Slavlje letonskih basketaša (©AFP)
Slavlje letonskih basketaša (©AFP)

Istorija u Tokiju: Letonija prvi olimpijski šampion u basketu!

Vreme čitanja: 3min | sre. 28.07.21. | 15:41

Rusi moraju da se zadovolje srebrom

Prvo olimpijsko zlato u basketu odlazi u Letoniju! Basketaši iz Letonije, savladali je Rusiju rezultatom 21:18 i napravila istorijski podvig u Tokiju!

Apsolutno zalsuženo zlato uzima jedna od velesila ovog sporta. Vicešampion Evrope iz 2018, te viceprvak sveta godinu dana kasnije, danas je postao i osvajač prvog zlata od uvođenja basketa kao olimpijske discipline. Tačku na uzbudljivo finale stavio je ponajbolji igrač Letonije Karlis Lasmanis šutem s distance na 28 sekundi pre kraja utakmice!

Izabrane vesti

Upravo je Lasmanis bio najefikasniji igrač utakmice sa 10 poena (2/4 za dva), verovatno i MVP turnira. Pratio ga je Nauris Mijezis sa sedam poena i takođe dve dvojke. Letonci su dobar deo meča igrali u krnjem sastavu pošto se rano povredio iskusni Edgards Krumins. Stradao je skočni zglob, jedno vreme je proveo na terenu kvalno cupkajući na jednoj nozi, a kada se ukazala prilika izašao je na klupu i nekoliko puta “bandažirao“ skočni zglob kako bi lakše istrpeo bol i pokušao da završi susret. Uspeo je u tome, što je samo pokazalo koliko je Letoncima zaista trebalo ovo zlato, odnosno koliko su ga želeli!

Ovo je kruna karijera za ove momke, s obzirom da se radi o daleko najiskusnijem basketaškom sastavu, čak i u poređenju s nama. Igraju najveća reprezentativna takmičenja godinama u nepromenjenom sastavu. O koliko se ozbiljnom timu radi najbolje govori podatak da je tri od pet velikih reprezentativnih takmičenja Letonija završila na podijumu – zlato na Evropskom prvenstvu 2017, na istom takmičenju godinu dana kasnije srebro posle izgubljenog finala od Srbije. Dosadašnji vrhunac je srebro na Svetskom kupu 2019. posle poraza u finalu od SAD, gde su Letonci došli zahvaljujući pobedi nad Srbijom u polufinalu. A Lasmanis je na sve pomenute uspehe objedinio još i zvanja prvog strelca Evropskog prvenstva 2018, kada je bio i član idealne trojke, baš kao i godinu dana kasnije na Svetskom kupu u Amsterdamu. Jednostavno, zaslužili su da budu na vrhu, kada već mi nismo mogli.

Finale je samo po sebi bilo fantastično. Napeto, borbeno, neizvesno do samog kraja. Rusija je vodila prvu polovinu susreta, a onda je polako Letonija dodavala gas, okrenula rezultat i počela da kontroliše igre. Posle 11:7 za Ruse na pet minuta i trideset sekundi pre kraja usledila je dvojka Naurisa, a onda i njegov novi pogodak na asistenciju Lasmanisa. pa je bukvalno za manje od dvadeset sekundi Letonija spustila zaostatak na samo jedan poen. Rusija je vođstvo čuvala do rezultata 13:11 na ulasku u završna četiri minuta, ali je trojka Lasmanisa najavila ono što smo na kraju i videli. Mijezis ga je ispratio, na šta su Rusi odreagovali preko Ilije Karpenkova i tada se došlo do rezultatske klackalice koja je trajala do 18:18, uz 82 sekunde na semaforu. Nauris je tada pogodio iz prodora, usledila je i velika greška Rusa koji su pokušali da isceniraju faul, pa je potrivnik zatražio pregled snimka koji je pokazao da lopta treba da ide baš u ruke Letonaca. Drama se nastavila do momenta kada je Lasmanis rekao “dosta“ i stavio tačku.

Kod Rusa je najefikasniji bio Karpenkov sa sedam poena, Kiril Pisklov je dodao šest poena, dok je najiskusniji igrač ekipe Aleksandar Zujev dao samo dva poena uz 1/6 za dva.

Veliki dan za Letoniju, vala i Ruse, mada i mi možemo da budemo zadovoljni. Nije zlato, ali jeste medalja.


tagovi

tokio 2020Olimpijske igre 2020Olimpijske igre 2021

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara