Cedevita u neizvesnoj završnici iznenadila Megu

Vreme čitanja: 2min | sub. 22.02.20. | 15:25

Obe ekipe imaju po pobedu i poraz posle dva odigrana kola, pa će se u nedelju odlučivati o finalisti kvalifikacionog turnira

Kvalitetnu košarku i neizvesnu završnicu priredili su nam Mega i Cedevita Olimpija na kvalifikacionom turniru juniorske Evrolige u Beogradu. Regionalni derbi posle velike borbe okončan je pobedom ljubljanske ekipe rezultatom 86:83, te se tako situacija u grupi B zakomplikovala pred sutrašnje poslednje kolo. Cedevita Olimpija sastaće se sa Arkom (18.00), dok će Mega igrati protiv Pariza (20.00).

Malobrojna publika u dvorani FMP u Železniku mogla je da vidi mlade nade koje bi u budućnosti trebalo da imaju važne uloge u timova iz ABA lige, ali i iz evropske košarke. Juniori Mege i Cedevita Olimpije - momci rođeni 2002. i kasnije - odigrali su jednu od najboljih utakmica na ovogodišnjem kvalifikacionom turniru u Beogradu, a slovenačka ekipa je ipak odnela pobedu. 

Izabrane vesti

Posle ovog trijumfa Cedevite oba kluba imaju po pobedu i poraz, pa će se u poslednjem kolu odlučivati o prvoplasiranoj ekipi u grupi B, koja će izboriti plasman u finale kvalifikacionog turnira. Podsetimo, samo pobednik turnira ide u Keln na završni turnir juniorske Evrolige (22 - 24. maj).

Ni Megi ni Cedeviti neće biti lako da se izbore za prvu poziciju, s obzirom da Pariz, koji je na ovaj turnir došao u prilično jakom sastavu, ima već dve pobede. Mega je prošle godine osvojila kvalifikacioni turnir u Beogradu, što joj je obezbedilo učešće na završnom turniru juniorske Evrolige, gde je stigla do finala u kojem je poražena od Real Madrida.

Što se tiče utakmice u Železniku, slovenačka ekipa je u većem delu meča kontrolisala rezultat, a tokom prvog poluvremena sastav Boruta Fijavža stigao je do dvocifrene prednosti. Uspela je Mega da uhvati priključak sredinom treće čevrtine, da bi Petar Kovačević poenima sa linije slobodnih bacanja na kratko preokrenuo rezultat u korist beogradskog tima početkom poslednje deonice.

Vrlo važnu trojku za Cedevita Olimpiju pogodio je Alen Malovčić dva i po minuta pre kraja susreta, što je njegovoj ekipi donelo šest poena prednosti. Mladi reprezentativac Slovenije pogodio je oba slobodna bacanja pet sekundi pre kraja, čime je rešio pitanje pobednika.

Malovčić je najbolji igrač Cedevita Olimpije i već je skrenuo pažnju brojnih evropskih skauta. Reč je o igraču koji može da pokrije nekoliko pozicija, a izabranici Dragoljuba Avramovića za njega nisu imali rešenje. Postigao je 24 poena i pokupio šest skokova, a uz to je obavio veliki posao u odbrani. Pažnju je privukao i Matej Bošnjak sa 11 poena i devet skokova. Centar koji se često izvlači na visoki post, te odatle kreira i otvara pozicije saigračima.   

Megu su standardno predvodili Luka Paunović i Mihailo Mušikić. Paunović je upisao 21 poen, osam skokova, po četiri asistencije i ukradene lopte, dok je Mušikić - igrač koga odlikuje visoka košarkaška inteligencija uz dobar pregled igre - ubacio 15 poena i uhvatio sedam skokova.


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara