""
""

IZ UGLA LEGENDE – Dražen Dalipagić: Možemo svakog da pobedimo!

Vreme čitanja: 5min | sub. 05.09.15. | 10:30

“Sve ekipe su napredovale u odnosu na prošlu godinu. Nismo glavni favoriti na turniru", poručuje legendarni as

Srbiju više niko ne gleda kao slučajnog prolaznika, Srbija je takmac kojeg se svi plaše!

Izabrane vesti

 To je glas koji bruji Starim kontinentom posle godine u kojoj je košarkaška reprezentacija Srbije prošla put od već prežaljenog učesnika Svetskog kupa u Španije, do ponovnog rođenja strašnih Orlova, koji su poletelim putem svojih legendarnih predaka, nacionalnih heroja.

I sami su učenici jugoslovenske škole košarke, zajedno sa njihovim učiteljem Aleksandrom Đorđevićem, postali heroji jednog društva. Nacije koja je doživela nebrojano poraza na raznim frontovima, ali koja i dalje čvrsto stoji na samom vrhu sportske piramide.

Posle uspeha koji je ljubitelje kraljice igara podsetio na neka srećna košarkaška vremena, kada su pod obručima harali vanvremenski velikani, selektor Đorđević je svima otvorio oči i predočio - postavili smo temelj, sada je vreme da podižemo stubove!

Na 39. Evropsko prvenstvo, koje će se po prvi put u istoriji igrati u četiri države, Srbija će na bojište ponovo izaći kao velesila na čiji pomen se ledi krv u žilama. U nešto izmenjenom sastavu u odnosu na prošlu godinu, ali sa istom vatrom u srcu, mirom u glavi i osmehom na licu.

To su igrači Srbije pokazali i tokom priprema za izlazak na veliku scenu. Odigrali su 10 pripremnih utakmica, ostvarili su devet pobeda. Jedini poraz zabeležen je protiv Francuske, na startu raščišćavanja puta ka Berlinu. Ali, isti ti Francuzi, aktuelni prvaci Evrope, dobili su svoju porciju srpskog inata vrlo brzo, kao i Mađari, Rusi, Kinezi, Slovenci i Izraelci. I to u nekoliko navrata.

Odbrana, odbrana, odbrana! Ono na čemu je Đorđević najviše insistirao tokom poslednjih mesec i po dana, ono na čemu se "krvavo" radilo kako bi se finalni proizvod video na delu već u prvom meču šampionata, protiv Španije.

Zbog toga, selektor nije žurio sa odabirom vojske koja će srušiti sve što se pred njih postavi. Nema Nenada Krstića, nema Bobana Marjanovića, ali kapiten Miloš Teodosić spreman je da zajedno sa četom odabranih asova krene u misiju koja pred sobom nosi dva cilja - 19. medalju u istoriji reprezentacije i mesto na Olimpijskim igrama u Riju.

Oba zadatka su ostvariva, ali za to će biti potreban borbeni duh, srce puno žara i atomska energija. A sve to 12 ratnika u nacionalnom dresu Srbije i te kako imaju.

Upravo toga svestan je legendarni reprezentativac Jugoslavije Dražen Dalipagić, koji je ovim rečima započeo svoju analizu za MOZZART Sport:
"Nismo favoriti, ali možemo svakog da pobedimo!"

I ništa loše nije mislio legendarni Praja kada je to rekao. Nikako. Samo je podsetio na to koliko je Srbija moćna. Ali, u istom tonu upozorava:
"Svima možemo da stanemo na put, ali isto tako i možemo od svakog da budemo poraženi".

Odmah je usledilo i obrazloženje.
"Rezultati koje smo beležili tokom priprema za Evropsko prvenstvo daju nadu da imamo veliku šansu da osvojimo medalju. Posle sjajnog rezultata na Svetskom kupu svima su se apetiti podigli. Jasno, svi žele evropsku medalju. Ali, nisam siguran da ćemo do cilja tako lako doći. Mi smo prošle godine igrali gotovo savršeno. Posle pobede nad tada neprikosnovenom Grčkom sve nam se 'otvorilo'. Stekli smo neverovatno samopouzdanje, Grke smo tukli lako iako su oni dobili svih pet mečeva u grupi tada. Posle su pred nama svi padali, a mi smo pokazali kako se igra jaka košarka", smatra Dalipagić i podseća:
"Protiv Amerikanaca nije moglo bolje. To je grupa igrača kojim niko ne može ništa i u takvoj situaciji mi smo bili najbolji tim sveta, a oni van svake konkurencije".

Međutim, sada je Dalipagić dosta oprezan.
"Nisam siguran da će sada sve baš tako ići. Pogledajte samo, sve ekipe su sada jače nego prošle godine. A i mi smo. U našoj grupi su sve ekipe podjednake. Nismo glavni favoriti, ali se nalazimo u grupi od četiri kandidata, zajedno sa Španijom, Francuskom i Italijom, koja ove godine ima jako dobar tim. Gledajući ostale selekcije na turniru, jasno je da ni ostali nisu nista slabiji. Zato treba biti dodatno obazriv".

Posebno treba obratiti pažnju na činjenicu da nećemo imati tako iskusnu centarsku liniju kao ranije. Kapitena Nenada Krstića nema posle 11 godina, nema ni statistički najkorisnijeg centra Evrolige, Bobana Marjanovića.
"Mi smo uvek bili tim koji je bio orijtentisan na bekove i krila, centri nisu bili previše umešani. Ipak, sada mislim da smo na centarskim pozicijama slabiji nego inače. Krle je imao iskustvo i igrao je jako dobro kad god je bio tu. Mada, nije ni morao da igra nešto specijalno dobro, bitno je bilo samo njegovo prisustvo, da drži moral igračima. Iskreno, ne znam kako ćemo igrati na centarskim pozicijama sa igračima koji, objektivno, nisu toliko iskusni", pita se Dalipagić i vraća se na slučaj Bobana Marjanovića:
"Ostaje ogromna žal što nam Marjanović ne igra. U situaciji kada Krstića nema, Boban nam je bio preko potreban igrač. On bi uneo jednu novu dimenziju u igri i imali bismo sigurne poene kada ostatku ekipe ne bi išlo. Velika šteta, zaista. Ali, to ne znači da momci koji su sada u timu neće odraditi dobar posao. Naprotiv. Samo, jasno je koliko su Marjanović i Krstić iskusniji".

Ipak, nije sve tako crno. Čovek koji je sa nacionalnim timom osvojio čak 13 medalja na kontinentalnim, svetskim i mediteranskim šampionatima, kao i na Olimpijskim igrama, smatra da Srbija ima moćno oružje u svom timu.
"Bićemo jači na bekovskim pozicijama. Tu pre svega mislim na Bogdana koji je bolji nego lani. Mnogo je napredovao u poslednjih godinu dana i podigao nivo igre. On je uvek bio siguran u sebe i mi verujemo u njega. Teodosića svi jako dobro znamo, Kalinića i energiju koju donosi... Naša oružja su na bekovskim i krilnim pozicijama".

Na pitanje koliko daleko može ovaj tim Srbije Dalipagić je dao jedan vrlo zanimljiv odgovor:
"Slušajte, kada bih ja znao da ćemo biti prvaci odmah bih otišao u kladionicu i stavio 100.000 evra i uzeo novac. Ali pošto ne znam, neću ići u kladionicu, već ću samo ostati na ovakvim prognozama".

Za kraj, legenda jugoslovenske košarke dala je jednu opasku na račun kritičara koji od Orlova očekuju najviše postolje:
"Najiskrenije, mi nismo favoriti, niti više ikad možemo da kažemo da to jesmo. Nećemo ni biti. Ali, to je problem do nas. Sada su svi isti, druge reprezentacije ulažu ogromna sredstva za razvoj i više nije to ono vreme kada su igrali Divac, Đorđević, Danilović, ili u ono moje vreme... Tada je bilo ovako - ako kažemo da smo prvaci, to i jesmo. Sada mi do medalje možemo da dođemo na našu tvrdoglavost i pamet, snagu, kreativnost i talenat. Iskreno, sada ne bih smeo da dam ni dinara da ćemo ući u polufinale,jer sada svi mogu svakog da 'kresnu'. Zato kažem, biće jako teško", slikovito je zaključio Dalipagić.

(Foto MN Press)


tagovi

SrbijaEvropaEurobasket 2015Dražen DalipagićAleksandar Đorđević

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara