Deni Avdija sa saigračima (©FIBA Basketball)
Deni Avdija sa saigračima (©FIBA Basketball)

Izrael ne zna kako će sa Jokićem, napeta atmosfera u svlačionici dok najstariji brane Avdiju

Vreme čitanja: 5min | uto. 06.09.22. | 17:01

Naš sledeći rival dočekuje večerašnju utakmicu opterećen problemima...

(Od izveštača Mozzart Sporta iz Praga)

Priče o dobroj atmosferi u reprezentaciji Srbije nisu novost. O ovoj temi je Svetislav Pešić nekoliko puta govorio otkako se ekipa okupila u Staroj Pazovi, isti tonovi mogli su da se čuju i od igrača, a svako ko je ovih dana proveo malo vremena u njihovom društvu vidi da to nije mehanizam kako bi se zamazale oči nacije. Među našim reprezentativcima vlada raspoloženje u skladu sa trenutnim igrama u Pragu i samo bi overavanje prvog mesta u ovom trenutku moglo dodatno da ga poboljša uoči selidbe za Berlin.

Izabrane vesti

Sa druge strane u redovima Izraela je posle šamara od Poljske vanredno. Utakmica sa Srbijom je i dalje u mislima, ali daleko da je to rival protiv kojeg treba da se vade fleke. Toga su u Izraelu i te kako svesni, zbog čega u danu okršaja sa trenutno jedinom neporaženom ekipom Grupe D prva tema nije protivnik, već ekipa Gaja Gudesa.

21.00: (1,90) Izrael (hendikep 16,5) Srbija (1,90)

Iskusni centar Džejk Koen je u ponedeljak uveče pričao o razočaranju zbog lošeg izdanja i poraza od Poljske, svestan da su odlučujuće dve utakmice u grupi – Srbija i domaćin Češka. Osim toga, otkrio je povratnik u Makabi iz Tel Aviva da stvari ne funkcionišu najbolje unutar tima.

“Mnogo toga je krenulo po zlu, nismo igrali dovoljno dobro da bismo zaslužili pobedu. Ne mislim da je u pitanju umor. Među nama postoji konfuzija oko toga ko šta radi, slaba je komunikacija i nisam zapravo siguran šta je uzrok svega toga. To moramo pod hitno da rešimo već u sledećoj utakmici. Nismo igrali dobro, od početka do kraja, mnogo je toga na šta treba da obratimo pažnju, kao i stvari u kojima možemo da napredujemo“, izjavio je Koen.

Mladi Partizanov kreator Jam Madar je u izjavi po završetku meča rekao da “ekipa ne dostiže potencijal“ i kako “neki igrači moraju previše da improviziju“.

“Ne igramo akcije koje imamo, sve ovo što radimo neće proći protiv jačih rivala. Protiv Srbije moramo da se spremimo bolje i izađemo na teren sa više energije“, jasan je Madar.

Ugledni sajt Sport 5 piše da je značenje Madarove poruke oko improvizacije jasno – nema hemije u svlačionici među igračima, ni na relaciji ekipa – stručni štab. Takođe se podseća na detalj iz mećča sa Poljskom, kada su Deni Avdija i Roman Sorkin reagovali burno zbog odluke selektora da ih drći na klupi. Prenose se čak i reči neimenovanog igrača koji je navodno poručio: “U ovom timu nema nikakve hijerarhije. Jednu utakmicu igraš, sledeću ne. Frustrira sve to“.

Sport 5 ide i korak dalje sa navodima da tenzije u svlačionici Izraela nisu novost i da je poraz od Poljske samo doveo do toga da na površinu ispliva prljav veš. Najviše se priča o selektoru Gudesu i njegovim trening metodama koje “nisu potpuno jasne igračima“.

I sam Gudes nije krio da nema hemije među igračima nakon teškog poraza od Švedske u kvalifikacijama za Mundobasket. Samo, nije bio konkretan po pitanju toga da li se radi o hemiji na parketu ili u svlačionici... Gudes je bio ljut na igrače zbog nedostatka zalaganja u individualnoj odbrani, najviše iz razloga što je Ej Džej Sloter radio šta je hteo u napadu.

“Nemoguće je da Sloter radi sve što želi na terenu. Nije mi jasno zašto ne koristimo ono o čemu smo pričali u odbrani. Bila je loša komunikacija među igračima i bilo je potpuno konfuzno. Moraćemo to da popravimo“, poručio je selektor Izraela.

Najbolji igrač Izraela Deni Avdija odigrao je u ponedeljak uveče ispod svih očekivanja. Samo tri poena uz šut iz igre 1/6 i oba neiskorišćena slobodna bacanja bila su nenadoknadiv gubitak za Izraelce. Ipak, Koen ne želi da se pritisak javnosti i kritike svale samo na račun mladog košarkaša Vašingtona.

“Košarka je timski sport, mnogi od nas nisu igrali dobro. Svaljivati sve na Denija ne bi bilo fer. Ni sav kredit za pobedu ne ide samo na račun Denija, niti treba da bude jedini krivac za poraz, to nije fer. Sve što radimo – radimo kao tim. U pobedama i porazima smo zajedno“.

Duel sa Orlovima Izrael dočekuje poljuljan teškim porazom, ali ne i obeshrabren.

“Ne smemo unapred da se predajemo, ma ko da je na drugoj strani. Potrebno nam je da razumemo gde smo grešili i šta smo loše uradili. Ako budemo dozvolili protivniku da se odmah rezultatski odlepi, biće nam kasnije jako teško da se vratimo“.

Kada je u pitanju Srbija, prva pomisao svih je Nikola Jokić. Međutim, prekaljeni Gaj Pnini sleže ramenima, jer zna da ovaj Pešićev tim nije samo superzvezda NBA lige, evropske i svetske košarke.

“Kako da zaustavimo Jokića? Ne znam. Mislim da niko ne zna kako da mu stane na put. Voleo bih da to mogu da kažem da je samo Jokić problem, jer Srbija ima celu listu zvezda. Moraćemo nekako da im se pokvarimo planove, da ih zaustavimo. Ne samo Jokića, jer šta nam vredi ako Jokića spustimo ispod granice, a ostali postignu 10-15 poena. To nas opet stavlja u problem. Moramo da kontrolišemo ritam utakmice, da pogodimo velike šuteve. U ovakvim utakmicama i protiv ovakvih protivnika samo velike stvari vas vode do pobede“.

Avdija i Madar (©FIBA Basketball)Avdija i Madar (©FIBA Basketball)

Kao jedan od najiskusnijih igrača u timu stao je u zaštitu Denija Avdije.

“Deni mora da radi stvari jednostavnije kako bi ušao u pravi ritam utakmice. Tako je igrao prva dva meča, dobijao samopouzdanje iz jednostavnih poteza, ne treba da ga juri radeći nešto neverovatno. Na kraju dana on je samo dete, ima 21 godinu i nosi veliki teret na svojim ramenima. Moramo da ga zaštitimo i pomognemo mu, da ga izvučemo iz situacije gde se govori da će ovo biti derbi između Jokića i njega, što uopšte nije fer. Cilj je da svi izađemo na teren i borimo se protiv Srbije, ne samo Avdija i Jokić“.

Juče su obraz Izraela osvetlali jedino Jovel Zusman i Jam Madar koji su imali 18 i 17 poena.

“Zusmanova partija je nešto najbolje što nam se desilo protiv Poljaka. Odigrao je odlično, dao nam sve što treba u oba smera. Jako je važan za nas i donosi nam novu dimenziju igri. Jako sam ponosan na njega i nadam se da će nastaviti“, nadovezao se Džejk Koen.

Uprkos svemu, Srbija treba da gleda samo sebe, svoju igru i kako da ponovi ono što smo mogli da vidimo protiv Finske. Jer to će biti sasvim dovoljno za pobedu.


tagovi

košarkaška reprezentacija Srbijekošarkaška reprezentacija IzraelaNikola JokićGaj PniniGaj GudesDžejk KoenEvrobasket 2022Jam MadarDeni Avdija

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara