"Sonja Petrović"
"Sonja Petrović"

Inspirativna životna priča srpske heroine Sonje Petrović: Košarkaški džanki koji pobeđuje umom!

Vreme čitanja: 3min | pon. 29.06.15. | 07:51

Jednu od junakinja finala Evropskog prvenstva u Mađarskoj i Rumuniji život nije milovao, sa 23 godine umalo se predala, ali je na kraju uspela da se izdigne iznad teške situacije

Sonja PetrovićDaleko od toga da je nepoznata u svetu košarke. Ali ženska košarka je nažalost samo sporadično tema dana. I baš zato se šira javnost iznenadila kada je na Evropskom prvenstvu u Mađarskoj i Rumunije konačno nešto bolje upoznala Sonju Petrović. Na društvenim mrežama duhovito su komentarisali: igra kao ženski Toni Kukoč. A ko je u stvari Sonja? Nekada velika nada svetske košarke, koja je zbog povreda umalo batalila sve i već sa 23 godine otišla u penziju.

Petrovićeva je naime 2007. proglašena za najbolju mladu igračicu Evrope. Još godinu ranije napustila je Crvenu zvezdu iako joj je to KSS branio jer joj tada još nije bilo 17. Uticaj Barselone u evropskoj košarci i vanserijski talenat Sonje je ipak učinio svoje - Fiba je napravila presedan i dozvolila joj da se preseli u Kataloniju. Posle triple krune sa francuskim Buržom usledio je i poziv evropskog prvaka - moskovskog Spartaka. Već tada je Petrovićeva za pasom imala zlata sa dva U18 evropska prvenstva, bronzu sa U19 šampionata planete... Svet joj je bio pod nogama. Ali telo to nije moglo da izdrži.

Izabrane vesti

Baš iz tog razloga tek ove sezone je okončana šestogodišnja agonija Petrovićeve, koja je poslednji put za reprezentaciju igrala 2009. Nekoliko puta je pokušavala da se vrati u nacionalni tim. Telo je odbijalo.

Kako je svojevremeno govorila u intervjuu za dnevni list Sport...
"Više ne mogu. Odradiću ugovore sa Spartakom i Čikagom i završavam karijeru. Nažalost, sa 23 godine sam maltene invalid. Sa utakmica sam šest puta kući dolazila na štakama... Dve operacije kolena, lomovi, istegnuća, ušivanja lica... Sve bih to savladala, ali stanje hrskavice u kolenima jasno govori šta je sa mnom rađeno u periodu mog rasta (kad joj je bilo tek 16 godina, prim. aut.)".

Srećom po Sonju, ali i srpsku košarku - izdržala je. Uostalom, košarka je u njenom DNK. Valjda je to nasledila od oca, čuvenog košarkaškog sudije Radeta Petrovića, nekada i generalnog sekretara KS Jugoslavije, koga je uvek stavljala u prvi plan. Ljubav prema igri pod obručima usađena joj je od ranih nogu.
"Košarkaški sam džanki. I kada sam bila mala, uvek mi je Dejan Bodiroga bio idol, zbog ponašanja na terenu i van njega. Malo je pričao i malo privlačio pažnju, ali kada je bilo najpotrebnije uvek je bio najbolji", govorila je Petrovićeva za Blic pre manje od 20 dana.Medalje redovne još od juniorskih dana - Sonja treća sleva

Tačno toliko bilo joj je potrebno da sa sagračicama iz srpskog nacionalnog tima pokori Stari kontinent. Ostvarenje sna za devojku koja je već sa 19 godina imala skoro 100 odigranih utakmica za reprezentativne selekcije.
"U mojoj familiji srpstvo je na prvom mestu", pričala je za Glas javnosti

U istom intervjuu otkrila je da i da je moto kojim se vodi kroz život ono toliko rabljeno "Što te ne ubije, čini te jačim". Mnogi olako izbacuju te reči. U slučaju Sonje Petrović ta filozofija je prikazana na delu, a ne na rečima.

Sonja Petrović je rođena 18. februara 1989. u Beogradu, bila je vukovac i đak generacije, student FON-a (izvinjavamo se, ali nismo sigurni je li diplomirala, bila je na pravom putu), prve košarkaške korake učila je u Čukaričkom, sada igra za praški USK, ali ponosno ističe da je Crvena zvezda njen klub, a da ju je košarka naučila već pomenutom borbenom pristupu životnim izazovima.
"Košarka je brza igra, bez ponavljanja, odluke se donose u trenutku, na malom prostoru, pravila su komplikovana, obuka igrača dugotrajna i zato smatram da veoma razvija inteligenciju. Što god na treningu teže vežbam na utakmici ću se teže predati. Što u životu predanije i napornije radim teže ću biti u gubitničkoj situaciji. Ugled, reputacija, uspeh zavisi mnogo od impresija koje ostavljamo na osobe u okruženju", inteligentno je konstatovala u velikom intervjuu za Politiku još 2013. kada su povrede i dalje pretile da joj prerano okončaju sportsku karijeru.

Njeni životni uspesi zaista su inspiracija. A neuspesi?
"Neuspeh je samo jedna stepenica na putu ka uspehu i zato nakon trenutnog bola, tuge, žala… odmah treba da sledi rad, rad i rad. Takođe bez hrabrosti da se ide na pobedu, znajte da ste već izgubili".

Sonja, ti si naš idol!

(FOTO: MN Press, Star Sport)


tagovi

ženska košarkaška reprezentacija SrbijeSonja PetrovićKSS

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara