Dalibor Ilić (©MN Press)
Dalibor Ilić (©MN Press)

Ivanovićev niz sa pečatom mladih nada: Kako su Ilić i Topić pronašli mesto u paklenom ritmu

Vreme čitanja: 4min | ned. 11.12.22. | 18:13

Iskusni strateg u gustom rasporedu i seriji teških utakmica ukazao šansu talentovanom dvojcu, koji je maksimalno iskoristio priliku

Od kako je Duško Ivanović preuzeo klupu na Malom Kalemegdanu, Crvena zvezda niže samo trijumfe. Deveti zaredom upisala je protiv Mornara u 10. kolu ABA lige (93:77), a glavni utisak ostavile su mlade nade. Dao je crnogorski stručnjak šansu Daliboru Iliću i Nikoli Topiću, dvojici od trojice najmlađih igrača u ekipi i rezultat je bio sjajan.

Nastavio je da niže pobede, ali i prave odluke. Setimo se kako je Stefan Lazarević odigrao ključnu ulogu protiv Studentskog centra sa dve trojke u odlučujućoj četvrtini. Podigao je Hasana Martina i Nikolu Ivanovića za kratko vreme načinio jednim od bitnijih igrača u ekipi, izvukao najbolje iz nosioca, a sada dao šansu i najmlađima, uz činjenicu da je Filip Petrušev već pronašao mesto pod suncem. Maestralno je Ivanović podelio uloge, svakom igraču pronašao mesto i motivaciju održao na najvišem nivou.

Izabrane vesti

Dalibor je kao zapeta puška čekao šansu, vredno radio i odmah su se videli rezultati. Vrlo dobro se nosio sa centarskom linijom Barana i svakim minutom na parketu kupovao dodatni. Malo mu je nedostajalo da upiše dabl-dabl. Ubeležio je 11 poena, bez promašaja iz igre. Demonstrirao je šuterske sposobnosti, dobro čitao situaciju u protivničkom reketu, pratio timske akcije i odlično se otvarao. Začinio je ofanzivan nastup i trojkom, a u defanzivi podsetio na dane kada je plenio talentom na terenima ABA lige u dresu Igokee, pa je skaupio i osam skokova (šest defanzivnih), udario jednu blokadu i jednom ukrao posed rivalu.

"Sigurno da je lepo vratiti se na parket. Trenirao sam sve vreme sa timom, spremao se za ovu šansu i dobio je. Fino sam je iskoristio, ali uvek može bolje. Bilo je i sitnih grešaka, iako statistički izgleda perfektno, ali je dosta stvari moglo daleko bolje i nadam se da će biti u budućnosti", rekao je Ilić posle utakmice i pokazao da ima pravi stav, neophodan za dobijanje još veće šanse na najvišem nivou:

"Na slobodnim bacanjima moram dosta da radim i nadam se da će to kada sledeći put dobijem šansu biti perfektno".

Ostao je strpljiv i verovao u svoj rad, nešto na čemu trener Duško Ivanović insistira.

"Imali smo i krizu rezultata, promenu trenera, a tek sam i promenio sredinu i znao sam šta me očekuje. Navijao sam, bodrio tim, vredno trenirao da se što pre vratim u rotaciju".

Iako nije bio u protokolu tokom istorijskog derbija, doživeo ga je kao da se na parketu borio sa igračima Partizan Mozzart Beta. Dokaz zajedništva i sjajne atmosfere u crveno-belim redovima.

"Isto kao i momci koji su igrali i Nemanja koji je pogodio. Pao mi je kamen sa srca. Drago mi je što smo taj istorijski derbi, prvi u Evroligi pobedili, pogotovu što je bio u gostima".

Prija mu saradnja sa iskusnim strategom. Kao i ostalim igračima Zvezde koji ne mogu da prestanu da nižu pobede.

"Pre svega veliki čovek, ali i trener. Autoritet, podigao je sve na viši nivo. Zategao probleme koje smo imali i zasad je odlična saradnja. Drago mi je što je tu i što imam priliku da učim od jednog od najboljih trenera".

Crvenu zvezdu očekuje duplo kolo Evrolige, susreti sa Žalgirisom i Olimpijom Milano kod kuće.

"Najbitnije je da se odmorimo i dobro spremimo. Nadam se da ćemo to uraditi, veoma su nam bitne te dve utakmice kod kuće. Pozvao bih navijače da nas podrže u velikom broju i da nas podrže na terenu", zaključio je Ilić.

Nikola Topić (©MN Press)Nikola Topić (©MN Press)

Dobio je Dalibor lepu priliku i vrlo dobro je iskoristio, a u odličnom svetlu se crveno-beloj publici predstavio i Nikola. Sin bivšeg košarkaša i trenera kluba sa Malog Kalemegdana Milenka Topića je prošle takmičarske godine priključen radu sa prvim timom, a protiv Mornara je još jednom pokazao da ga čeka lepa budućnost u dres Zvezde.

Blesnuo je u drugoj četvrtini i u velikoj meri bio zaslužan za dobru seriju kojom su se crveno-beli odlepili. Da na odmor odu sa 16 poena viška postarao se trojkom iz ugla. Sam je izgradio poziciju driblingom, uputio šut preko centra Barana Marka Pecarskog i provukao loptu kroz obruč za oduševljenje prisutnih navijača u dvorani.

Proveo je oko pet i po minuta na parketu i za to vreme postigao osam poena - bez promašaja (2/2 za dva, 1/1 za tri i 1/1 sa linije penala). Sjajan učinak u odnosu na vreme provedeno u igri i pokazatelj da bi Nikola mogao da dobija još veću šansu u nastavku sezone.

Prepoznao je Ivanović trenutak da ubaci talentovani dvojac u vatru. Posle ubedljivog trijumfa i vrlo dobrih izdanja Ilića i Topića, jasno je da je doneo pravu odluku. Zbog visokih ambicija i kvalitetne konkurencije teško je izdvojiti minute za najmlađe, ali je iskusni stručnjak i to uspeo, a da trijumfalni niz ne trpi. Dokazali su Dalibor i Nikola da na njih može da se računa i ove sezone, te da konkunrecija u timu uprkos napornom kalendaru i teškim utakmicama raste.



tagovi

KK Crvena zvezdaDalibor IlićNikola TopićDuško Ivanović

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara