Nikola Topić (©FIBA Basketball)
Nikola Topić (©FIBA Basketball)

Izrael razbijen, idemo po medalju! Sveprisutni Marković i Zvezdin tandem Topić - Mišić za ubedljiv trijumf

Vreme čitanja: 2min | čet. 27.07.23. | 22:21

Sledeći rival je Nemačka

Srbija konačno ovog leta ima kandidata za medalju u košarci! Juniorska reprezentacija selektora Nenada Stefanovića probila se do polufinala Evropskog prvenstva pošto je u niškom Čairu pobedila Izrael rezultatom 83:65 (20:15, 23:14, 15:19, 25:17) i zakazala duel sa Nemačkom u subotu od 20.30.

Uprkos izostanku startnog centra Filipa Jovića zbog povrede skočnog zgloba, Orlići su još jednom pokazali veliki kvalitet, a pre svega timski duh koji ih je doveo u igru za medalju! Svi se nadamo finalu gde bi rival bila Španija ili Francuska, ali hajde da prvo vidimo šta će biti u subotu sa Nemcima predvođenim jednim od najboljih igrača turnira Ivanom Harčenkovim, pa da razmišljamo o potencijalnom finalu.

Izabrane vesti

S obzirom na kvalitet Izraela očekivala se verovatno neizvesnija utakmica, ali je Srbija pokazala ko je gazda u niškoj dvorani, što nam i te kako daje optimizam da možemo do medalje.

Može se reći da je ovo velika timska pobeda, ali tri imena su se izdvojila. Bogoljub Marković ponovo je bio sveprisutan na parketu i odigrao je vrhunsku rolu što je bilo dovoljno za dabl-dabl sa 18 poena (5/11 iz igre), deset skokova, po tri asistencije i blokade,te jednom ukradenom loptom, uz indeks 25! Kad god je bilo potrebno, Megin mali nalazio je pravo rešenje i bio podjednako koristan na oba kraja terena.

Nikola Topić ispratio je Markovića sa 13 poena, te po pet uhvaćenih i podeljenih lopti, te dve “krađe“. Lopta je bila sigurna u njegovim rukama, ponovo je on bio mozak ekipe i jedan od najzaslužnijih za prolaz u polufinale. Još jedan Zvezdin junior odigrao je odličnu utakmicu. U pitanju je centar Pavle Mišić, momak koji je iskoristio izostanak Filipa Jovića i odigrao svoju najbolju partiju turnira sa 14 poena! Gotovo nepogrešiv bio je Mišić u reketu, imao samo dva promašaja iz igre, na šta je nadovezao pet skokova, tri asistencije i jednu ukradenu loptu. Dobru rolu imao je Andrej Mušicki sa osam poena, četiri uhvaćene, tri podeljene i dve ukradene lopte. Kod protivnika Sahar Doron, inače jedna od zvezda turnira, ubacio je 20 poena (5/13 iz igre), dok su po 10 poena imali Omer Majer i Alon Mihaeli.

Srbija je od početka susreta bila našpanovana da igra maksimalno ozbiljno i diriguje utakmicom, što je već u ranoj fazi prve četvrtine donelo dvocifrenu prednost. Do poluvremena Orlići su imali 14 razlike u rukama, a posle nekoliko odbijenih ataka vršnjaka iz Izraela, izabranici Nenada Stefanovića razbili su protivnika u jednom naletu i naneli mu težak udarac. Prednost je otišla i na 19 poena i Čair je sa oduševljenjem ispratio partije mladih srpskih košarkaša.

Sada svi jedva čekaju duel sa Nemačkom u subotu, sa željom i nadom da ćemo se ukrstiti sa Španijom ili Francuskom u finalu. Bio bi to spektakl!



tagovi

Pavle MišićBogoljub MarkovićNikola Topićjuniorska košarkaška reprezentacija SrbijeAndrej MušickiEvropsko prvenstvo za juniore u košarci

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara