"Jaka Blažič i Mihajlo Andrić"
"Jaka Blažič i Mihajlo Andrić"

Istorija kaže: Zvezda još traži pobedu nad Partizanom u Nišu! Da li je vreme za promene ili će se tradicija nastaviti? (VIDEO i ANKETA)

Vreme čitanja: 3min | sub. 21.02.15. | 11:00

Crno-beli su suvereni vladari Čaira sa pet trofeja, dok je ekipa s Malog Kalemegdana osvojila samo jedan pehar u gradu na Nišavi - davne 1975. godine...

Jaka Blažič i Mihajlo Andrić

Postoji stara srpska izreka koja kaže - nije kome je namenjeno, već kome je suđeno! Tokom prethodna dva dana u Nišu košarkaši Partizana i Crvene zvezde odradili su prilično lake poslove protiv Vojvodine, odnosno Cara Konstantina i tako zakazali drugi ovosezonski večiti derbi, koji je u očima srpske sportske javnosti finale pre samog finala. Logično, s obzirom da će na borilište Sportskog centra Čair od 21 čas istrčati dva najbolja srpska kluba i ljuta rivala, koji već godinama vode izuzetno napete borbe za pehare i prestiž. 

Izabrane vesti

Dok su igrači dva beogradska kluba u laganom ritmu odrađivali posao protiv, objektivno gledano, daleko slabijih rivala iz Košarkaške lige Srbije, sa tribina se u nekoliko navrata moglo čuti:
"Kup je naš!"

Iako su pristalice crveno i crno-belih pehar Žućkove levice namenile upravo svojim miljenicima, do kraja dana videćemo kome je suđeno da u finalnoj borbi sa pobednikom utakmice Mega Leksa - Vršac odmeri snage i pokuša da dođe do srpske košarkaške svetinje!

Gledajući istoriju, dvostruki uzastopni branilac trofeja još uvek traži prvi skalp nad Partizanom u Nišu, dok je Parni valjak daleko najdominantnija ekipa kada se nacionalni Kup igra upravo u Čairu. Sa pet osvojenih pehara Partizan, prosto napisano, zna kako se osvaja niška tvrđava!

Interesantno, večiti derbi u Nišu gledali smo samo dva puta - 2009. i 2012. godine. U oba navrata na klupi Crvene zvezde bio je Svetislav Pešić, dok je Partizanovu vojsku prvo predvodio Duško Vujošević, a zatim njegov dugogodišnji pomoćnik - Vlade Jovanović.

Oba susreta klub iz Humske dobio je prilično sigurno. Te 2009. godine fantastični Novica Veličković je sa 18 poena uništio Zvezdin san, dok se tri godine kasnije pamti po trojkama kojim su Anđušić i Kecman trasirali put do poslednjeg pehara Kupa Radivoja Koraća.

Od tada Crvena zvezda je dva puta prigrlila legendarni pehar, a posle "crnog" finala u Kragujevcu 2013. godine, kompletna sportska javnost nada se da nemilih scena neće biti u Nišu.
"Mi smo svakodnevno u kontaktu sa pripadnicima MUP-a Srbije i radimo na tome da se obezbede što bolji uslovi za igru. Ja molim navijače dva kluba da ne prave nerede, da puste ljude koji će doći da gledaju utakmicu dva naša najveća kluba da to urade u miru, fer, korektnoj i sportskoj atmosferi. Neka samo košarka i lepe teme budu u centru pažnje", poručio je potpredsednik KSS-a Dejan Tomašević.

Crvena zvezda je, za razliku od najvećeg rivala, pehar nacionalnog Kupa u Nišu osvojila samo jednom - i to pre tačno 40 godina! Tada su Duci Simonović i Moka Slavnić uspeli da uzmu meru čuvenom timu Jugoplastike u završnici za anale - 81:79. 

Po prvi put bićemo svedoci polufinalnog susreta dva beogradska velikana u niškoj dvorani. Oba tima napunila su svoje šuterske arsenale i nestrpljivo čekaju prvo sudijsko podbacivanje lopte, kako bi igre mogle da počnu... Nastavak Partizanove tradicije ili Zvezdin prvi skalp nad najvećim protivnikom? Šta vi mislite? 

(FOTO: MN Press)


tagovi

FK PartizanKup Radivoja KoraćaFK Crvena zvezdaČair

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara