo predati unapred i daćemo sve od sebe da napravimo čudo", poručio je Vuk Malidžan, jedan od najboljih igrača Klonfera. 

Susret je zakazan za 21 čas.

KUP RADIVOJA KORAĆA - ČETVRTFINALE

Četvrtak:

18.30 Crvena zvezda - Borac MOZZART Sport
21.00 Radnički Kragujevac - OKK Beograd

Petak:

18.30 Partizan - FMP
21.00 Mega Vizura - Crnokosa

(FOTO: MN Press)


tagovi

Kup Radivoja KoraćaSrbijaFK Crvena zvezdaBorac MOZZARTsport

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara