Foto: AFP
Foto: AFP

"Imam novca da kupim nakit, troje kola, privatni avion... Ali šta će mi to"

Vreme čitanja: 2min | sre. 24.03.21. | 11:29

Bek Uniksa otvoreno o životnim prioritetima

Poput većine utakmica ove sezone, Ajzeja Kanon je i protiv Lokomotive u prvoj epizodi četvrtfinalne serije Evrokupa, izneo značajan teret u pobedi (94:88) kojom se Uniks primakao na korak od polufinala i eventualno još dva do finala i Evrolige. Postao je miljenik simpatizera tima iz Kazanja. Ali, ne samo zbog igračkih performansi koje su ga preko fakultetske klupe Mari Stejta, NBA i Razvojne lige, pa kratkotrajnog izleta u kinesku profesionalnu košarku dovele u glavni grad ruske republike Tatarstan. Za razliku od ne baš malog broja internacionalaca koji na domaće igrače gledaju s visine, bar prema tamošnjim medijima, momak iz Bilusija, ima drugačija shvatanja. Ne potcenjuje evropsku košarku.

Izabrane vesti

"VTB liga i evropski stil su definitivno posebni. Ja bih to nazvao pametnom košarkom. Morate više da razmišljate o tome i stalno da učite, stvarate novi pogled na igru. Nije bitan samo fizički pristup, već i razumevanje košarke. U Kini je košarka više predstava, navijači žele da vide koliko poena možete da postignete u jednoj utakmici, a ovde (u Evropi) govorimo o timu, tumačenju određenih situacija, poznavanju igre. U NBA sve zavisi od vaših linih sposobnosti: pojedinačne akcije, šutevi, izolacija. Ali ako želite da razumete igru, da biste je upoznali, apsolutno morate da gledate evropsku košarku", rekao je za ruski Sport Kanon koji nije kao najveće zvezde zaradio desetine i stotine milione dolara u NBA.

Petak, 18.00: (5,50) Himki (20,0) Zenit (1,17)

Ali njegova primanja su (bila) daleko iznad prosečnog građanina SAD i Evrope. Ipak, kako kaže, život ga je naučio da na sve to gleda iz drugačijeg ugla, na šta je, priznaje uticao, uragan Katrina koji je 2005. godine poharao američku obalu Meksičkog zaliva na kojoj leži i njegov rodni grad.

"Tada sam imao sam 14 godina. Nisam znao mnogo o svetu, osim druženja sa prijateljima. Zamislite samo kako su mi se u tom trentutku ubrzano vrtele slike mog kratkog života. Morao sam da odrastem ranije. Naša porodica je izgubila sve. Mesec dana smo bili beskućnici. Svo to iskustvo je promenilo život cele moje porodice, ali i pokazalo mi da ne možete sve da gledate sa materijalne strane, jer sve što imate može da nestane u trenutku."

Četvrtak, 16.00: (2,30) Astana (14,5) Zielona Gora (1,70)

Kanon dodaje da ga od tada drugačije vrednuje život.

"Životni prioriteti su se promenili. Neke stvari za koje neki misle da su važne, zapravo nisu. Sve materijalno možete ponovo da steknete, ali nikada ne možete da vratite život. Počeo sam da shvatam šta je zaista važno: ljudi, iskustvo. U karijeri sam zaradio novac, ali ga ne trošim na nakit ili automobile. Ne trebaju mi tri automobila i privatni avioni. Naravno, mogu da kupim sve to, ali me neće obradovati. Bolje provesti vreme sa porodicom i prijateljima, otići na putovanje sa njima, pomoći zajednici, rodnom gradu..." otvorio je dušu Kanon.


tagovi

NBA ligaAjzeja KanonUNIKSEvrokup

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara