Svetislav Pešić i Dragan Tarlać (©Star Sport)
Svetislav Pešić i Dragan Tarlać (©Star Sport)

INTERVJU - Pešić i Tarlać: Imamo bazu koja će doneti rezultat; Sa večitima da nađemo pravo rešenje za februar

Vreme čitanja: 13min | sre. 11.01.23. | 08:28

Selektor i direktor košarkaške reprezentacije Srbije u prazničnom intervjuu sumirali 2022. godinu, kao i skoro 16 meseci rada u Savezu. Govorili su i o februarskim kvalifikacijama, statusu evroligaških igrača, te tandema iz CSKA, planiranim razgovorima sa čelnicima srpskih klubova...

Nije lako u sat vremena razgovora reći sve što se košarkaškoj reprezentaciji Srbije dogodilo u godini za nama i uz to najaviti ono što je čeka već u februaru. Ipak, selektor Svetislav Pešić i direktor Dragan Tarlać uradili su sve kako bi obuhvatili najvažnije teme vezane za nacionalnu selekciju na pravi način i naciji dali svojevrstan siže, kao i uvid u dalje planove.

Posle neuspelog pohoda Orlova na evropsko zlato, dvojica najodgovornijih ljudi u muškoj selekciji uveliko spremaju teren za finiš kvalifikacija i utakmice protiv Grčke u Atini 24. i Velike Britanije u Beogradu 27. februara. Sve se radi kako bi se igračima omogućili potrebni uslovi da razmišljaju samo o terenu i na istom obezbede vizu za Indoneziju, Filipine i Japan. Pre šire priče o presudnim mečevima, analiza 2022. godine...

Izabrane vesti

“Jako turbulentna i komplikovana godina za mene. Tražili smo načine da sve postavimo tako da igrači, a prvenstveno klubovi, razumeju potrebe reprezentacije. Kada se sve sabere i oduzme, sada je napravljena veoma dobra baza. O tome sam već govorio po završetku Evrobasketa“, otvara Pešić novogodišnji intervju za Mozzart Sport i nastavlja:

“Jezgro reprezentacije čine i činiće igrači rođeni 1994. i 1995. godine, koji su prošli kroz reprezentativne kategorije – Jokić, Micić, Milutinov, Gudurić, Jaramaz, Davidovac, Ristić, Dobrić, Avramović, Marinković i neki od kandidata iz kvalifikacija. Iskustvo i znanje imamo u Lučiću, Bogdanoviću, Kaliniću, Nedoviću, Jagodić Kuridži... Takođe, tu su i nadolazeći igrači koji treba da produže kontinuitet – Simanić, Petrušev, Pokuševski, Koprivica, Jović, Smailagić, Trifunović, Đurišić, Topić... Ako su nam kvalifikacije u nečemu pomogle, uspeli smo da sve te igrače okupimo i vidimo koliko mogu. Ne treba da podsećam da smo mi u dosadašnjim kvalifikacijama imali ukupno 38 igrača, što je apsolutni rekord u odnosu na sve ostale“.

Kakav je zaključak, posle svega što ste prošli?

U takvim okolnostima je teško napraviti kontinuitet za vrhunske rezultate. Sa druge strane, dobro je da smo bar u toj prvoj godini našeg angažovanja videli šta mi u stvari imamo“.

A, šta imamo na raspolaganju?

“Imamo talenta“, uzvraća selektor i produžava misao:

“Interes za košarku je još veći, zbog uticaja NBA i naših igrača koji igraju tamo. Ima televizijskih prenosa, dosta se piše o tome... Košarka je uvek bila globalni sport, a u Srbiji svi gledaju košarku. Dosta je više informacija. Opet, manji je potencijal. U takvoj situaciji, naravno da se traži adekvatna, primenjiva, stručna, sistematska postavka na nivou cele zemlje. Ali, ne bih sada o tome govorio, jer je široka tema, mi ovde pričamo o reprezentaciji“.

Šta nam sada najviše fali?

“Ono što svakom treneru nedostaje – vreme za rad i pripremu. Po meni najveći uspeh u svemu ovom jeste što smo kroz kontakte i sastanke sa predstavnicima klubova uspeli da im ukažemo, da razumeju koje su potrebe reprezentacije, da Srbija treba da bude reprezentacija svih. Znamo kakve dve utakmice imamo u februaru, protiv koga igramo, ne i sa kojim snagama ćemo ići. Svi već vide da ćemo da dobijemo Veliku Britaniju ili Grčku i da sigurno idemo na Svetski kup. Naravno da verujem u to, ali u ovom trenutku je teško bilo šta garantovati“.

Uvek aktuelno pitanje – kakva je pozicija igrača pred poslednje dve utakmice u kvalifikacijama?

“Ne možemo da računamo na igrače iz Evrolige, odnosno na naše igrače iz Barselone, Fenerbahčea, Efesa, Bajerna, Baskonije... Svi oni igraju za svoje klubove u četvrtak i petak. Što se tiče igrača naših klubova, pre svega Crvene zvezde i Partizana, očekujem da ćemo sa njima, kao i u novembru, naći najbolje rešenje i za reprezentaciju i za njihove utakmice u četvrtak i petak“.

U prevodu – maksimalno idete protiv Grčke i Velike Britanije...

“Da, maksimalno se spremamo za obe utakmice. Napravićemo dobre pripreme, zato smo tražili da se poslednja utakmica Kupa Radivoja Koraća u Nišu ne igra u nedelju kao prošle godine. Tada su igrači dolazili u trening kamp tek u utorak ili čak u sredu. Ovako, finale će se igrati u subotu, pa će imati nedelju za odmor i od ponedeljka su sa reprezentacijom“.

NA DOBROM SMO PUTU DA DOBIJEMO MILUTINOVA I DAVIDOVCA

Dragan Tarlać (©Star Sport)Dragan Tarlać (©Star Sport)

Prethodnih sedmica selektor i vi podelili ste odgovornost i pokrili evropsku teritoriju, išli od kluba do kluba kako biste posetili naše reprezentativce. Kakva iskustva nosite?

“Posle završenog Evrobasketa imali smo dovoljno vremena da pored igara našeg tima sagledamo i analiziramo učinak svih učesnika programa muške seniorske reprezentacije. Nastavak rada na praćenju igrača i njihovoj podršci podelio nas je u više pravaca, selektor je bio u Nemačkoj i Španiji a ja sam otišao u Tursku i Rusiju. U januaru sam u SAD, tu je prioritet da se vidim sa našim igračima koji nastupaju u NBA klubovima. ali i da ojačamo skauting aktivnosti nad decom, odnosno momcima koji se rađaju u SAD, a roditelji im vode poreklo sa naših prostora“, priča Tarlać za Mozzart Sport i nastavlja:

“Igrači izražavaju veliko zadovoljstvo radom i uslovima koji su im omogućeni prethodnog leta. Sve ovo naravno ne bi bilo moguće bez pune i kontinuirane podrške od strane KSS, gde nailazimo na maksimalno razumevanje kada su u pitanju sve potrebe za ostvarivanje vrhunskih rezultata“.

Da li će Nikola Milutinov i Dejan Davidovac moći da pomognu u februaru?

“Što se njihovog slučaja tiče, ostali smo dužni za potpuniju informaciju o tome šta se sve dešavalo tada u novembarskom kvalifikacionom prozoru. Jedna od konstatacija novinara u novembru bila je da 'CSKA nije spreman da izađe u susret' što nije istina. Naprotiv. Postoje dokazi, mejlovi i dopisi o namerama koji su upućeni čak i Evroligi. CSKA je utakmice koje nije mogao da pomeri u Moskvi zbog nedostatka termina u halama, hteo da prebaci i odigra u Dubaiju. Eto kolika je njihova želja bila da nam izađu u susret i omoguće Nikoli i Dejanu da igraju za reprezentaciju“, objašnjava direktor reprezentacije, pa dodaje:

“Od tada, do danas se priprema teren za njihovo učešće u februarskom kvalifikacionom prozoru. To je i bio jedan od razloga mog odlaska u Moskvu, ne samo da pričam sa igračima, već i sa čelnicima kluba. Zaista smo sada na dobrom putu da dođemo do pozitivnog rezultata što se tiče njihovog angažovanja u februaru. Naravno, možda se sa ove distance olako gleda na to da oni igraju samo jedno takmičenje, ali to je liga sa zgusnutim kalendarom takmičenjima, uz velike udaljenosti koje treba da pređu kada idu na gostovanja. Uz to dodatne prepreke su zatvoreni aerodromi u zonama trenutnih dejstava, što njihova putovanja maksimalno komplikuju. Ništa manje komplikovano, nego kada idu na evropske mečeve“.

Selektore, rekli ste da je kroz dosadašnje kvalifikacije prošlo 38 igrača u našoj ekipi. Da li vas ta širina zabrinjava ili zadovoljava?

“Igrači koje smo dosad birali – pozivani su sa razlogom. Ne samo zato što imaju talenat, već i zato što zadovoljavaju određene kriterijume u stvaranju prave slike reprezentacije. Svi koji su pozvani, od početka su pokazali maksimalni entuzijazam. Ne samo igrači, već i članovi stručnog štaba, medicinskog osoblja... Meni su potrebni treneri koji mogu da nas učine boljim, a takvi su svi mahom po klubovima, pod ugovorima. To su ogromni problemi. Vreme kada su velika takmičenja zahtevaju od trenera da ostavi svoj klub usred priprema i posveti se radu u reprezentaciji. Mi nemamo profesionalnih trenera u Savezu, osim mene. Svi treneri koji su radili sa reprezentacijom dosad su treneri u honorarnom statusu. Na neke čak nismo mogli da računamo, jer su imali obaveze prema klubovima. Svima sam zahvalan na pomoći i entuzijazmu koji su pokazali“.

Koje su vam ideje za dalji razvoj?

“Ono na šta Tarlać i ja možemo da budemo ponosni jeste to što igrači stvarno komuniciraju sa svojim klubovima o svim temama. Nama je najvažniji cilj da Savez stoji kao servis za sve potrebe, dok su oni van sa svojim klubovima i da im se izađe u susret za sve. Da im reprezentacija praktično bude kao drugi klub. Najvažnije je da dobijamo od igrača povratne informacije, kako bismo lakše mogli da pravimo plan i program“.

Da li je moguće napraviti takav sistem, koji je nalik na ono što igrači imaju u klubovima?

“O tome se ne priča mnogo. Naša ideja jeste da igrači uvek imaju svoje punktove, da kada dođu ovde tačno znaju gde treniraju, gde idu na terapije, gde je medicinski centar... Mi imamo neke punktove zahvaljujući profesoru Radovanoviću i taj sistem je funkcionisao zahvaljujući njegovom velikom entuzijazmu, kao i pomoći bolnica. Ipak, želimo da igrači imaju jedno mesto gde će uvek ići, ne jednom ovamo, drugi put tamo. Nemamo našu dvoranu, trening centar. Od onoga što imamo pokušavamo da napravimo mesto gde možemo da se odomaćimo. Kao što je to, na primer, bio slučaj sa Starom Pazovom letos“.

Predsednik KSS Predrag Danilović je u prošlogodišnjem intervjuu rekao da su se tada prikupljali papiri za razradu plana izgradnje trening centra reprezentacije. Dokle se došlo sa tim?

“Nemamo dovoljno informacija da bismo mogli da damo precizniji odgovor. Ceo projekat jeste u odmakloj fazi, ali nam nije poznato dokle se tačno stiglo. Predsednik Danilović ulaže maksimalne napore da košarka dobije ono što zaslužuje, a to je trenažni centar koji će biti kuća ženskih i muških reprezentativnih selekcija“, poručuje Tarlać.

DA JE EVROLIGA ZATVORILA TAKMIČENJE...

Svetislav Pešić (©Star Sport)Svetislav Pešić (©Star Sport)

Kako se borite sa novom klimom u evropskoj košarci?

“Uvek imam iluziju da mogu neke stvari da se promene. Sve nepogodnosti kada je u pitanju reprezentativni program izazivaju i kod mene želju da dam sve od sebe, da napravim najbolje za ekipu i da se svi osećamo komotno. Status reprezentacije je apsolutno drugačiji, što pokazuju i rezultati reprezentacije Srbije u prethodnih nekoliko takmičenja, od Svetskog kupa 2019, preko kvalifikacija za Olimpijske igre, do Evrobasketa i ovih kvalifikacija. Od nas zavise performans i entuzijazam, to mi imamo, ostale stvari ne zavise od igrača i trenera“, kaže trofejni stručnjak.

Nalazite se unapred u teškoj poziciji...

“Pa, kako u takvoj situaciji pronaći ono osnovno? Mislim na kontinuitet, jer kontinuitet jedino može na izvestan način da potre te probleme kada pričamo o današnjoj košarci sa aspekta kalendara. Reprezentativne selekcije zavise najviše od dobre volje klubova. Sve je više prisutna ona američka: 'Mi nemamo ništa protiv da ti igraš, ali i ti razmisli da li je to dobro za tebe'. Sećam se vremena kada sam bio trener Nemačke, Jugoslavije, Albe i Barselone... Dođe poziv iz reprezentacije, pre sastanka skupim igrače na sredini terena i kažem kako su taj i taj dobili pozive i čestitamo im. To danas teško da možemo da doživimo“.

Zašto?

“Prioriteti klubova se menjaju, pa i igrača. Reprezentacija je važna, ali ne postoje, za razliku od fudbala, striktna pravila za klubove i kandidate za dres nacionalne selekcije. To sam jasno video tokom ovih godinu i kusur dana. Eto, jedan vaš kolega mi je nedavno rekao: 'Bili ste kod Mijailovića i Čovića na pregovorima, da li ćete i za februar da uradite isto?' Mi nismo bili ni na kakvim pregovorima, jer mi ne pregovaramo o igračima koji su kandidati, već pokušavamo da napravimo saradnju uz maksimalno poštovanje sistema i kalendara takmičenja, kao i statusa igrača. Na kraju, nisu ni klubovi krivi što su im takmičenja prioritet“.

Šta je uzrok takvom odnosu snaga?

“Takav je sistem napravljen jer je pre svega bivše rukovodstvo Evrolige želelo da pravi zatvoreno takmičenje i u takvim uslovima reprezentacija postaje apsolutno sekundarna. Za razliku od većine zemalja, kod nas su uspesi reprezentacije uvek bili najvažniji i očekivanja su ista kao i ranije. Naravno, bilo je vrhunskih rezultata otkako smo Srbija, ali najveći deo se prenosi iz vremena Jugoslavije. Javnost, navijači i svi ostali navikli su na uspeh, pa ih ne zanima ništa drugo osim da li smo pobedili ili izgubili. Zašto i kako – to se pitanje ne postavlja“.

Da li ste očekivali ovako komplikovanu situaciju kada ste u septembru 2021. preuzeli funkciju direktora muške reprezentacije?

“Posle svega što smo uradili otkako smo došli u Savez mogu da iskažem lično i profesionalno zadovoljstvo. Neka šira slika je bila jasna i pre preuzimanja odgovornosti nad programom, ali tek ulaskom u Savez otkrivamo sve nagomilane pukotine iz prošlosti i uspostavljamo sistem koji nam omogućava kontinuirano funkcionisanje na najvišem nivou“, ističe Tarlać.

Na čemu se najviše radilo?

“Imajući u vidu današnje potrebe igrača, standard i nivo na kom rade i nastupaju u svojim klubovima širom sveta, u veoma kratkom vremenu smo uspeli i u Srbiji da im omogućimo uslove najviših svetskih standarda. Svakako verujemo i očekujemo da će ih pre svega rad sa selektorom i njegovim saradnicima učiniti boljim igračima, a u datim uslovima njihov oporavak biće na nivou standarda NBA ekipa“.

A, šta vam budi najveće zadovoljstvo?

“Uspostavili smo kontakte, povezali se ne samo sa igračima već i svima koji čine njihove sportske karijere - porodice, saigrači, treneri, generalni menadžeri, predsednici, agenti... – i došli u situaciju da, uprkos rezultatskim i organizacionim poteškoćama u prvom krugu kvalifikacija, velikim radom i zalaganjem u utakmice drugog kruga kvalifikacija uđemo sa najjačim timom. Sama činjenica da su se svi igrači odazvali i dali svoj maksimum na svakom treningu i utakmicama od prve prijateljske, pa do zvaničnih koje su inače došle veoma rano, dovoljno govori o njihovoj motivaciji i odnosu prema državnom grbu“.

Koliko je izazovno bilo za vas da radite u uslovima gde na svakom okupljanju imate praktično drugu ekipu?

“Ti igrače u tim uslovima ne možeš da treniraš, već da ih održavaš u takmičarskom tonusu i koncentraciji kroz utakmice. To je vrlo teško, jer su sedam-osam meseci prioritet njihovi klubovi. Kroz sve ove 'prozore', okupljanja u hotelu, zatim i kroz boravak u Češkoj i kratko u Berlinu osetila se velika želja da se sve učini za pobedu. Bez obzira koliko je ko dobio minuta. Dosad se niko nije žalio na to da li je dobio manje minuta od nekog, mada bih lično voleo da sam od nekih možda čuo: 'Treneru, daj mi malo više prostora, videćeš da mogu'. Ali, razumem, svi su se postavili u službu tima i reprezentacija je na prvom mestu. Oni su prihvatili naše zamisli“, analizira Pešić i uključuje se Tarlać:

“Pokazali su ogromnu motivaciju, nedostajale su im pobede u dresu reprezentacije, to je ono što nas posebno raduje i obećava kada su u pitanju dalje akcije. Ovaj tim će nastaviti da napreduje, kako igrački, tako i trenerski. Uvek dolazi do promena, što je prirodni proces. Neki igrači su bili povređeni prošlog leta, neki igrači su u međuvremenu stasali da mogu da priđu programu seniorskog tima. Čvrsto verujemo u ovu selekciju. Kako je selektor rekao, napravljena je baza koja će dati rezultat u budućnosti“.

NAVIJAČI IMAJU PRAVO DA BUDU LJUTI ZBOG ITALIJE...

Svetislav Pešić (©Star Sport)Svetislav Pešić (©Star Sport)

Kako iz ove perspektive gledate na poraz od Italije u osmini finala Evrobasketa?

“Sve je zaboleo onaj poraz od Italije. Ne samo zbog poraza, već smo želeli da idemo dalje. Koliko, to već ne znam. Osetili smo unutrašnje razočaranje jer je postojala sjajna atmosfera uzajamnog poverenja uz želju da se svaki problem u komunikaciji rešava na pravi način. Žao mi je što sve to nismo pretočili u sportski rezultat. Ne bežim od utakmice sa Italijom i uvek sam spreman da se vratim na taj meč. Opet, mogu slobodno da kažem da je sve što smo dosad uradili, tokom ovih godinu dana – uspeh. Proces o kojem pričamo je uspeh. I to je baza koja će sigurno doneti rezultat u budućnosti. Poraz od Italije jeste trenutni rezultatski neuspeh, ali ne treba zaboraviti da nismo izgubili od bilo koga, već od Italije, zemlje sa ogromnom košarkaškom tradicijom i rezultatima, čiji igrači nastupaju u najvećim evropskim klubovima“, poručio je Pešić.

Nacija i dalje teško prihvata da smo tako rano eliminisani...

“Navijači imaju pravo da budu ljuti i razočarani. I ja sam navijač Novaka Đokovića, pa sam ljut na njega kada izgubi neki meč. Opet, video sam da su se posle poraza odmah javili neostvareni stručnjaci, koji su u košarci i dalje samo zahvaljujući košarci. A pričaju protiv košarke. Tada je najlakše da vređaju. Šta je poenta – da treba dalje da nastavimo naš posao, da budemo sa igračima u kontaktu, da radimo svi zajedno, sa nadom da će jednog dana da se vrati ono što je nekada bilo – da se napravi sistem gde će reprezentacije igrati uvek sa najboljim igračima“.

Sada je maksimalni fokus na februarskim mečevima protiv Grčke i Velike Britanije. Dobre su vesti da su se Nemanja Nedović, Aleksa Avramović i Alen Smailagić oporavili od povreda, ali i da je Stefan Jović pronašao klupski angažman...

“To nam sve izuzetno znači. Znate i sami da smo morali da reagujemo i priključimo Ognjena Jaramaza u prošlom 'prozoru' zbog problematike koju imamo na poziciji jedan. Bajern nam je zaista tada izašao u susret, Andrea (Trinkijeri) je osetio da nam je to potrebno, iako je tim činom u klubu postojala donekle obaveza da se onda puste i ostali igrači za njihovu reprezentaciju. Nije to bila laka odluka za Bajern. Sada se Avramović vratio, Jović igra u klubu, nastavlja svoju uspešnu karijeru. Bio sam na njegovoj prvoj utakmici za Saragosu. On je počeo da igra što je dobro ne samo za njega, već i reprezentaciju“.

Koliko vas čini zadovoljnim činjenica da su igrači poput Dušana Ristića, Vanje Marinkovića i Ognjena Jaramaza podigli kvalitet u svojim klubovima posle reprezentacije, Stefan Jović je ubrzo posle kvalifikacija našao angažman...

“Slušam neke klupske trenere koji pričaju o tome kako igrači posle reprezentacije dolaze umorni. Ne kažem da to nije jedan od uzroka, ali ne treba zaboraviti da igrači kroz reprezentaciju podižu kvalitet i samopouzdanje. Promene svakodnevni ambijent, u reprezentaciji se govori svojim jezikom, trenira se drugačije... Motivacija i zadovoljstvo koje dobiju lično utiču na njih. Očekivanja samim tim rastu, a koliko vidimo i njihov kvalitet“.

Nikola Jokić je za Arenu Sport već najavio da je on spreman da se odazove vašem pozivu, odnosno da je samo potrebno da mu javite mesto i vreme okupljanja...

“Svi se radujemo, ja posebno. Ali, da bi se to desilo, moramo prvo da se kvalifikujemo za Svetski kup. Zato su predstojeće dve utakmice od izuzetnog značaja“, završava intervju Svetislav Pešić.



tagovi

košarkaška reprezentacija SrbijeSvetislav PešićDragan TarlaćEvrobasket 2022Kvalifikacije za Mundobasket 2023

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara