Tejtum ispred Janisa (© AFP)
Tejtum ispred Janisa (© AFP)

Igraće se sedma! Boston je i ovo preživeo, spektakularan okršaj Tejtuma i Janisa (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | sub. 14.05.22. | 05:40

Čak deset trojki više napravilo razliku u korist Seltiksa – 108:95

Živ je Boston, odbija da se preda. Triput je gubio, triput se vraćao. Izborio je majstoricu u polufinalu Istočne konferencije NBA lige i dokazao da se u seriji sa Milvokijem igra spektakularna košarka. Aktuelni prvak je imao meč loptu za plasman među četiri najbolja tima, uživao je i snažnu podršku navijača u Fiserv forumu, dominantnog Janisa Adetukomba, ali su se Seltiksi oslonili na Džejsona Tejtuma i došli do sedme utakmice – 108:95.

Tejtum je naterao gledaoce širom planete da netremice posmatraju njegovu rolu. Možda svekupno nije bolji košarkaš od Janisa, ali je čudesan kad je priteran uza zid. Opet je ponudio najbolju verziju sebe i ostavio Boston u igri. Njegovih 46 poena dobijaju na značaju ako se pogleda da ih je većinu postigao u trenucima kad je Milovki vodio (na početku) ili pretio da se vrati (tokom drugog poluvremena).

Izabrane vesti

Tih Tejtumovih 46 poena stiglo je iz 32 pokušaja iz igre (17 pogodaka, 52 odsto), a vrede i te kako ako se zna kako je pucao trojke. Ubacio ih je čak sedam! Primera radi, na minule dve svega pet. I to je možda bio detalj koji je presdio, jer je Tejtum pokrenuo i ostatak Bostonovog tima da puca van linije 7,24. Pet je pogodio Markus Smart, četiri Džejlen Braun, dodao je jednu i Derik Vajt, a 17 dalekometnih hitaca je daleko više od Milvokijevih svega sedam. Džru Holidej je baš forsirao, međutim, nije ga išlo (tri od deset) i mahom zbog toga Boston je slavio.

Tejtum ne bi mogao sam da pobedi. Imao je sjajne saradnike. Najpre u liku Markusa Smarta, koji je u startu stavio do znanja Baksima kako će Boston da igra. Ubacio je četiri trojke u prvoj četvrtini i uticao da gosti vode dva razlike. Kao da su želeli publici u Viskonsinu da pokažu kako ne odustaju. Slično važi i za Džajlena Brauna, pošto je ubacio 22 poena i odbiao nalete Milvokija. Jedini još kakav-takav doprinos dao je Derik Vajt, sa devet poena, ali učinak udarnog trilinga Tjetum-Smart-Braun89 od ukupno 105 poena – najbolje ilustruje snagu Bostona.

Na suprotnoj strani, naravno, Janis Adetukompo. Brojao je grčki reprezentativac do 44, na fantastičan način otvorio susret (15 poena u prvih sedam i po minuta, bez promašaja u tom delu), inicirao seriju domaćina 15:4 kojom se vratio posle početnog minusa (4:15), ali koliko god bio izvanredan na početku, toliko je bio loš na startu drugog poluvremena.

U prvih šest minuta nastavka Janisa nije ubacio ništa, „javio“ se tek šest minuta i tri sekunde pre kraja te deonice, kad je Boston već stekao opipljivu prednost. Imao je još jedan juriš, atraktivno zakucavanje koje je navijače diglo na noge, prišao je Milvoki na samo četiri poena minusa (83:87), te iako su Džru Holidej (17) i Pet Konington (14) nešto pogađali, Baksi su propustili šansu da odu u finale Istoka.

Tražiće je u nedelju, ali u Bostonu. Daleko teža varijanta.



tagovi

Džejson TejtumJanis AdetokunboJanis AntentokounmpoBoston SeltiksMilvoki BaksNBA ligaplej-of NBA lige

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara