Najplaćeniji - Brendon Ingram i Simone Fontekio (©fiba.basketball)
Najplaćeniji - Brendon Ingram i Simone Fontekio (©fiba.basketball)

Italijani izračunali: Reprezentativci SAD zarađuju 186.000.000 evra, a Azuri - 15.000.000

Vreme čitanja: 3min | uto. 05.09.23. | 11:10

Još jedan pokazatelj koliki je favorit Amerika u četvrtfinalu Mundobasketa

Cilj svih reprezentacija koje su sa visokim ambicijama otpočele Mundobasket u prve dve grupe (A i B) bio je da iz prve faze izvuku maksimum, pa da u drugoj obezbede prvo mesto u novoformiranoj grupi (I), kako bi u četvrtfinalu izbegli Amerikance. E, ta računica se nije ispostavila dobrom, jer su prvi favoriti za zlato u poslednjem meču pred prvu eliminacionu rundu izgubili od Litvanije. Ishod tog susreta posebno je pogodio Italijane, koji su se silno obradovali trijumfu nad Srbijom, a onda proslavili pobedu nad Portorikom za overu čelne pozicije u grupi kao da su osvojili medalju. Ipak, sudbina im je namestila duel sa 12 NBA igrača.

Jasno, četa devetostrukog NBA šampiona (pet puta kao igrač), Stiva Kera, apsolutni je favorit u susretu sa Azurima, a italijanski mediji su našli još jedan način da ukažu na velike razlike između ova dva rivala. Zavrili su reprezentativcima u džepove i došli do zaključka: Amerikanci zarađuju 186.000.000, a Italijani 15.000.000 evra.

Izabrane vesti

Najplaćeniji član američkog tima je košarkaš Nju Orleans Pelikansa Brendon Ingram sa oko 31.355.103 evra, dok u italijanskoj reprezentaciji najviše zarađuje igrač Jute Džez Simone Fontekio sa platom od oko 2.800.000 evra po sezoni.

Sledeći najplaćeniji kod Amerikanaca je najbolji defanzivac NBA, Džeren Džekson iz Memfisa, sa 25.116.038 evra za narednu sezonu, Kameronu Džonsonu iz Bruklina sleduje 22.665.019, a preko 20.000.000 evra imaju i Džejlen Branson iz Njujorka (21.315.250), kao i Džonsonov saigrač iz Bruklina, Mikal Bridžis (20.110.475). Treba napomenuti i da će Entoni Edvards od leta 2024. zaseniti sve, s ozbirom da je potpisao petogodišnji produžetak ugovora za oko 260.000.000 dolara (oko 242.000.000 evra). Još odrađuje stari, koji će mu naredne sezone doneti 12.543.391 evra.

Najmanje ima mladi centar Jute, Voker Kesler, koji zarađuje manje i od Fontekija - 2.623.777 evra. Ipak, jasno je da će se to već za dve sezone značajno promeniti (kada mu istekne prvi ugovor).

---------

Izađi na crtu, ispuni dnevni zadatak sa Mundobasketa i osvoji deo nagradnog fonda od 200.000 dinara!

---------

Plate NBA igrača su dostupne javnosti, pa je Gazeta lako izvukla podatke (i pretvorila dolare u evre), ali nije obelodanila koliko svi italijanski reprezentativci zarađuju. Ističe se samo da uz Fontekija najviše zarađuje Nikolo Meli, koji navodno u Olimpiji Milano ima 2.000.000 evra po sezoni.

Ipak, ne igraju računi u banci. A na ovakvim turnirima često individualni kvalitet nije presudan. Videlo se to i u pobedi Litvanije nad SAD, pa i u trijumfima Letonije nad Španijom i Francuskom... Podsetimo i kako je Belgija minulog leta bila u egalu sa Slovenijom, u osmini finala Evrobasketa, kako su Španiju svi otpisali, pa je odličnom timskom igrom stigla do zlatne medalje. Imaju Italijani čemu da se nadaju, mada se mora priznati da im šanse nisu preterano velike. Posebno jer će Amerikanci posle dva loša izdanja (Crnu Goru jedva dobili) sigurno pokazati reakciju. Imali su dosad prostora za opuštanje, sada su svesni da im preti eliminacija.

Paolo Bankero (©fiba.basketball)Paolo Bankero (©fiba.basketball)

U centru pažnje će biti i Paolo Bankero. Dugo su ga Italijani videli kao lidera reprezentacije. Imali praktično i postignut dogovor. Da nije bilo pandemije već bi verovatno nosio dres Azura, ali na kraju je ipak odabrao Ameriku. Sudbina je htela da se sretnu u četvrfinalu Mundobasketa.

Ne može mu se izbor uzeti za zlo, činjenica je da osim porekla i imena, nema mnogo veze sa Italijom. Odrastao je u SAD, oseća se kao Amerikanac i negde je bilo prirodno da nastupa pod američkom zastavom. Ipak, na Čizmi su se osetili prevarenim.

"Izdaja, pogotovu u košarci, je teška reč. Ovakve situacije se dešavaju i lično sam navikao na njih. Ali prevario nas je", rekao je predsednik KS Italije Đani Petruči kada je postalo jasno da Paolo neće nastupati za Azure.

Granica u Mozzartu za Paola Bankera - 8,5

Pokušali su novinari da izvuku neki komentar od mladog košarkaša Orlanda, rukija godine u NBA iz prethodne sezone, pred okršaj sa zemljom svojih predaka, upitali ga da li ima nešto da poruči italijanskim navijačima pred meč?

"Ne", kratko je odbrusio Banekro i dodao:

"Utakmica kao svaka druga".

MUNDOBASKET - ČETVRTFINALE (1. DAN)

Utorak

Litvanija - Srbija U TOKU

14.40: (14,0) Italija (30,0) SAD (1,02)

*** Kvote su podložne promenama



tagovi

Mundobasket 2023Brendon IngramPaolo BankeroSimone Fontekiokošarkaška reprezentacija SADkošarkaška reprezentacija Italije

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara