INTERVJU – Darko Planinić: Evroliga je naša mala NBA, a ABA nam daje mnogo!

Vreme čitanja: 6min | ned. 02.10.22. | 12:30

Hrvatski centar se dotakao mnogi aktuelnih tema u razgovoru za Mozzart Sport

(Od dopisnika Mozzart Sporta iz Skoplja)

Najpoznatije balkansko ime na terenu u Skoplju na kvalifikacionom turniru za FIBA Ligu šampiona bio je Darko Planinić. Hrvatski centar sa svojim Voluntari nije uspeo da se plasira u grupnu fazu i igraće u FIBA Evropa Kupu. Nakon događaja, u intervjuu za Mozzart Sport, razgovarao je o nekoliko tema i aktuelnostima iz košarkaške sfere.

Izabrane vesti

Na početku razgovora, koji je protekao sasvim prijatno, Planinić je ispričao nešto o rumunskoj košarci. Hrvatski centar kaže da liga napreduje iz sezone u sezonu i da Voluntari ove sezone očekuju još uspeha, a to je borba za što bolje pozicije na tabeli.

„Rumunska košarka raste i napreduje iz godine u godinu, Voluntari je jedan od klubova koji iz sezone u sezonu ima veće ciljeve. Klub je prošle sezone osvojio Kup, ove sezone je sastavljena dobra ekipa i svi se nadamo nekom od domaćih trofeja. Žao nam je što nismo ušli u Ligu šampiona, svaki poraz je za nas veliko razočarenje, ali Tofašovoj ekipi moramo čestitati na nastupu jer su imali bolji dan. Sada idemo ka FIBA Evropa Kupu i idemo napred sa našim evropskim ambicijama“, kaže Hrvat.

U redovima rumunskog kluba Planinić sarađuje sa srpskim trenerom Sašom Ocokolićem. O njemu ima samo reči hvale.

„Upravo sam upoznao Sašu Ocokoljića. Imam odlično mišljenje o njemu, iz dosadašnje saradnje se pokazalo da je dobar čovek i trener. Nemam šta da izdvajam za njega, karijera koju ima iza sebe govori sama za sebe. Poslednjih godina ima trofeja i to je dovoljan pokazatelj“, rekao nam je Planinić

Hrvat je prethodno igrao i za rumunski Kluž sa kojim je osvojio Kup Rumunije. U finalu protiv Oradee bio je glavni sa 17 poena uz još šest skokova. U klubu je radio zajedno sa legendarnim trenerom Duškom Vujoševićem.

„Kada sam prvi put bio u Klužu, bilo je nekoliko klubova koji su pravili timove, ali sada je drugačije. Pored našeg kluba, imamo i imena kao Oradea, Dinamo Bukurešt, Rapid, ekipe sa dobrim sastavima, tu je i Ploešti. Verujem da će Rumunija ove sezone videti prilično konkurentnu košarku. O Dušku Vujoševiću, njegovoj karijeri i tragu koji je ostavio u košarci govore o tome kakav je on čovek. Bila mi je čast biti sa njim godinu dana u Klužu. Reč je o velikom treneru i velikom čoveku. Bilo je zadovoljstvo raditi sa njim.“

Najveći izazov u Planinićevoj karijeri bio je prelazak u Makabi iz Tel Aviva 2012. godine, gde je otišao kao najefikasniji igrač ABA lige. Kaže da je u Izraelu košarka nacionalni ponos, a ekipa iz Tel Aviva je fenomenalna.

Deset dugih godina je prošlo od mog angažmana u Makabiju, bila je to moja prva godina u inostranstvu. Bilo mi je malo teško na početku, jer sam došao u Izrael, velika košarkaška zemlja, tamo je ovaj sport svima prvi. Utisak koji imam o Izraelu i Makabiju je da ovaj klub uvek zna šta hoće. I uvek želi više. Ambicije su na najvišem mogućem nivou. To zahteva i klub, jer je reč o velikom košarkaškom imenu. Neke godine u proteklom periodu bile su uspešnije, neke manje, ali Makabi je svakako bio i ostao ponos Izraela“.

Tada ga je trenirao Dejvid Blat, koji je kasnije otišao u Klivlend u NBA ligi.

„Imao sam sreću da radim sa Dejvidom Blatom u tom klubu. Kasnije je otišao u NBA, moram da kažem da sam mnogo naučio od njega kao košarkaša. Bila mi je čast raditi sa njim. I ne samo Blata, nego moram da ga pohvalim i javno da se zahvalim svakoj osobi koja mi je pomogla na mom košarkaškom putu. Zahvalan sam za sve stvari. Bez njih, svih tih ljudi koje sam upoznao u poslednjih dvadeset godina, ne bih bio ovo što sam sada“.

Dvometraš iza sebe ima nastupe u ABA ligi, osim za Široki Brijeg, igrao je i za timove kao što su Cibona, Budućnost i Zadar. Njegov stav o ligi je da je veoma korisna za naš region, a za hrvatske klubove kaže da iako su u velikoj krizi, dobrim radom mogu da izađu iz problema.

ABA liga je svake godine sve jača. Pogotovo ove godine, gde imamo jake Crvenu zvezdu i Partizan, dva kluba koja će igrati u Evroligi. Tu su i Cedevita Olimpija, Budućnost, i ostali klubovi se ističu svaki put kada igraju kod kuće. Kakav će biti epilog, teško je unapred komentarisati, ali uzbudljivi mečevi su zagarantovani. Ova liga je pomogla mnogim igračima, pa i meni, dok sam bio član Širokog Brijega. Što se tiče hrvatskih klubova i košarke, Cibona je u finansijskim problemima, tako je i u Zadru, u Splitu je situacija vruće-hladno, zato su i rezultati u padu. Žao mi je što je to tako, ali svi moraju da krenu iz početka, da rade sa mladim igračima, jer samo oni mogu za par godina da dovedu klubove do boljih rezultata. To je jedini pravi način, pogotovo u ovo vreme kada se teško dolazi do novca“.

Bivši hrvatski reprezentativac igrao je i Evroligu sa Makabijem iz Tel Aviva. On je naziva „naša mala NBA“ gde svako može da pobedi svakoga.

Evroliga, posebno poslednjih godina, je priča za sebe. To je naša mala NBA. Igra se vrhunska košarka. Sve ekipe su jednake, svako može da bude šampion. Dokazano je u proteklih nekoliko sezona, bilo je mnogo timova koji su bili iznenađenja na F4 turnirima. Kvalitet je odličan, pogledajte samo Barselonu, Real Madrid, Efes, Fener, Milano...“

Hrvatska se na prošlom Evropskom prvenstvu plasirala u osminu finala. Bila je to prepreka do koje je reprezentacija stigla na prethodna dva kontinentalna okupljanja, 2015. „kockasti” su izgubili od Češke, dve godine kasnije bolja je bila Rusija, a na poslednjem Evropskom prvenstvu 2022. Hrvatska je eliminisana od Finske.

Osmina finala za Hrvatsku poslednjih godina izgleda kao granica koja se ne može preći. Rezultati nisu onakvi kakvi smo se svi nadali, pre nam se desili Češku i Rusiju, sada Finsku sa neverovatnim Markanenom. Nismo najbolji u ovom trenutku koliko se očekuje. Hrvatska mora i može bolje, znam to, posebno sa NBA igračima i onima koji igraju u Evropi, koji mogu da naprave veliku razliku na terenu. Morate verovati u igrače, ali uporedo i ulagati u mlade generacije“

Pobednik poslednjeg Evrobasketa je Španija. Planinić poznaje ovu zemlju jer je ranije igrao za Gran Kanariju i Baskoniju. Kao glavni ključ uspeha vidi trenera Skariola, ali priznaje da je titula bila veliko iznenađenje.

Španija je još jednom pokazala da je sjajna reprezentacija. Svi su je smatrali autsajderom, ali opet je ta selekcija izvukla maksimum iz sebe i pokazala veličinu. Skariolo, koji je godinama vodio tim, fenomenalno je postavio ekipu i izvukao je maksimum iz ovog tima. Da budem iskren, iz mog ugla, nisam očekivao da će Španija iznenaditi tako, pogotovo jer nije bilo velikih zvezda poput braće Gasol, Ljulja, Rodrigeza, Navara i drugih. U ovom sastavu bilo je mnoštvo mladih novajlija, a Španci su pored Grčke, Nemačke, Francuske, Slovenije, Srbije pokazali neverovatan košarkaški kvalitet i postali evropski prvaci“.

Slovenija i Srbija sa Balkana bile su među favoritima za medalju, ali nisu uspele do to. Uprkos neuspehu na Evropskom prvenstvu, Planinić veruje da ove dve reprezentacije imaju dobru budućnost.

„Imaćeš lošu utakmicu i sport je takav, ispadaš. I Slovenija i Srbija imaju odlične timove za medalje. Ali jedan loš dan može sve pokvariti i uništiti sve vaše planove. Jedan gubitak u tim nokaut rundama te šalje kući. Ali to je upravo sport, danas si tu, sutra te nema, pa radis na sebi. Verujem u bolje rezultate balkanskih selekcija u narednom periodu jer postoji košarkaški kvalitet i to se vidi. Ali svi moramo da se oznojimo za njih i da dobro radimo“, završio je Planinić razgovor za Mozzart Sport.

Piše: Martin TANASKOVSKI


tagovi

Darko PlaninićEvroligaABA liga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara